Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Kako se pripraviti na intervju za zaposlitev

Image

Vabilo na osebni pogovor oz. intervju je neponovljiva in enkratna priložnost, da potencialnega delodajalca prepričate, da ste pravi kandidat za razpisano delovno mesto. Pa znate to priložnost izkoristiti sebi v prid?Nemalokrat sem na zaposlitvenem intervjuju srečala kandidate, ki so imeli »življenjepis iz sanj«, ko sem jih srečala osebno, pa niso pokazali niti desetine tistega kar je pisalo na papirju. Res je, da papir vse prenese, drži pa tudi, da nekateri kandidati dobesedno »zapravijo« svojo priložnost in se ne prikažejo v najboljši luči. Dejstvo je, da prvi vtis naredite samo enkrat in v večini primerov se kadroviki o vaši nadaljnji »usodi« odločijo na podlagi tega vtisa.

Kaj so torej najpogostejše napake?
Naredite »domačo nalogo«
Če tega niste naredili že predno ste sestavili spremno pismo, je sedaj skrajni čas, da preverite, v katero podjetje ali organizacijo odhajate na pogovor. Ne boste verjeli, kar nekaj kandidatov mi je na zaposlitvenem intervjuju povedalo, da »sploh nisem vedel, da se ukvarjate tudi s tem!« ali pa »Joj, nisem vedela, da imate toliko zaposlenih!«.

Kako lahko prispevate podjetju….
Poleg osnovne raziskave o podjetju, ki jo lahko naredite prek spleta, razmislite, kako lahko vi kot zaposlen najbolje prispevate k poslovni uspešnosti podjetja. Kaj imate vi, drugi kandidati pa ne? V čem ste najboljši in kako se to vklaplja v podjetje, kamor odhajate na intervju? Kaj v podjetju potrebujejo, kakšne so njihove vrednote? Gre za podjetje s tradicionalno ali za podjetje z moderno organizacijsko kulturo?

Če na primer odhajate na pogovor v večje slovensko podjetje z dolgoletno tradicijo, boste poudarili tiste vaše lastnosti, ki so najbolj primerne za takšno okolje. Zelo verjetno bodo to lojalnost, zanesljivost in podobno. Če pa gre za manjše podjetje, boste poudarili prilagodljivost, iznajdljivost, zmožnost opravljanja več del (t.i. »multi-tasking«), kreativnost.

Pogosto kandidati na zaposlitvenem intervjuju vneto razlagajo, kaj vse bo podjetje prineslo njim, v smislu, veliko se bom naučila, spoznala bom nove pristope, lahko bom razvila vse svoje potenciale, spoznala nove ljudi… Ne pozabite, da vas v podjetju ne nameravajo zaposliti zato, da boste od tega imeli koristi vi. Poudarite torej tisto, kar boste podjetju prispevali vi!

… in kaj podjetje pomeni za vaš razvoj
Kljub temu, da podjetje želi imeti neke koristi in prednosti od tega, da vas zaposlijo, pa je nujno, da se tudi vi dobro počutite pri njih. Le tako boste lahko dovolj motivirani, da boste kar največ prispevali k poslovni uspešnosti in ne boste ob prvi priložnosti odšli k njihovi konkurenci. Razmislite torej tudi o tem. Kaj predstavlja zaposlitev v tem podjetju vam? (In ne pozabite: to je vedno na drugem mestu! Na prvem mestu je še vedno to, kar boste podjetju prispevali vi!)

»Nespodobna« vprašanja
Kljub temu, da zakon prepoveduje spraševanje določenih vprašanj, kandidatke še vedno poročajo, da jih nekateri kadroviki kar odkrito sprašujejo o tem, kdaj nameravajo zanositi. Tako se marsikatera kandidatka znajde v neprijetni situaciji. Na takšno vprašanje lahko odgovorite na različne načine, vsekakor pa je odgovor potrebno prilagoditi situaciji in temu, kaj želite doseči. Vsekakor pa lahko z odgovorom nakažete, da se zavedate, da vam na to vprašanje ni potrebno odgovoriti.

Podobno je tudi z vprašanjem o plači. Če so vaša pričakovanja nižja, kot so vas pripravljeni plačati, ste si lahko z nespretnim odgovorom znižali plačo. Po drugi strani pa si tudi s previsokimi pričakovanji zaprete vrata. Eden od odgovorov, s katerim se izognete direktnemu odgovoru, je lahko npr.: »Prepričana sem, da boste znali ceniti odgovornosti delovnega mesta in moje sposobnosti ter to pokazali tudi z ustrezno plačo.« Načinov je več, iz praks in izkušenj kolegov in lastnih, vem, da se od vsakega kandidata da dobiti odgovor, ki ga želimo (kot delodajalec) dobiti, obenem pa sem se velikokrat sama na zaposlitvenih intervjujih uspela spretno izogniti odgovoru, ki bi mi škodoval.Poglejte še

Karierne storitve
Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev
Selby & Mills psihometrični test
Ponudba izobraževalnih programov
Vprašaj strokovnjaka
Prijava na Zavod za zaposlovanje

Več člankov
Zaposlitveni intervju preko video klica
Ste tudi vi med tistimi, ki iščejo zaposlitev? Ste poslali prijavo za prosto delovno mesto in preje... več »
Zaposlitveni intervju preko telefona
Zaposlitveni intervju je običajno stresen dogodek za vsakega posameznika, toliko bolj, ker se na nj... več »
Zaposlitveni intervju: 10 razlogov zakaj niste dobili zaposlitve
Predpostavljamo, da ste pripravili spodoben življenjepis, mu dodali učinkovito spremno pismo in bil... več »
Zaposlitveni intervju – oborožite se s pravimi informacijami
Odlično! Našli ste ustrezen zaposlitveni oglas, se nanj prijavili in s svojim spremnim pismom in ži... več »
»Imate kakšno vprašanje?« 5 vprašanj, ki jih morate postaviti na zaposlitvenem intervjuju
Na koncu zaposlitvenega intervjuja vam bodo zagotovo ponudili možnost, da tudi sami postavite kakšn... več »
Zaposlitveni intervju: kakšna vprašanja lahko pričakujete?
Čestitamo, uspelo vam je priti na zaposlitveni intervju. Zadnja stopnica preden vam ponudijo v podp... več »
Vrste vprašanj, ki jih je dobro postaviti na zaposlitvenem intervjuju
Naj učinkovitejša vprašanja na intervjujih so vezana na izkušnje in preteklo ravnanje kandidata za ... več »
Kako uspešno izvesti IT zaposlitveni intervju: Kaj so največje napake IT-jevcev na intervjujih?
Vaš osebni stik z delodajalcem na intervjuju je zadnja stopnička na poti pridobitve dela. Ne privoš... več »
Kako uspešno izvesti IT zaposlitveni intervju: Povejte mi tri vaše prednosti in slabosti!
To je standardno vprašanje na večini zaposlitvenih intervjujev. Vsi imamo določene prednosti, v kat... več »
Kako uspešno izvesti IT zaposlitveni intervju: Zakaj ste zapustili prejšnje delovno mesto?
IT kader slovi kot kader, ki hitro in pogosto menja službe. Glede na raziskavo zaposlitvenega porta... več »