Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Česa kadrovik v vaših dokumentih ne želi videti?

Kaj vkljuciti in kaj ne?

Kaj vkljuciti in kaj ne?

Dokumenti, ki jih pošiljamo kadrovikom, so namenjeni enemu cilju – pridobitvi osebnega srečanja. Predstavljajte si, da ste izkušen tržnik. Ti bodo svoji potencialni stranki poslali zgolj informacije, ki jo bodo pripravile do tega, da ga sprejme na sestanek. Na srečanju v živo pa bo dober tržnik predstavil vse, kar stranko o produktu zanima.Tudi vi ste tržnik, prodajate storitev (izdelek), ki ga najbolj poznate – prodajate sebe. Svojo stranko (kadrovika) želite s svojo ponudbo (spremnim pismom, življenjepisom) pripraviti do tega, da vas sreča v živo. V tem članku boste našli nekaj najpogostejših napak, ki iskalce stanejo dobrega prvega vtisa pri kadrovikih.

- Ne pozabite napisati kratkega povzetka vaših sposobnosti in znanj. Oseba, ki bere vašo prestavitev, potrebuje hiter pregled tega, kaj znate in ste dosegli – pričakuje vaš zaposlitveni profil. 

- Nikar ne dovolite, da slaba slovnica uniči vašo zaposlitveno prijavo. Nihče ne bo zaposlil kandidata z napol pismeno prijavo, zato sleng, žargon in pravopisne napake ne sodijo v vaše prijavne dokumente. 

- Ne uporabljajte neprimernih kontaktnih e-naslovov: hudabejba@mojnaslov.si je mogoče vabljiv naslov za prijavo na zmenkarske portale, pri kadrovikih (kadrovicah) pa ne bo pustil najboljšega vtisa. 

-  Ne bodite egoisti, v svojem življenjepisu ali spremnem pismu ne pišite samo golih podatkov o sebi. Kadrovik ima problem, prazno delovno mesto, ki hromi delo njegovega podjetja. Potrebuje rešitev tega problema. Vaš življenjepis mora podajati rešitev kadrovikovega problema – z vašimi znanji in sposobnostmi seveda. 

- Ne uporabljajte dolgih stavkov. Kadrovik ni leposlovno razpoložen, od predolgih stavkov ga bo zelo verjetno bolela glava. Če želite v enem stavku povedati veliko, uporabite alineje. Seveda upoštevajte, da naj bodo alineje kratke zaključene misli in ne nedokončani (ali dokončani) stavki.

- Ne spuščajte se v podrobnosti. Namen življenjepisa in spremnega pisma je pridobitev zaposlitvenega intervjuja. Na njem boste imeli možnost razložiti vse, kar ste omenili v poslanih dokumentih. 

- Nikoli ne znate vsega. Ni vam potrebno predstaviti vseh svojih delovnih izkušenj, tudi, če ste zelo izkušen kandidat. Predstavite najbolj relevantne za delovno mesto. 

- Ne pišite o svojih odgovornostih, pišite o svojih uspehih. Sodelovanje pri pripravi nove proizvodne linije lahko pomeni, da ste vodili projekt, razvili izboljšave linije s katero je podjetje prihranilo 30 milijonov tolarjev ali nosili kavo ostalim sodelavcem tima. Ne pišite o uspehu teama / podjetja, v katerem ste delali. Osredotočite se na svoje uspehe. 

- Ne tlačite življenjepisa na eno stran. Preglednost naj bo v službi števila strani. Ne pozabite se lastnoročno podpisati na zadnjo stran življenjepisa! 

- Ne pretiravajte s podatki o vaši izobrazbi. Če ste dosegli VII. ali višjo stopnjo izobrazbe, lahko izpustite srednjo in osnovno šolo. Poleg leta zaključka in institucije vključite samo informacije, ki vas močno dvignejo v očeh kadrovika (npr. Prešernova nagrada za diplomsko delo). 

- Ne pošiljajte informacij, ki niso bile zahtevane. Če kadrovik od vas v zaposlitvenem oglasu ali osebnem kontaktu ni zahteval informacij o vaši pričakovani plači, pisnih dokazili oziroma izjav, referenc, potem vam jih ni potrebno prilagati prijavi. Ne navajajte vašega spola, teže, religije, zakonskega stana, števila otrok, pričakovane plače, prejšnjih plač ali družbenih interesov. 

- Ne omenjajte svojih nevarnih, ekstremnih hobijev. Kadrovik ne bo preveč navdušen nad osebo, ki prisega na Base Jumping in ima zgodovino poškodb iz hitrostnega gorskega kolesarstva. 

- Ne pišite o svojem zdravju in videzu, razen, če sta povezana z delom, za katerega se potegujete. 

- Ne uporabljajte dragih vezav ali map z vašimi predstavitvami. Pozabite na okrašen, dišeč papir, CV v desetih barvah. Ne uporabljajte pretirano debelega papirja (npr. 150 g in več) standardni papir (80 ali 100 g bo čisto primeren).Poglejte še

Karierne storitve
Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev
Selby & Mills psihometrični test
Ponudba izobraževalnih programov
Vprašaj strokovnjaka
Prijava na Zavod za zaposlovanje

Več člankov
Kaj vključiti v povzetek življenjepisa?
To je del življenjepisa, kjer ima večina iskalcev zaposlitve največje težave. Prvi vtis še vedno št... več »
Psihometrično poročilo kariernih možnosti
Kaj vaš bodoči delodajalec o vas izve z rezultatov vašega psihometričnega testa? Na podlagi rezul... več »
5 najpogostejših napak pri pisanju spremnega pisma

Čemu se morate izogniti, ko pišete spremno pismo.

več »
Pošlji mi e-pošto in povem ti, kdo si
Že na začetku razvoja interneta in e-pošte so nastala določena pravila lepega vedenja, bonton e-spo... več »
Kaj vključiti v dopis podjetju?
Vaš dopis podjetju (prošnja, ponudba za delo itd.) bo uspešnejši, če bodo podatki v njem reševali k... več »
Priporočila, ključ do uspeha pri iskanju zaposlitve!
Skrbno pripravljena in pozitivna priporočila lahko veliko prispevajo k povečevanju vaših možnosti ... več »
Spremno pismo, vaša vstopnica do intervjuja!
Če želite narediti bolj osebni vtis pri prijavi na razpisano prosto delovno mesto, je spremno... več »
Primer spremnega pisma
Osnovna informacija vašega spremnega pisma: Sem prava oseba za vaše delovno mesto! Imam edinstvene ... več »
8 najpogostejših napak pri pisanju osebne predstavitve
Življenjepis je vaš prodajni prospekt s katerim kupcem (podjetjem) prodajate samega sebe. Vaša pre... več »