Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Spremno pismo, vaša vstopnica do intervjuja!

Spremno pismo

Spremno pismo

Če želite narediti bolj osebni vtis pri prijavi na razpisano prosto delovno mesto, je spremno pismo tisto, kar potrebujete. Spremno pismo je lahko vaš uvod v prijavo, namenjen je spodbuditvi bralca, da temeljito prebere vaš priložen življenjepis.Kaj spremno pismo vsebuje?

Osrednji namen spremnega pisma je, da v njem poveste, zakaj se na oglas sploh prijavljate in zakaj verjamete, da ste ravno vi najprimernejši kandidat za razpisano delovno mesto. Je kratko in jedrnato, njegov namen je motiviranje kadrovika k branju vašega življenjepisa.

Spremno pismo ne sme biti daljše od ene strani. Obsega naj dva do štiri odstavke. Še najbolj pride do izraza, če je naslovljeno na točno določeno osebo, ki bo odločala o končni zaposlitvi, kar bo od vas zahtevalo nekaj raziskave (telefon, internet…) – npr. direktor, vodja oddelka, vodja kadrovske službe.

Elementi spremnega pisma:

1. odstavek

Povejte, zakaj pišete podjetju, na katero delovno mesto se prijavljate, kje ste videli razpis za izbrano delovno mesto. Glavni argument, zakaj mislite, da ste primerni za razpisano delovno mesto. (Kadrovik podjetja je začel z branjem – prvi odstavek ga mora prepričati v to, da bo prebral vse ostalo.)

2. odstavek
Nadaljujte z vašimi kvalifikacijami za delovno mesto, opišite, kako vam bodo koristile na razpisanem delovnem mestu. Trditve o svojih kvalifikacijah podprite z dokazi in navajanjem referenc (npr. v podjetju X sem dosegel _______, na podobnem delovnem mestu sem uspešno delal v podjetju _______). Navajajte vaš življenjepis kot mesto dodatnih informacij. Omenite svoje večje dosežke (poslovne, akademske), ki bi se lahko nanašale na razpisano delovno mesto.

3. odstavek
Prepričajte delodajalca, da imate osebne kvalitete in potrebno motivacijo za uspeh. Prenesite vaše interese in kvalitete na vaše znanje o podjetju.

4. odstavek
Vljudno se priporočite za razgovor in izrazite kako in kdaj vas lahko kontaktirajo. Omenite, da boste v določenem času poklicali delodajalca za morebitne informacije oz. za dogovor o morebitnem razgovoru.

Pogoste napake spremnih pisem

V spremnem pismu ne ponavljajte informacij, ki ste jih vključili v vaš življenjepis. Še slabše je, če oba dokumenta preprosto združite. Spremno pismo ni namenjeno povzemanju podatkov iz osebne predstavitve, služilo naj bi poglobljeni predstavitvi vašega interesa za neko delovno mesto ter izpostavilo nekatere vaše pomembnejše sposobnosti in/ali osebne lastnosti. Vsi ostali podatki so na voljo v osebni predstavitvi.

Nekateri iskalci zaposlitve imajo izdelan šablonski primer spremnega pisma, v katerem po potrebi spreminjajo samo naziv podjetja in delovnega mesta. Tak izdelek ne vsebuje dejanskega zanimanja za določeno delovno mesto in predstavitve vaše ustreznosti za razpisano delovno mesto. Vzemite si čas in vsako svojo prijavo opremite z novim, ustreznim spremnim pismom.

5 zlatih pravil vašega spremnega pisma

1. Usmerite se na potrebe in probleme kadrovika, povejte, kako jih lahko s svojimi znanji in sposobnostmi lahko pomagate reševati! V osnovi, vi ste rešitev kadrovikovih problemov.

2. Dokažite, da dobro poznate podjetje. Naredite domačo nalogo, prek interneta in znancev naberite čimveč informacij o podjetju. Pripravite predloge za reševanje problemov podjetja, pri katerih se boste lahko izkazali.

3. Pokažite navdušenje nad razpisanim delovnim mestom. Vaše spremno pismo naj namesto sporočila ‘dajte mi delo, kjer lahko napredujem in več zaslužim’, izžareva sporočilo ‘navdušen sem nad možnostjo, da lahko s svojim znanjem in izkušnjami pomagam podjetju pri doseganju njegovih rezultatov’.

4. V pismu napovejte vašo naslednjo akcijo (klic za morebitni zaposlitveni intervju). Proaktiven a nevsiljiv kandidat bo za kadrovika gotovo bolj zanimiv kot kandidat, ki v ničemer ne izstopa iz kupa stotih prejetih življenjepisov.

5. Vaše spremno pismo je kratko in usmerjeno. Ne pretiravanjte s podatki, namen pisma je navdušiti kadrovika, da si bo podrobno pregledal vaš življenjepis.

Osnovna informacija vašega spremnega pisma:

"Sem prava oseba za vaše delovno mesto! Imam edinstvene sposobnosti in izkušnje, s katerimi bom lahko takoj pomagal vašemu podjetju pri doseganju vaših ciljev, in priložen življenjepis to dokazuje!"Poglejte še

Karierne storitve
Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev
Selby & Mills psihometrični test
Ponudba izobraževalnih programov
Vprašaj strokovnjaka
Prijava na Zavod za zaposlovanje

Več člankov
Kaj vključiti v povzetek življenjepisa?
To je del življenjepisa, kjer ima večina iskalcev zaposlitve največje težave. Prvi vtis še vedno št... več »
Psihometrično poročilo kariernih možnosti
Kaj vaš bodoči delodajalec o vas izve z rezultatov vašega psihometričnega testa? Na podlagi rezul... več »
5 najpogostejših napak pri pisanju spremnega pisma

Čemu se morate izogniti, ko pišete spremno pismo.

več »
Pošlji mi e-pošto in povem ti, kdo si
Že na začetku razvoja interneta in e-pošte so nastala določena pravila lepega vedenja, bonton e-spo... več »
Kaj vključiti v dopis podjetju?
Vaš dopis podjetju (prošnja, ponudba za delo itd.) bo uspešnejši, če bodo podatki v njem reševali k... več »
Priporočila, ključ do uspeha pri iskanju zaposlitve!
Skrbno pripravljena in pozitivna priporočila lahko veliko prispevajo k povečevanju vaših možnosti ... več »
Česa kadrovik v vaših dokumentih ne želi videti?
Dokumenti, ki jih pošiljamo kadrovikom, so namenjeni enemu cilju – pridobitvi osebnega srečanja. P... več »
Primer spremnega pisma
Osnovna informacija vašega spremnega pisma: Sem prava oseba za vaše delovno mesto! Imam edinstvene ... več »
8 najpogostejših napak pri pisanju osebne predstavitve
Življenjepis je vaš prodajni prospekt s katerim kupcem (podjetjem) prodajate samega sebe. Vaša pre... več »