Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Je moja prošnja ostala nekje v zraku?

Image

Našli ste idealno prosto delovno mesto zase, skrbno pripravili svoj življenjepis in oddali prijavo. In po tednih čakanja niste prejeli niti zahvale za poslano prošnjo. Se sliši znano, kajne? Iskalci zaposlitve se pogosto sprašujejo, če je njihov življenjepis sploh prišel do naslovnika. Ga je kadrovik prebral ali se je zgubil nekje vmes? Imate občutek, da je vaša prijava ostala nekje v zraku? Niste edini.Toda kaj iskalci sploh lahko storijo, da bi dobili odgovore na svoja vprašanja?

Najprej preverite ali kandidata išče podjetje direktno ali se pri iskanju in selekciji poslužujejo zunanjih kadrovskih agencij. Po informacijah iz mednarodne kadrovske agencije, vsak v njihovi ekipi v vsakem trenutku išče ustrezne kandidate za 20 do 30 odprtih prostih delovnih mest. To v praksi pomeni, da vsak dan preberejo vsaj 40 različnih življenjepisov. Primerne življenjepise preberejo večkrat, da jih primerjajo med seboj in nato izluščijo najbolj ustrezne, ki jih bodo poklicali na razgovor. Iskalci naj bi zaradi tega pri njih čakali na odgovor vsaj 2 do 4 tedne.

Če novega sodelavca išče delodajalec sam, potem je edina pot do odgovora, da vzamete v roke telefon in pokličete odgovorno osebo. V velikih podjetjih boste zagotovo nekoliko težje prišli do kardovika, ki vodi postopek. Če želite odgovor na vaše vprašanje, potem bodite vztrajni. Vsekakor velja, da je tanka linija med biti vztrajen in biti tečen. Pazite, da ne boste pri preverjanju izpadli kot tečnoba, saj si boste s tem zaprli vrata, še preden ste prišli do njih. Svetujemo, da se obnašate povsem običajno, predstavite se, povejte kaj vas zanima in na koncu se zahvalite za namenjen čas in prejete informacije.

Še ena stvar je na katero velja biti pozoren. To so tako imenovani CV roboti, ki izločijo neprimerno prošnjo še preden je ta posredovana ustrezni osebi. Delodajalci tega ne obešajo na veliki zvon, saj bi si s tem zagotovo nakopali veliko negodovanja pri iskalcih. Pri nas ne verjamem, da ima kdo nastavljenega takega robota. Eno redkih podjetij, ki je javno priznalo, da uporablja tak sistem je Google. Google še vedno velja za najbolj privlačnega delodajalca na svetu, zato pri njih prejete prošnje štejejo v milijonih. Da v poplavi kandidatov ne bi spregledali najboljših, so postavili računalniškega robota, ki domnevno zelo učinkovito ločuje zrno od plevela.

Seveda velja, da dvakrat preverite naslov prejemnika preden pošljete svojo prošnjo. Sanje o idealni zaposlitvi se v trenutku razblinijo, če ste bili površni in svojo prošnjo poslali na napačen naslov. V kolikor se prijavljate preko zaposlitvenih portalov, potem te bojazni ni, saj sistem poskrbi, da je vaša prošnja dostavljena na pravi naslov. Tudi, če pošiljate ponudbo za delo po elektronski pošti, potem vas bo vaš poštni odjemalec obvestil o tem, da vaše sporočilo ni bilo dostavljeno zaradi napačno vpisanega elektronskega naslova.Poglejte še

Karierne storitve
Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev
Selby & Mills psihometrični test
Ponudba izobraževalnih programov
Vprašaj strokovnjaka
Prijava na Zavod za zaposlovanje

Več člankov
Kakšen naj bo sodoben življenjepis (CV)?
Pišete življenjepis po dolgem času? Potem preletite trende sodobnega CV-ja. Oblike življenjepisov s... več »
Definirajte vaše prednosti pa boste izstopali
Delodajalci prejmejo na kupe življenjepisov. Včasih le po nekaj deset, sedaj pa tudi po nekaj sto. ... več »
Pri pisanju življenjepisa ne pozabite na ključne besede
Razvoj tehnologij vstopa v vsako poro našega življenja. Enako se dogaja tudi na področju zaposlovan... več »
Življenjepis, prošnja za delo ali vloga za zaposlitev – več imen za isto stvar
Iskanje zaposlitve se po navadi začne s pisanjem prošnje. No, nekateri oddajo vlogo za delo, drugi ... več »
7 napak pri pisanju prošnje
Motiti se je človeško. Motiti se, oziroma delati napake, ko pišete prošnjo, pa je lahko usodno. No,... več »
Vaš življenjepis je glavni razlog, da vas ne povabijo na zaposlitveni intervju
Če se postavite v kožo kadrovika, boste hitro ugotovili, da je precej lažje zavreči življenjepis, k... več »
Pisanje življenjepisa (CV-ja): 18 kontrolnih točk
Pisanje življenjepisa ni bil nikoli enostaven projekt, v teh časih pa še posebej ne. Zahteve in zak... več »
Znate prilagoditi svoj življenjepis zaposlitvenemu oglasu?
Karierni svetovalci izpostavljajo pomen, da svoj življenjepis prilagodite zaposlitvenemu oglasu in ... več »
Ujemite pozornost delodajalca: CV vizitka
V današnjem svetu se vam vedno mudi. Svet je vedno hitrejši, ker nimamo časa, želimo vse na hitro –... več »
Video vsebina kot odločilen element za uvrstitev v ožji izbor
Ste že pomislili, da bi svoj standarden življenjepis dopolnili z zanimivimi video vsebinami? Danes... več »