Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Navodila za učinkovito iskanje prve zaposlitve 11: Zavod RS za zaposlovanje

25.7.2012
Zavod za zaposlovanje

Zavod za zaposlovanje

Za večino aktivnega prebivalstva je Zavod za zaposlovanje mesto, kjer ne bi želeli biti nikoli. Vendar pa ne morete predvideti svoje prihodnosti; če se že nekega dne znajdete na Zavodu, pazite, da boste od njega imeli največje možne koristi. Ko se boste vpisali na Zavod, žal na začetku denarnega nadomestila ali denarne pomoči ne boste mogli dobiti. 

Te pomoči so namreč namenjene brezposelnim, ki so bili že zaposleni, torej niso več iskalci prve zaposlitve (lahko pa prejmete socialno pomoč Centra za socialno delo). Tako boste na začetku deležni predvsem strokovne pomoči v obliki svetovanja glede kariere (zaposlitveni načrt) in brezplačnih izobraževanj (razni seminarji in delavnice).

Kot aktivni iskalci (prve) zaposlitve boste takoj upravičeni do:
• povračila prevoznih stroškov v višini cene javnega prevoza za obisk pri delodajalcu;
• povračila stroškov za priporočene poštne pošiljke v višini poštnine za pošiljanje vlog oziroma ponudb za zaposlitev.

Poleg tega vam Zavod lahko takoj nudi 1,5 minimalne mesečne plače za usposabljanje, ki traja do 3 mesece, za zasedbo delovnega mesta pri delodajalcu, ki razmišlja o tem, da bi vas zaposlil (oz. 3 minimalne mesečne plače za usposabljanje, ki traja od 3 do 6 mesecev). Koristi vam lahko tudi sofinanciranje delovnega preizkusa pri delodajalcu, ki razmišlja, da bi vas zaposlil, za kar vam Zavod lahko ponudi nekaj malega finančnih sredstev, preizkus pa naj bi trajal največ en mesec.

Največjo ugodnost, ki jo lahko prejmete od Zavoda, je vključitev v ukrep Spodbujanja zaposlovanja, ki je namenjen brezposelnim iskalcem prve zaposlitve, ki so pred manj kot dvema letoma končali redno šolanje, vendar pa morate za to biti prijavljeni na zavodu vsaj 6 mesecev. V tem primeru bo Zavod vašemu prvemu delodajalcu nakazalo 2503,75 evra za plačilo vaših prispevkov in davkov iz plač, če vas bo zaposlil za obvezujočih 12 mesecev za polni delovni čas, lahko pa tudi za krajši delovni čas, vendar ne krajši od polovičnega delovnega časa in v tem primeru vašemu delodajalcu pripada manjša subvencija (za četrtino ali polovico manj).

V kolikor vas zanima samozaposlitev in odhod v lastne podjetniške vode, boste lahko prejeli Subvencijo za samozaposlitev v obliki nepovratne finančne pomoči v višini najmanj štirih minimalnih plač, namenjenih sofinanciranju vaših prispevkov in davkov iz plač, vendar se boste morali v skladu s sklenjeno pogodbo zavezati, da boste samozaposlitev ohranili najmanj dve leti. V nasprotnem primeru boste morali sredstva vrniti.

Za druge oblike finančnih pomoči s strani Zavoda upamo, da jih ne boste dočakali, saj bo to pomenilo, da ste na Zavodu zaradi neuspešnega iskanja zaposlitve že vsaj eno leto. Več informacij o storitvah Zavoda za zaposlovanje najdete na njihovi spletni strani.

Ne najdete dela z vašim poklicem? Potem razmislite o prekvalifikaciji!
Zavod občasno ponuja brezposelnim iskalcem dela, ki ne najdejo dela v svojem poklicu oz. imajo poklic, ki ga podjetja ne potrebujejo, možnost vključitve v programe poklicne prekvalifikacije – usposabljanja za nove poklice, s katerimi ne bo problem dobiti zaposlitev. Tako večkrat razpišejo programe na primer za spodbujanje dela v avtoprevozništvu (vozniki težkih tovornjakov), delo v vojski itd. Če ste prijavljeni na Zavodu, vprašajte vašo poklicno svetovalko o teh možnostih.

Centri za informiranje in poklicno svetovanje (CIPS) CIPS-i vam ponujajo informacije, ki jih potrebujete za iskanje zaposlitve in načrtovanje svoje kariere. Predstavljajo nekakšne centre za karierno samopomoč, ki delujejo v okviru Zavoda RS za zaposlovanje, kjer imate – poleg ustreznih informacij o izobraževanjih, usposabljanjih, poklicih, trgu dela – na voljo tudi tehnične pripomočke (računalnik, internet, tiskalnik, TV), priročnike za iskanje zaposlitve in strokovno usposobljene svetovalce.

Kaj lahko počnete v CIPS-u?
Če ne veste, katerega poklica bi se lotili, lahko, denimo, v knjižnici CIPS-a preberete opise vseh poklicev in pretehtate njihove prednosti in slabosti. Pregledate lahko aktualne sezname prostih delovnih mest, napišete prijavo na delovno mesto in si jo natisnete. »Surfate « lahko za informacijami na internetu ter prelistate dnevno časopisje, medtem ko se pogovarjate z drugimi iskalci dela. Če potrebujete poglobljeno pomoč, se lahko obrnete na dežurne svetovalke, lahko pa vam na pomoč priskočijo tudi drugi poklicni svetovalci Zavoda itn.

Seznam CIPS-ov po Sloveniji dobite na straneh Zavoda, kjer lahko najdete točno lokacijo vam najbližjega CIPS-a in urnik obratovanja. Za individualne obiske ni potrebna najava, za skupine pa se je treba predhodno naročiti.Nadaljuj z branjem: Zaposlitvene agencije

Poglejte še

Karierne storitve
Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev
Selby & Mills psihometrični test
Ponudba izobraževalnih programov
Vprašaj strokovnjaka
Prijava na Zavod za zaposlovanje

Več člankov
VABIMO te, da SPREJMEŠ IZZIV in se udeležiš delavnice »IZZIVI MLADIM«
Si morda brezposeln/a ali si dijak/inja ali si študent/enka ali si samozaposlen/a, ali zaposlen/a, ... več »
Umetnost pisanja življenjepisov
Prav vsi smo bili ob pisanju življenjepisa že kdaj soočeni s praznim listom papirja, ko nismo vedel... več »
Delo invalidov – priložnost za podjetje
Zaposlovanje invalidov v Sloveniji je pereč problem – invalide štejemo v najšibkejšo skupino na pod... več »
Center JASPIS – odgovoren in zanesljiv partner
Smo Zaposlitveni center JASPIS, ki čas in vrsto storitev prilagaja potrebam in željam naročnika. Na... več »
Obožujemo ljudi z iskrico v očeh
Svetovalci, ki skrbijo za pomoč pri iskanju zaposlitve se mnogokrat srečajo s posamezniki, ki kljub... več »
8. študentska marketinška konferenca Fanfara
Vsaka ideja mora najti svojo številko. Že osmo let... več »
Freshhh 2015
Skupina MOL že devetič zaporedoma razpisuje mednarodno spletno študentsko tekmovanje Freshhh, na ka... več »
Sejem izobraževanja in poklicev za vse generacije
Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 23. in 24. januarja 2015 na Gospodarskem razstavišču... več »
Tudi s pomočjo MojeDelo.com ponovno podeljene prestižne mednarodne MBA štipendije 12 slovenskim mladim managerjem
V nedeljo, 11. 5. 2014 je v Ljubljani potekalo tekmovanje slovenskih managerjev za 12 prestižnih št... več »
Razpis za 12 MBA štipendij Cotrugli Business School
Vas zanima MBA program? COTRUGLI Business School razpisuje 12 E/MBA štipendij v vrednosti 115.000€ ... več »