Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Navodila za učinkovito iskanje prve zaposlitve 3: Kaj potrebujete za začetek iskanja dela?

18.6.2012
Organizirano iskanje dela

Organizirano iskanje dela

Učinkovito iskanje zaposlitve zahteva organiziranost in metodičnost. Da lahko uspešno zasledujete delovne priložnosti, potrebujete določena »delovna orodja«, ki se jih uspešno uporablja pri iskanju dela. Še bolj pomembno je, da določite vaše želje in zanimanja, ki jih iščete pri delu. Da določite, kateri poklic in delovno mesto vas resnično zanima. Tako ne boste brezglavo iskali katero koli delo in delovno področje, ampak resnično tisto, v katerem se vidite in s katerim boste zadovoljni.

Prostor za delo
Kot za vsako drugo delo tudi za iskanje zaposlitve potrebujete delovni prostor. Mesto, kjer lahko v miru pripravljate ponudbe za podjetja, življenjepise, vodite zapisnik poslanih prošenj in stanje posameznih prijav na delovno mesto.

Oprema
Pri iskanju dela potrebujete soliden računalnik, programsko opremo za pisanje dopisov (program Word), telefon, tiskalnik. Če opreme nimate na voljo doma, izkoristite opremo šol, knjižnic, CIPS-ov in uradov Zavoda za zaposlovanje. Večina teh organizacij ima posebne kotičke, namenjene iskalcem dela, kjer lahko brezplačno koristite potrebno opremo, na voljo so vam tudi strokovno usposobljeni svetovalci.

Internet
Postaja glavno orodje za spremljanje ponudbe aktualnih del, prek e-pošte poteka vedno več komunikacije med iskalci in ponudniki del. Uporabite ga za iskanje aktualnih del, za iskanje informacij o podjetjih, ki vas zanimajo, ali za pošiljanje prošenj delodajalcem. Če dostopa do interneta nimate doma, potem obiščite šole, knjižnice, CIPS-e ali Zavod za zaposlovanje. Tam vam bodo omogočili dostop do interneta.

Elektronski naslov
Če nameravate z delodajalci komunicirati prek e-sporočil, uporabljajte svoj zasebni enaslov, vendar pazite, kakšno ime e-naslova imate. rad.imam.lepe.punce@mail.si je že lep naslov, a popolnoma neprimeren za pošiljanje življenjepisov. Pojdite na katerega od brezplačnih e-poštnih servisov in si za potrebe iskanja dela odprite e-naslov v obliki ime.priimek@ (npr. marija.avsenik@mail.si).

Življenjepisi in prošnje
Vedno imejte pri roki nekaj izvodov življenjepisov. Te, če se le da, natisnite na laserski tiskalnik, na kakovostnejši papir in poskrbite, da so brez slovničnih napak. Če se bojite za slovnične napake, obvezno dajte živlv pregled strokovnjaku za pravopis. življenjepis imejte pripravljen v tiskani in elektronski obliki. Vedno imejte pri roki dovolj kuvert in znamk.

CV-vizitke 
Kratka, nekaj sto znakov dolga predstavitev vašega zaposlitvenega profila, natisnjena v obliki vizitke. Namen CV-vizitk (izraz CV je mednarodna kratica za življenjepis – Curriculum Vitae) je ujeti pozornost delodajalca. Ti imajo vedno premalo časa in branje celotnih življenjepisov jim je pogosto prenaporno. Na CV-vizitki povzamete vaše glavne veščine, znanja in uspehe. Delite jo kadrovikom na intervjujih, osebam, ki bi vas lahko zaposlile, ali osebam, ki vas lahko priporočijo potencialnim delodajalcem. 

Aktualni časopisi
V dnevnem časopisju najdete številne zaposlitvene oglase. Nekateri dnevniki te oglase objavljajo tudi na internetu, za druge boste morali priti do tiskanega izvoda.

Dnevnik iskalca zaposlitve
Tekom iskanja dela boste komunicirali z velikim številom podjetij in delodajalcev. Če se ne boste organizirali, boste težko sledili vsem življenjepisom, ki ste jih poslali, klicem, ki jih morate opraviti, imenom oseb, s katerimi ste kontaktirali. Da česa ne pozabite, si vaše dejavnosti zapisujte v dnevnik, beležko ali vsaj na namizni koledar. 

Gradiva o učinkovitih metodah iskanja zaposlitve
Čeprav vas je šola naučila veliko, vam morda ni nudila učne snovi o učinkovitem iskanju zaposlitve. Ni vas naučila, kako napisati življenjepis, kako se predstaviti delodajalcu, kako mu utemeljiti, da zaposli ravno vas in podobno. Ta znanja si morate pridobiti sami, če si seveda želite karierni uspeh. Nadaljuj z branjem: Priprava zaposlitvenega profila

Poglejte še

Karierne storitve
Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev
Selby & Mills psihometrični test
Ponudba izobraževalnih programov
Vprašaj strokovnjaka
Prijava na Zavod za zaposlovanje

Več člankov
Sejem izobraževanja in poklicev za vse generacije
Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 23. in 24. januarja 2015 na Gospodarskem razstavišču... več »
Tudi s pomočjo MojeDelo.com ponovno podeljene prestižne mednarodne MBA štipendije 12 slovenskim mladim managerjem
V nedeljo, 11. 5. 2014 je v Ljubljani potekalo tekmovanje slovenskih managerjev za 12 prestižnih št... več »
Razpis za 12 MBA štipendij Cotrugli Business School
Vas zanima MBA program? COTRUGLI Business School razpisuje 12 E/MBA štipendij v vrednosti 115.000€ ... več »
Svet brez marketinga je kot april brez Fanfare: brezvezen!
Za nami je že sedma uspešno izpeljana Študentska marketinška konferenca Fanfara v organizaciji 31 a... več »
7. študentska marketinška konferenca Fanfara
Ljubljana, 9. april 2014 – Danes je v Festivalni dvorani v Ljubljani potekala Študentska marketinšk... več »
Študentska marketinška konferenca Fanfara
Trg dela od nas zahteva vedno več znanja in uporabnih veščin. Na 7. Študentski marketinški konferen... več »
COTRUGLI Business School razpisuje 12 E/MBA štipendij
Vas zanima MBA program? COTRUGLI Business School razpisuje 12 E/MBA štipendij v vrednosti 115.000€ ... več »
Brez znanja in izkušenj? Brezveze.
Brez znanja se v sodobnem marketinškem svetu in na trgu dela težko znajdemo. Zato vas vabimo, da se... več »
Kako spremeniti karierno pot?
Izobraževalni sistem od nas zahteva, da se že v mladih letih odločimo, kaj želimo v življenju počet... več »
Kaj se lahko naučimo iz filma Pripravnika in to uporabimo pri naši karieri?
MojeDelo.com ima 10 let :). Hvala vsem zvestim uporabnikom in hvala tudi vsem tistim, ki ste sodelo... več »