Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Obdobje poletnih dopustov ponuja dobre možnosti za iskanje službe

15.6.2012
Image

Ali je poletni čas dobro obdobje za iskanje (nove) zaposlitve? Po mnenju mnogih iskalcev zaposlitve ne preveč. Ali je takšno razmišljanje upravičeno? Predstavljamo vam nekaj dejstev, zakaj to ne drži povsem. Še več, poletni čas je lahko celo izjemna priložnost, da se do zaposlitve pride lažje in prej.

Delodajalci med poletnim časom glede na podatke našega portala zmanjšajo število zaposlitvenih iskanj za ne več kot 10%, tako da z vidika ponudbe zaposlitev praktično ni izrazitega sezonskega nihanja. Poleti se splača iskati delo, ker večina ostalih iskalcev predpostavlja, da se iskanje ne splača in mislijo, da delodajalci poleti nimajo kadrovskih potreb. 

Ker so iskalci manj aktivni in veliko manj časa namenijo sprotnemu pregledovanju zaposlitvenih oglasov, imajo tisti bolj aktivni toliko manj konkurence. Ker se manj kandidatov prijavlja na delovna mesta, imajo ostali, ki to še naprej delajo, toliko večje možnosti, da so povabljeni na razgovore. 

Razlike med letno in poletno ponudbo delovnih mest niso izrazite 
Na našem portalu poleti ne zaznamo večjih sprememb v strukturi ponudbe delovnih mest, razen nekoliko večjega povpraševanja po sezonskih delih. Pomembno pa je vedeti, da ciklus iskanja kandidatov navadno traja več mesecev (objava oglasa 30 dni, selekcija in intervjuji ter čakanje, da izbranemu kandidatu poteče odpovedni rok iz prejšnje zaposlitve), zato zaposlitveni oglasi, ki jih vidimo v medijih dejansko niso poletni oglasi, temveč bodo podjetja z njimi reševala problem prostih delovnih mest v septembru, oktobru in novembru. 

Tega se je potrebno zavedati. Zaradi dopustov vodilnega osebja, ki ponavadi odloča o zaposlovanju, se bodo kadrovske odločitve v podjetjih izvajale šele po dopustih, torej jeseni. Veliko podjetij bo šele septembra na novo postavljalo poslovne in delovne plane za prihodnja obdobja poslovanja. 

Zaposlitveni oglasi med poletjem so dejansko namenjeni jesenskemu kadrovanju 
Kot rečeno - oglasi objavljeni julija in avgusta so po naših ugotovitvah namenjeni zapolnjevanju delovnih mest v jeseni. Pogosto podjetja v poletnem času objavijo več zaposlitvenih oglasov, gredo na dopust, potem pa po dopustu pregledajo zbrane kandidate in začnejo aktivno kadrovati. 

Vsako obdobje leta je dobro za iskanje nove službe 
Najboljšega časa za iskanje zaposlitve ni, so le boljše in slabše oblike oz. metode iskanja. Podjetja imajo potrebe po novih delavcih ves čas in od tega, v kateri fazi iskanja bo kandidat prišel v stik s podjetjem, je v veliki meri odvisna njegova uspešnost. Pasivne oblike iskanja dela kot je npr. spremljanje zaposlitvenih oglasov in prijave nanj so nekoliko manj uspešne. Ko iskalec vidi oglas v mediju, je velika verjetnost, da je isti oglas videlo še nekaj 100, tudi 1000 kandidatov. Zato prejme podjetje na svoj oglas večje število prijav in temu primerno je odstotek verjetnosti, da je kandidat izbran, nekoliko slabši. 

Če pa primeren kandidat (pro)aktivnejše išče zaposlitev - kontaktira podjetja, ki ga zanimajo, se poslužuje iskanja dela prek znancev, spremlja novosti v podjetjih in predvidi njihove nove kadrovske potrebe ter nato večkrat stopi v kontakt z njimi, se pogosto zgodi, da bo tak kandidat dobil zaposlitev, še preden bi njihov nov delodajalec sploh objavil oglas v kateremkoli mediju. Javna objava oglasa namreč zahteva denar in čas za urejanje vseh, večji del neustreznih, prošenj, ki jih prejme zaradi tega objavljenega oglasa, zato se podjetje, če že prej najde primernega kandidata za prosto delovno mesto, z veseljem izogne tem stroškom oglaševanja in vloženega časa. 

Delodajalci med poletnim časom glede na podatke našega portala MojeDelo.com zmanjšajo število zaposlitvenih iskanj za ne več kot 10%, tako da z vidika ponudbe zaposlitev praktično ni izrazitega sezonskega nihanja.  

Poglejte še

Karierne storitve
Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev
Selby & Mills psihometrični test
Ponudba izobraževalnih programov
Vprašaj strokovnjaka
Prijava na Zavod za zaposlovanje

Več člankov
Delo invalidov – priložnost za podjetje
Zaposlovanje invalidov v Sloveniji je pereč problem – invalide štejemo v najšibkejšo skupino na pod... več »
Center JASPIS – odgovoren in zanesljiv partner
Smo Zaposlitveni center JASPIS, ki čas in vrsto storitev prilagaja potrebam in željam naročnika. Na... več »
Obožujemo ljudi z iskrico v očeh
Svetovalci, ki skrbijo za pomoč pri iskanju zaposlitve se mnogokrat srečajo s posamezniki, ki kljub... več »
8. študentska marketinška konferenca Fanfara
Vsaka ideja mora najti svojo številko. Že osmo let... več »
Freshhh 2015
Skupina MOL že devetič zaporedoma razpisuje mednarodno spletno študentsko tekmovanje Freshhh, na ka... več »
Sejem izobraževanja in poklicev za vse generacije
Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 23. in 24. januarja 2015 na Gospodarskem razstavišču... več »
Tudi s pomočjo MojeDelo.com ponovno podeljene prestižne mednarodne MBA štipendije 12 slovenskim mladim managerjem
V nedeljo, 11. 5. 2014 je v Ljubljani potekalo tekmovanje slovenskih managerjev za 12 prestižnih št... več »
Razpis za 12 MBA štipendij Cotrugli Business School
Vas zanima MBA program? COTRUGLI Business School razpisuje 12 E/MBA štipendij v vrednosti 115.000€ ... več »
Svet brez marketinga je kot april brez Fanfare: brezvezen!
Za nami je že sedma uspešno izpeljana Študentska marketinška konferenca Fanfara v organizaciji 31 a... več »
7. študentska marketinška konferenca Fanfara
Ljubljana, 9. april 2014 – Danes je v Festivalni dvorani v Ljubljani potekala Študentska marketinšk... več »