Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Postopki prijave na prosto delovno mesto v EGP: Ciper

20.8.2012
Ste za službo na Cipru?

Ste za službo na Cipru?

Na Cipru se postopki prijave lahko razlikujejo glede na različna delovna mesta, ki jih prosilci iščejo. Vendar pa je najpogostejši postopek pošiljanje natipkanega prijavnega pisma in življenjepisa. Postopek prijave za nekvalificirane poklice je po navadi usten. Kadar prosilca pošlje javni zavod za zaposlovanje, se izda standardno referenčno pismo, ki ga mora izpolniti morebitni delodajalec (in navesti svojo končno odločitev) ter ga predložiti uradu za delo.

Ko stranki skleneta dogovor, se delo ponavadi začne na začetku naslednjega koledarskega meseca (za poklice z mesečno plačo) ali na začetku naslednjega tedna (za nekvalificirane poklice s tedenskim plačilom).

Treba je opozoriti, da na Cipru prevladujejo mala podjetja, v katerih je lastnik hkrati tudi direktor in kadrovski vodja.

Prvi stik je navadno po telefonu. Kandidati lahko prosta delovna mesta poiščejo na spletni strani EURES (v ciprskem razdelku), na uradih javnega zavoda za zaposlovanje (če so že na Cipru), v zasebnih agencijah za zaposlovanje ali v časopisih.

Pri elektronskih prijavah na delovna mesta, objavljena na spletni strani EURES (ciprski razdelek), je treba vedno navesti nacionalno referenčno številko prostega delovnega mesta. Elektronske in pisne prijave morajo vsebovati predstavitveno pismo, ki naj bo kratko (največ eno stran), natančno in natipkano. Predstavitveno pismo, naslovljeno na organizacijo, ki je objavila prosto delovno mesto, ali na morebitnega delodajalca, mora vsebovati pomembne podatke, ki niso vključeni v življenjepis. Za razliko od življenjepisa ga je treba tudi vedno podpisati.

Kako se pripraviti na razgovor?
Zaposlovalci po navadi od kandidatov pričakujejo, da so ustrezno usposobljeni in na voljo za zaposlitev. Seveda so pomembne tudi ustrezne kvalifikacije, znanje jezikov itd.

Pristnost dokumentacije je treba potrditi le redkokdaj, razen za zakonsko urejene poklice z obvezno registracijo (zdravniki, arhitekti, inženirji itd.).

Delodajalci so ponavadi pozorni na kandidatov splošni videz/ oblačila. Zato je priporočljivo, da se kandidati oblečejo v „elegantna vsakdanja“ oblačila in se izogibajo skrajnostim. Pomembno je tudi, da se predstavijo samozavestno in vljudno.

Razgovor ne poteka po posebnem vrstnem redu. Po navadi ga vodi direktor ali kadrovski vodja podjetja. Kandidata lahko zaprosi, naj se predstavi ter opiše svoje prednosti, slabosti, spretnosti, znanja in izkušnje glede na delo, ki ga bo treba opravljati.

Na Cipru se uporabljajo zakoni proti diskriminaciji in za varstvo osebnih podatkov. Kandidatu na razgovoru ni treba odgovarjati na strogo zasebna vprašanja ali dajati zaupnih informacij (npr. o spolni usmerjenosti).

Prosilec mora poznati splošne podatke o podjetju (dejavnost in velikost podjetja).

Vprašanja so torej najpogosteje povezana s kvalifikacijami in izkušnjami (npr. Zakaj ste primerni za to delo? Kakšne so vaše izkušnje na tem področju? Kaj pričakujete od tega delovnega mesta?). Seveda lahko pri nizkokvalificiranih poklicih delodajalec od kandidata zahteva dokazovanje spretnosti in usposobljenosti na terenu.

Za povratne informacije po razgovoru običajno poskrbijo delodajalci.

Pogajajte se o svojih prejemkih
Veljavna zakonodaja določa, da mora delodajalec zaposlenega pisno obvestiti o pogojih ponujene zaposlitve v enem mesecu od začetka zaposlitve. V tem dokumentu morajo biti navedeni plača, število delovnih ur, letni dopust itd. Na Cipru so pogoji zaposlitve po navadi določeni s kolektivnimi pogodbami. Priporočljivo je, da se kandidati pozanimajo o pogojih teh pogodb.

O plačilu se ponavadi pogaja kadrovski vodja podjetja. Večina podjetij zahteva enomesečno poskusno dobo. Povračila stroškov za udeležbo na razgovoru ni.

Postopek prijave se konča, ko delodajalec kandidata obvesti o sprejetju končne odločitve o njegovi zaposlitvi.

Ali potrebujete reference ali priporočilna
Reference in priporočilna pisma se po navadi uporabljajo za delovna mesta na visoki ravni. Te reference se dajejo za delo, na katerega je prosilec ponosen, in ga prikazujejo v dobri luči. Prosilec mora pred navedbo teh referenc obvestiti zadevno osebo in jo zaprositi za dovoljenje, da lahko v svoje življenjepis vključi njeno ime, telefonsko številko in položaj v podjetju.

Kopija diplome je vedno potrebna, navadno že na začetku prijave.

Za zakonsko urejene poklice je običajno potrebno potrdilo o nekaznovanosti (da niste vpisani v kazensko evidenco).

Kako narediti dober vtis
Na Cipru večina delodajalcev zahteva osebni razgovor. Točnost je pomembna, zato je priporočljivo, da kandidati na razgovor ne zamudijo. Če se razgovora ne morete udeležiti, o tem delodajalca raje vnaprej obvestite. Videokonference in SKYPE se na Cipru uporabljajo le redko. Navadno so zaželena vsakdanja elegantna oblačila.Mogoče vas zanima tudi postopek prijave na prosto delovno mesto v Latviji.

Poglejte še

Karierne storitve
Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev
Selby & Mills psihometrični test
Ponudba izobraževalnih programov
Vprašaj strokovnjaka
Prijava na Zavod za zaposlovanje

Več člankov
Delo invalidov – priložnost za podjetje
Zaposlovanje invalidov v Sloveniji je pereč problem – invalide štejemo v najšibkejšo skupino na pod... več »
Center JASPIS – odgovoren in zanesljiv partner
Smo Zaposlitveni center JASPIS, ki čas in vrsto storitev prilagaja potrebam in željam naročnika. Na... več »
Obožujemo ljudi z iskrico v očeh
Svetovalci, ki skrbijo za pomoč pri iskanju zaposlitve se mnogokrat srečajo s posamezniki, ki kljub... več »
8. študentska marketinška konferenca Fanfara
Vsaka ideja mora najti svojo številko. Že osmo let... več »
Freshhh 2015
Skupina MOL že devetič zaporedoma razpisuje mednarodno spletno študentsko tekmovanje Freshhh, na ka... več »
Sejem izobraževanja in poklicev za vse generacije
Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 23. in 24. januarja 2015 na Gospodarskem razstavišču... več »
Tudi s pomočjo MojeDelo.com ponovno podeljene prestižne mednarodne MBA štipendije 12 slovenskim mladim managerjem
V nedeljo, 11. 5. 2014 je v Ljubljani potekalo tekmovanje slovenskih managerjev za 12 prestižnih št... več »
Razpis za 12 MBA štipendij Cotrugli Business School
Vas zanima MBA program? COTRUGLI Business School razpisuje 12 E/MBA štipendij v vrednosti 115.000€ ... več »
Svet brez marketinga je kot april brez Fanfare: brezvezen!
Za nami je že sedma uspešno izpeljana Študentska marketinška konferenca Fanfara v organizaciji 31 a... več »
7. študentska marketinška konferenca Fanfara
Ljubljana, 9. april 2014 – Danes je v Festivalni dvorani v Ljubljani potekala Študentska marketinšk... več »