Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Zaposlitev in delo v Avstriji

6.12.2012
Delo v Avstriji

Delo v Avstriji

Kako poiskati zaposlitev v Avstriji, kakšne so omejitve dela za slovenske državljane in kje najti aktualna prosta delovna mesta za delo v Avstriji. 

Avstrija postaja vse bolj zanimiva država za iskanje zaposlitve za Slovence. Zaradi bližine, lahko v Avstrijo odhajamo samo na delo in ni potrebe, da bi se tja tudi dejansko preselili. Najnižja brezposelnost med državami članicami evropske unije, precej fleksibilen trg dela in stabilno gospodarstvo je le nekaj razlogov, zakaj je dobro zasledovati službe v naši severni sosedi.

Aktivna politika zaposlovanja, je Avstrijo postavila čisto na vrh v Evropski uniji. K temu so najbolj pripomogli ukrepi, ki so jih v času globalne gospodarske krize uspešno izvedli. Lani so v ta namen porabili celo milijardo evrov, nekaj podobnega napovedujejo tudi za letos. Računajo, da se bo potreba po delavcih v prihodnjih letih še povečevala, zato bodo večino sredstev namenili za delovne migrante, brezposelnim ženskam in starejšim, ki se srečujejo s ovirami pri iskanju zaposlitve. To pa je priložnost tudi za Slovence, ki jim znanje nemščine ni tuje.

Zaposlovanje v Avstriji za slovenske državljane
Avstrija za slovenske državljane ne uporablja nobenih omejitev, kar se tiče dostopa na njen trg dela. Kot polnopravni članici Evropskega gospodarskega prostora (EGP)  je prosto gibanje slovenskih delavcev temeljna pravica, ki omogoča, da delajo v drugi državi EGP pod enakimi pogoji, kot državljani te iste države. Se pravi, da ste na avstrijskem trgu dela v enakem položaju kot državljan Avstrije in zato ne potrebujete dovoljenja za delo.

Avstrija je, skupaj z Nemčijo, odprla svoj trg delovne sile za nove članice EU med zadnjimi. Večina držav je to storila že prej, Velika Britanija, Irska in Švedska pa svojih trgov dela niti niso zapirale. Nekaj omejitev sta deležni le še Romunija in Bolgarija, ki sta se uniji pridružili kot zadnji. Vse omejitve bodo potekle najkasneje v sedmih letih po pridružitvi. V primeru omenjenih držav bo to prehodno obdobje poteklo leta 2014.

Avstrija pa svojega trga dela ni odprla zaradi poteka omejitev, ampak zaradi tega, ker v državi primanjkuje delavcev. Avstrijci so sicer odprtju nasprotovali, saj so menili, da bo to pomenilo manj zaposlitev za njih, saj bodo prosta delovna mesta zapolnili cenejši delavci iz drugih držav. Delodajalci so odprtje pozdravili, saj bodo tako lažje zaposlovali delavce, ki jih doma primanjkuje. Vlada je odločitev sprejela, kajti v nasprotnem primeru bi bili primorani dvigniti starostno mejo za upokojitev, saj se srečuje z enakim problemom kot ostale države članice – staranje prebivalstva in upadanjem števila novorojenih otrok.

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je v Sloveniji največ zanimanja prav za delo v Avstriji. Največ iskalcev zaposlitve je mlajših od 35 let, kar nakazuje da mladi lažje zamenjajo okolje in se na delo odpravijo v tujino. Med njimi je največ svežih diplomantov, ki se srečujejo s težavami pri iskanju svoje prve zaposlitve v Sloveniji in delavcev s področja gradbeništva, kar je posledica velikih odpuščanj pri slovenskih gradbincih.

Katera prosta delovna mesta so na voljo v Avstriji?
Največ povpraševanja je po usposobljenih delavcih s področja elektrotehnike, različnih monterjev, upravljavcev strojev, voznikov, zidarjev in varilcev. Velika potreba je tudi po turističnih delavcih, predvsem kuharjih in natakarjih. Iščejo tudi prodajalce, vendar je na tem področju zaznati trend zaposlovanja za krajši delovni čas ali le kot pomoč. Na Dunaju in okolici primanjkuje tudi frizerjev in medicinskega osebja, tako medicinskih sester kot tudi doktorjev. Predvsem v glavnem mestu je zaznati tudi večje povpraševanje po različnih strokovnjakih z izkušnjami in končano fakulteto.

Kje iskati zaposlitve / prosta delovna mesta v Avstriji?
Začnete lahko kar tukaj, na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com. Objavljamo veliko prostih delovnih mest za tujino, posledično tudi za delo v Avstriji. Poleg tega najdete objavljena prosta delovna mesta za Avstrijo (in tudi ostale EU države) na Euresovem portalu, za vsa ostala dela pa bo potrebno nekaj iznajdljivosti in dober spletni iskalnik.

Poglejte še

Karierne storitve
Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev
Selby & Mills psihometrični test
Ponudba izobraževalnih programov
Vprašaj strokovnjaka
Prijava na Zavod za zaposlovanje

Več člankov
Delo invalidov – priložnost za podjetje
Zaposlovanje invalidov v Sloveniji je pereč problem – invalide štejemo v najšibkejšo skupino na pod... več »
Center JASPIS – odgovoren in zanesljiv partner
Smo Zaposlitveni center JASPIS, ki čas in vrsto storitev prilagaja potrebam in željam naročnika. Na... več »
Obožujemo ljudi z iskrico v očeh
Svetovalci, ki skrbijo za pomoč pri iskanju zaposlitve se mnogokrat srečajo s posamezniki, ki kljub... več »
8. študentska marketinška konferenca Fanfara
Vsaka ideja mora najti svojo številko. Že osmo let... več »
Freshhh 2015
Skupina MOL že devetič zaporedoma razpisuje mednarodno spletno študentsko tekmovanje Freshhh, na ka... več »
Sejem izobraževanja in poklicev za vse generacije
Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 23. in 24. januarja 2015 na Gospodarskem razstavišču... več »
Tudi s pomočjo MojeDelo.com ponovno podeljene prestižne mednarodne MBA štipendije 12 slovenskim mladim managerjem
V nedeljo, 11. 5. 2014 je v Ljubljani potekalo tekmovanje slovenskih managerjev za 12 prestižnih št... več »
Razpis za 12 MBA štipendij Cotrugli Business School
Vas zanima MBA program? COTRUGLI Business School razpisuje 12 E/MBA štipendij v vrednosti 115.000€ ... več »
Svet brez marketinga je kot april brez Fanfare: brezvezen!
Za nami je že sedma uspešno izpeljana Študentska marketinška konferenca Fanfara v organizaciji 31 a... več »
7. študentska marketinška konferenca Fanfara
Ljubljana, 9. april 2014 – Danes je v Festivalni dvorani v Ljubljani potekala Študentska marketinšk... več »