Virtualni hekaton MojeDelo.com
IT hekaton pokrovitelja NLB d.d. se je zaključil! 

Zmagovalec izziva na temo podatkovne znanosti je znan. Iskrene čestitke zmagovalcu izziva, ki je prepričal strokovno žirijo podjetja NLB d.d. in si prislužil nagrado 3.000 eur neto.

 

Zmagovalec: Mihael Šinkec z rešitvijo »KOLUMBO« - Programsko orodje za analizo besedilnih podatkov podjetij, objavljenih na spletu


Razlog za izbor

Rešitev podpira funkcionalnosti, kot so klasifikacija imenskih entitet, luščenje ključnih besed, prevajanje besedil in povzemanje besedil na način, ki omogoča elegantno dodajanje novih funkcionalnosti, kot je npr. analiza razpoloženja strank. S tem je avtor rešitve pokazal poglobljeno razumevanje področja obdelave besedil z naprednimi metodami globokega učenja in razumevanje vsebinskega problema. Poleg pridobivanja besedil iz interneta je podprto tudi pridobivanje besedil in socialnih omrežij. Celotna rešitev je zasnovana na način, da omogoča razvijalcem aplikacij enostavno uporabo razvitih funkcionalnosti v njihovih aplikacijah. V svoji kodi je avtor na ključnih mestih dodal relevantna pojasnila, ki olajšajo uporabo funkcionalnosti. Avtor je prav tako nakazal priložnosti za nadaljnji razvoj. Med vsemi prispelimi rešitvami je Mihael Šinkec pripravil rešitev, ki potrebuje najmanj dodelav za uvedbo v realne poslovne procese.


Kriterij ocenjevanja rešitve

Pri ocenjevanju rešitve smo upoštevali:


 • celovitost rešitve,
 • potencial rešitve za dejansko industrializacijo,
 • znanje iz področja obdelave besedil z globokimi omrežji,
 • preglednost in elegantnost kode,
 • podpora za delo v več jezikih,
 • potencial rešitve za nadaljnje nadgradnje z novimi funkcionalnostmi,
 • smiselnost povzetkov tekstov,
 • predlogi za nadaljnje izboljšave,
 • način razmišljanja.


Ekipa MojeDelo.com se zahvaljuje vsem tekmovalcem, ki so se udeležili nagradnih hekatonov, še posebej pa čestitamo vsem zmagovalcem posameznih izzivov – te si lahko ogledate v nadaljevanju.
Pretekli hekatoni

Štirje nagradni hekatoni s skupnim bogatim denarnim skladom 9.000 evrov neto so zaključeni.


Vsem sodelujočim hvala za trud in čestitke zmagovalcem posameznih izzivov, ki so predstavljeni v nadaljevanju.


 1. IT HEKATON na temo »poslovna inteligenca« (pokrovitelj Zavarovalnica Triglav)


ZAVAROVALNICA TRIGLAV: Glede na izbrane ocene in pogovore smo se odločili, da je zmagovalec izziva: Mihael Šinkec

Razlog za izbor
Mihael je v izzivu prikazal dobro teoretično znanje, razumel je poslovni izziv. Mihael Šinkec je z razumevanjem izziva izkazal zelo dobro teoretično znanje. V njegovi rešitvi je prikazano odlično tehnično razumevanje programskega jezika Python. Pri razvoju rešitve je uporabil različne načine programiranja, kot npr. uporaba knjižnic, lastni razvoj idr. Vse tako za rešitev kako pridobiti podatke iz socialnih omrežij, kot tudi za rešitev ujemanja potencialnih podatkov. Pri čemer je uporabil namišljene strukturirane podatke v podatkovni bazi ter primerno pretvoril pridobljene podatke z namenom lažjega ujemanja. Zelo podrobno je vsak korak tudi vsebinsko obrazložil. Na podlagi strokovne ocene smo ocenili, da so njegova ideja rešitve, njegov način razmišljanja ter tudi potencialni nadaljnji koraki razvoja rešitve boljši in najprimernejši glede na rešitve ostalih udeležencev.

Kriterij ocenjevanja rešitve
Pri ocenjevanju rešitve smo upoštevali:

 • ideja
 • pristop in razmišljanje
 • izvirnost
 • celovitost rešitve
 • nakazani naslednji koraki razvoja
 • teoretično in praktično znanje,
 • način pridobivanja podatkov iz socialnih omrežji
 • način ujemanja pridobljenih podatkov


 1. IT HEKATON na temo »informacijska varnost« (pokrovitelj Banka Slovenije)

BANKA SLOVENIJE:
Zmagovalec: Matej Fajdiga

Tekmovanje Banke Slovenije je bilo zasnovano tako, da je o zmagovalcu izziva odločala hitrost in pravilnost reševanja zastavljenih nalog. Zmagovalec je ponudil pravilne odgovore na vseh osem zastavljenih nalog in je bil pri reševanju najhitrejši.


 1. HEKATON za eletrotehnike na temo »elektronika« (pokrovitelj MAHLE)

MAHLE:
Zmagovalec: Peter Vrbančič

Peter Vrbančič je svojo rešitev podal na visokem profesionalnem nivoju. Poročilo vključuje podroben opis, simulacije in predloge materialov. Rešitev, ki jo je ponudil je tudi delujoča, čeprav so še možne manjše optimizacije.

Med vsemi tekmovalci, ki so oddali rešitev, so bile tri izmed njih resnično dobro pripravljenje in so o zmagovalcu odločale malenkosti. Zmagovalec g. Vrbančič pa je ponudil rešitev, ki je bila najbolj optimalna in bi potrebovala najmanj popravkov.


 1. HEKATON za študente in dijake na temo »Kako bi mladim približal uporabo spletne platforme MojeDelo.com za iskanje zaposlitve in karierno svetovanje?« (pokrovitelj MojeDelo.com)

MOJE DELO:
Zmagovalec: Elizabeta Zalar in Matej Gojić z rešitvijo »MOJA ZAPPOSLITEV«

Hekaton za mlade je ponudil priložnost, da generacije, ki šele vstopajo na trg dela, pokažejo svojo kreativnost. Veliko tekmovalcev se je poglobilo v izziv in predstavilo uporabne in koristne rešitve.

Izbor zmagovalca izziva je bila opravljen s pomočjo dr. Slavka Žitnika iz FRI, ki je rešitve ocenil tudi z vidika tehnične izvedljivosti. Kriteriji žirije za ocenjevanje rešitev so bili:

 • Dodelanost ideje (kako podrobno je bila ideja predstavljena in ali je ostalo veliko nejasnosti);
 • Izvedljivost/uporabnost ideje (ali rešitev upošteva parametre, ki smo jih navedli v izzivu; tudi budget);
 • Izvirnost (ali je resnično predlagano kaj novega);
 • Predstavitev ideje (koliko truda je bilo vloženega v samo predstavitev ideje).

Med vsemi prispelimi rešitvami so komisijo najbolj prepričali trije finalisti:

 • Elizabeta Zalar in Matej Gojić z rešitvijo »MOJA ZAPPOSLITEV«,
 • Rok Belingar z rešitvijo »OBSERVATORIJ« in
 • Šejla Agović in Lev Sosič (skupina Outside the box) z rešitvijo prenovljene platforme in aplikacije MojeDelo.com.

Zmagovalna ideja je rešitev »MOJA ZAPPOSLITEV«, avtorjev Elizabete Zalar in Mateja Gojića, ki je ponudila najbolj izvirno rešitev, ki med zaposlitvene platforme vpeljuje novost.  Kaj so o hekatonu povedali udeleženci in sponzorji preteklih hekatonov?

  Nagrajenec prvega izziva Janez Kolar, je o izkušnji z virtualnim hektonom povedal: "Hekaton mi je predstavljal predvsem izziv za zabavo in razvedrilo. Vem, da je v tujini tega veliko, ampak se nikoli nisem odločil za sodelovanje. Ko sem dobil od MojeDelo.com vabilo, da se udeležim hekatona, nisem niti malo razmišljal«.

  Vsi nagrajenci bi udeležbo na hekatonih priporočili. Gal Meznarič je povedal: »klasičen nasvet se glasi, da (če imaš čas,) poskusi, ker boš v najslabšem primeru na istem kot če ne bi. Poleg nagrad, so takšni izzivi tudi dobra vaja za vzdrževanje in nadgrajevanje tehničnih spretnosti«.

  Žan Ožbot je na vprašanje, če bi se še enkrat udeležil hekatona v izvedbi zaposlitvenega portala MojeDelo.com odgovoril; »Seveda. Če v kratkem organizirate še kakšnega, mi sporočite!«.  Izberi področje dela