Virtualni hekaton MojeDelo.comDo uspešnega zaključka smo pripeljali še en Virtualni hekaton. Tokrat prvič IT-jevskega. Odzivi so nas pozitivno presenetili. 

Zaključek v številkah

Na platformo Ideas Scale se je prijavilo kar 952 obiskovalcev
Izziv prvega kroga je uspešno rešilo 182 tekmovalcev, v drugem krogu, kjer so tekmovalce čakali trije konkretni izzivi iz prakse pa smo prejeli 56 rešitev

Glavni pokrovitelji

Virtualnega IT-hekatona so bili, poleg zaposlitvenega portala MojeDelo.com, še SymphonyEYC  in  KRKA d.d..
 
Ostali pokrovitelji so bili :
- Poslovni sistem Mercator d.d., 
- Zavarovalnica Triglav, d.d., 
- Špica International d.o.o., 
- Etrel d.o.o., 
- Navteh d.o.o. in  
- WideLabs d.o.o..


Kvaliteta oddanih idej je bila nad pričakovanji. Z izkupičkom smo zelo zadovoljni vsi, tako sodelujoči kot sponzorji. Virtualni hekatoni so zares posebna izkušnja. Vedno znova presenetijo in prinesejo svež pogled in energijo. Pokažejo nove možnosti za rešitev izzivov in odkrivajo zanimive kandidate.

Zmagovalne naloge so bile zares premišljeno in strokovno pripravljene.


Naloga nagrajenca izziva prvega kroga

je bila izdelana zelo robustno, preverjala je veljavnost strukture datoteke, veljavnost vhodnih podatkov in različne robne primere do katerih lahko pride. Ideja je bila ustrezno strukturirana, koda je bila tudi dobro dokumentirana. Ideja je imela poleg programske kode in programa oddano tudi dodatno dokumentacijo, ki je poleg podrobnega opisa vsebovala tudi različne diagrame, ki so odlično opisali delovanje celotnega programa in tudi samega algoritma. Zmagovalno nalogo je pripravil Janez Kolar.

Zmagovalna naloga izziva, ki ga je postavilo podjetje Krka

je bila v celoti delujoča, vsebovala je tako zahtevane kot tudi dodatne funkcionalnosti. Kandidat je problem odlično razumel, kar se je pokazalo  pri njegovi končni rešitvi. Tako je samoiniciativno izdelal drobne funkcionalnosti, ki pripomorejo k izboljšavi uporabniške izkušnje. Kandidat je dokumentiral nalogo, izdelal uporabniška navodila in tudi del 'tehnične dokumentacije'. Iz tehničnega vidika je naloga ustrezna saj je kandidat pri implementaciji uporabil dobre prakse kodiranja ter načrtovalske vzorce in standardne knjižnice. Pri nalogi  je mogoče manjkalo le nekoliko več kreativnosti pri uporabniškem vmesniku. Vendar je kandidat te pomanjkljivosti nadomestil z popolno implementacijo na drugih področjih.  Poleg končnega izdelka je kandidat razmišljal tudi o morebitnem naslednjem paketu nadgradnje aplikacije. Primer razširitev obstoječega sporočilnega sistema na ostale komunikacijske kanale.  Zmagovalno nalogo je pripravil Mitja Gomboc - Warehouse Scheduler.

Zmagovalna ideja na izzivu MojeDelo.com

nas je prepričala s kreativnostjo, ustrezno strukturo in odzivnostjo rešitve. Zmagovalna ideja je bila izdelana na kreativen način, z izboljšanjem prototipov, ki so bili dodani navodilom. Tako je končen rezultat ideje spletna aplikacija, ki sledi vse dobrim praksam načrtovanja novodobnih spletnih strani. Prav tako je bila rešitev izdelana v najnovejših tehnologijah in na način, da ima ustrezen izgled, ne glede na velikost zaslona. Rešitev ima intuitiven uporabniški vmesnik, ki uporabnika vodi čez vse korake procesa. Tudi struktura kode je bila ustrezno zastavljena, glede na podano nalogo. Rešitev je imela dodano ustrezno dokumentacijo, ki pojasnjuje vse dodane spremembe prototipom in jih tudi ustrezno argumentira. Avtor zmagovalne rešitve je Žan Ožbot.

Zmagovalna naloga izziva podjetja Symphony Reatail AI

je bila izbrana napodlagi štirih sklopov in sicer: 
•    razumevanje samega problema, 
•    pristop k reševanju, 
•    razumevanje podanih podatkov ter
•    izkaz tehničnega znanja. 

Tekmovalec, ki  je prejel skupno najvišje število točk glede na ocenjevalne sklope in nas najbolj prepričal z svojo idejo, smo izbrali za zmagovalca.  Zmagovalec našega izziva je tako celostno pripravil najboljšo idejno rešitev za realni poslovni izziv, s katerim se naše stranke srečujejo, kar predstavlja potencial  za morebitno uporabno vrednost v prihodnosti razvoja naših rešitev in to rešitev je oddal Gal Mežnarič!  

Kaj so o hekatonu povedali udeleženci in sponzorji?Nagrajenec prvega izziva Janez Kolar, je o izkušnji z virtualnim hektonom povedal; »hekaton mi je predstavljal predvsem izziv za zabavo in razvedrilo. Vem, da je v tujini tega veliko, ampak se nikoli nisem odločil za sodelovanje. Ko sem dobil od MojeDelo.com vabilo, da se udeležim hekatona, nisem niti malo razmišljal«.

Vsi nagrajenci bi udeležbo na hekatonih priporočili. Gal Meznarič je povedal: »klasičen nasvet se glasi, da (če imaš čas,) poskusi, ker boš v najslabšem primeru na istem kot če ne bi. Poleg nagrad, so takšni izzivi tudi dobra vaja za vzdrževanje in nadgrajevanje tehničnih spretnosti«. 

Žan Ožbot je na vprašanje, če bi se še enkrat udeležil hekatona v izvedbi zaposlitvenega portala MojeDelo.com odgovoril; »Seveda. Če v kratkem organizirate še kakšnega, mi sporočite! :D «.

Nagrajence smo povprašali tudi, za kaj bodo porabili nagrade.  Mitja Gomboc nas je vse nasmejal s svojim odgovorom; »Moja otroka se vedno vztrajata, da nimata dovolj igrač. Predvsem pa bo pomagalo pri gradnji hiše«.

Kot rečeno pa so bili z izkupičkom zelo zadovoljni tudi sponzorji. Predstavnica podjetja SymphonyEYC, računalniški sistemi in programske rešitve, d.o.o. je povedala; »Letos smo prvič pristopili k tovrstnem hekatonu in glede na število udeležencev in kvaliteto pridobljenih nalog, se nam je zdel zelo zanimiv. Zaradi virtualne udeležbe in daljšega trajanja je ponudil možnost sodelovanja vsem, tudi tistim, ki službo že imajo, da se ga udeležijo in predstavijo svoje tehnično znanje. Tak način iskanja kadrov se nam zdi zelo privlačen, računamo da bo tudi končni rezultat našega sodelovanja  za nas uspešen, kar pomeni da se s kakšnim tekmovalcem tudi osebno srečamo in morebiti dogovorimo kakšno dolgoročnejše sodelovanje.«


Hvala vsem sponzorjem in sodelujočim. Do snidenja!

Izberi področje dela