1 od 3: Izboljšajte svoje komunikacijske sposobnosti

20.12.2017


Komunikacijske sposobnosti so ena izmed lastnosti, ki jih delodajalci najbolj cenijo pri svojih zaposlenih. Vključuje tako verbalno kot pisno komunikacijo, kar pomeni, da ste sposobni predstaviti svoje argumente tako v živo, kot preko elektronske pošte. Ni dovolj, da ste le dober retorik – pisne spretnosti so ključne pri skoraj vsaki zaposlitvi, ki vključuje delo z računalnikom. Navsezadnje je prvi stik s stranko ali bodočim poslovnim partnerjem ravno tisto, kar bo pustilo prvi in najpomembnejši vtis nanje.

Komunikacijske sposobnosti so ena izmed lastnosti, ki jih delodajalci najbolj cenijo pri svojih zaposlenih. Vključuje tako verbalno kot pisno komunikacijo, kar pomeni, da ste sposobni predstaviti svoje argumente tako v živo, kot preko elektronske pošte. Ni dovolj, da ste le dober retorik – pisne spretnosti so ključne pri skoraj vsaki zaposlitvi, ki vključuje delo z računalnikom. Navsezadnje je prvi stik s stranko ali bodočim poslovnim partnerjem ravno tisto, kar bo pustilo prvi in najpomembnejši vtis nanje.Na kaj morate paziti, če se želite izboljšati v svoji komunikaciji, si preberite v naslednjih nasvetih.

1. Pazite na neverbalno govorico.

Najverjetneje vam je znana situacija, ko nekomu vneto razlagate zgodbo, ta pa gleda naokrog. Ali ko se ta »nekdo« neprestano pogovarja z vami s prekrižanimi rokami. Neverbalna komunikacija je prav tako pomembna kot verbalna – odvisno je od tega, kakšen očesni stik vzpostavite s sogovornikom, v kakšni pozi se držite med zaposlitvenim intervjujem. Še preden vas vržejo v ogenj, si predstavljajte, kako izgledate kot samozavestni in k temu med pogovorom stremite.

2. Zmanjšajte število mašil.

V vsakdanjem življenju si v pogovornem jeziku verjetno lahko sem in tja privoščite kakšno mašilo, a poslovna komunikacija se jim izredno rada izogiba. Besede »um«, »pač« in podobno nakazujejo na slabšo sigurnost, nižjo samozavest in nepripravljenost. Zavedajte se vsake besede, ki jo izgovorite, in namesto mašil raje za sekundo utihnite. Verjemite – tišino boste opazili le vi, ne pa vaši poslušalci.

3. Sporočilo prilagodite sogovorniku.

Ta točka se močno povezujejo tudi z zgornjo – zelo pomembno je namreč, da se zavedamo, s kom imamo opravka in kdo je naš sogovornik oz. slušatelj. Pri pogovoru s sodelavci boste ubrali drugačen način komuniciranja, kot če je pred vami vaš nadrejeni. Če se odpravljate na razgovor za novo delo, veste, da morate ubrati bolj formalen način govora v primerjavi s takrat, ko peljete vaš avtomobil na tehnični pregled.

4. Bodite kratki in jedrnati.

Nekaj časa vas bodo nadrejeni in sodelavci že poslušali in dovolili, da na dolgo in široko poveste, kaj se v določenem službenem primeru dogaja, a sčasoma si bodo o vas ustvarili mnenje, da dolgovezite in da veliko govorite, a poveste bore malo. Zato tako v govorni kot pisni komunikaciji poskrbite, da boste upoštevali pravilo treh K-jev: konkretnost, kratkost, koherentnost.

Po vrhu vsega poskrbite, da bo vaše sporočilo, ne glede na medij, ki ga uporabite, slovnično pravilno.

5. Poslušajte, zares poslušajte.

Da lahko poslovnemu partnerju ponudite ravno tisto, kar od vas pričakuje, je potrebno vklopiti ušesa in senzor za poslušanje ter slišati in razumeti, kar je povedal. V primeru, ko ne razumete točno, kaj se od vas pričakuje, raje vprašajte še enkrat in razčistite dvome, kot pa, da bi si drugi o vas ustvarili mnenje, da ne znate poslušati. Bodite pozorni na detajle in pazite, da sogovornika ne boste prekinjali sredi stavka, saj je to še vedno zelo neolikano in nespoštljivo. Le, ko boste dobro slišali vse, kar se od vas zahteva, boste znali ustvariti bolj pristne stike, vredne zaupanja, uspešnega poslovanja in svetle prihodnosti.

Preberite si zapis 2 od 3: Izboljšajte svoje timske sposobnosti.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela