10 načinov, kako vzbuditi zaupanje delodajalca

28.6.2021


Zaupanje začnemo graditi že na razgovoru za novo zaposlitev. Večina delodajalcev bo zaposlila kandidata, s katerim se lahko poveže, z njim deli podobne vrednote in mu posledično lahko zaupa. Ugotovite, kako lahko vzbudimo zaupanje od prvega delovnega dne naprej in zgradimo uspešen in trajen odnos s svojim delodajalcem.

Sodobne organizacije vedno več pozornosti namenjajo vzpostavitvi pozitivne klime v podjetju. Ta odločilno vpliva na produktivnost zaposlenih, posledično pa tudi na uspešnost podjetja.


Dejstvo je, da v sodobnih organizacijah z dobro klimo praktično ni fluktuacije (menjavanja zaposlitve) oziroma je ta zelo majhna, bolniške odsotnosti so minimalne, prav tako ni izkoriščanja niti s strani delodajalca niti s strani zaposlenih.


Obojestransko zaupanje pri tem igra izjemno vlogo, spodnji nasveti pa razkrivajo, kako lahko k temu prispevamo sami.


10 glavnih gradnikov zaupanja

  1. Interes za delo. Interes je lastnost posameznika in predstavlja gonilo napredka ter posledično prinaša boljše rezultate. Iz tega razloga je interes za določeno delo najpogostejši kriterij že pri izbiri novih sodelavcev. O tem, kako pridobiti visoko stopnjo motivacije, zagona in vneme za delo tudi takrat, ko je najtežje, vas več nasvetov čaka na tej povezavi.
  1. Kreativnost pri delu. Koncepta kreativnosti in interesa sta med seboj povezana, saj večji kot je interes za delo, boljše so možnosti za višjo stopnjo kreativnosti. Podjetja stremijo k zaposlovanju ljudi z nadpovprečnimi kreativnimi sposobnostmi, saj ti prispevajo k inovativnim idejam.
  1. Spoštovanje. Je lastnost, ki ima velik vpliv pri povečevanju zaupanja. Če spoštujete delodajalca, njegovo delo, stranke, svoje sodelavce in vodje, vam bo to tudi povrnjeno – ne le s spoštovanjem, temveč tudi z zaupanjem. Povsem naravno je, da bolj zaupamo človeku, ki nas spoštuje.
  1. Odločnost in pogum. Ker je za vsak višji položaj potrebna večja odločnost, bo to odgovornost lahko prevzel le tisti zaposleni, ki ima večjo mero poguma in višjo sposobnost odločanja.

Se ravno pripravljate na novo zaposlitev, ste tik pred podpisom pogodbe ali pa ste že dolgo časa zaposleni? Pogajanja za plačo so za mnoge tabu tema, vendar ni potrebno, da je tako. Preberite več >>

  1. Pripravljenost na opravljanje dodeljenih nalog. Podjetje si lahko predstavljamo kot nekakšen mozaik, kjer vsak izmed zaposlenih predstavlja delček tega mozaika, zato je pomembno, da so opravljene vse dodeljene naloge. Četudi se vam morda v tistem hipu zdijo nepomembne ali jih morda nimate na seznamu svojih delovnih nalog, so lahko za podjetje ključnega pomena.

Delodajalci cenijo tudi zaposlene, ki so samoiniciativno pripravljeni prevzeti kontrolo nad kakšno dodatno nalogo.

  1. Potrpežljivost. Vsak razvoj potrebuje svoj čas – na slehernem delovnem mestu je potrebno pridobiti izkušnje, da lahko napredujemo. Vzemimo za primer delavca v proizvodnji – da ta napreduje do funkcije vodje proizvodnje, to običajno terja svoj čas. Potrebno je osvojiti področja svojega dela, izkazati interes, voljo, pripravljenost in hkrati tudi sposobnost za opravljanje dodatnega dela in vodenja, s čimer lahko pridobimo tudi višji položaj.
  1. Iskren in odkrit odnos. Pomembno je, da smo pri svojem delu pozorni, iskreni in odkriti. Če boste začeli prikrivati napake in se izgovarjali za slabo opravljanje svojih zadolžitev, vam bo to povrnjeno z zmanjševanjem zaupanja.
  1. Cenjenje priložnosti. Vsako zaposlitev bi morali dojemati kot priložnost za pridobivanje novih izkušenj in s tem sposobnosti ter dodatnih kompetenc. Pomembno je, da znamo ceniti in izkoristiti priložnosti, ki nam jih zaposlitev nudi.
  1. Prilagodljivost. Ključna lastnost, ki podjetju ponuja možnost preživetja, še posebej v trenutnih turbulentnih časih, je prilagodljivost. Situacija v zadnjem letu je dokazala, da preživijo le tisti, ki so odprti za nove priložnosti in so se sposobni izjemno hitro prilagoditi novim razmeram.
  1. Jasni cilji. Mnogi kandidati so prepričani, da si bodo pri delodajalcu zaprli vrata, če bodo svoje cilje in pričakovanja izrazili jasno in odločno. Situacija je k sreči ravno nasprotna – zaposleni z jasnimi cilji, dajo delodajalcem vedeti, katere naloge oziroma projekte jim lahko zaupa in kakšne rezultate lahko od njih pričakuje. Več o zastavljanju kariernih ciljev si lahko preberete na tej povezavi.

Če bi resnično radi gradili na zaupanju svojega delodajalca, razmislite o uresničevanju naštetih lastnosti – vsaka od njih namreč prispeva k zaupanju v celoti. Pridobiti zaupanje delodajalca ne pomeni, da se mu podredimo in se mu na tak način pustimo izkoristiti, prej nasprotno. S svojimi jasnimi cilji in odprtimi kartami si pridobite visoko stopnjo zaupanja in tako lahko ogromno prispevate k skupnemu dobremu ter ob tem uresničite vse svoje zastavljene cilje.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. 10 nasvetov do močne pozicije v podjetju
2. Kako uspešno predstaviti svoj neuspeh
3. Nasveti za izbiro najustreznejšega delodajalca

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela