10 načinov za povečanje lastne inovativnosti

26.3.2019


Priložnost inoviranja je nekaj, čemur večina od nas stremi na delovnem mestu, a na žalost si tega zaradi različnih razlogov ne moremo privoščiti.Morda vaše podjetje raje prisega na sigurnost, morda so vaši cilji preveč agresivni, da bi se lahko osredotočili na karkoli drugega, morda pa so vaše delovne naloge preprosto preobširne, da vam ne ostane časa za inovativnost.Četudi priznamo, da je veliko od zgoraj naštetega lahko resničnega, vam ponujamo kratke nasvete in trike, s katerimi lahko vpeljete inovacije in inovativno razmišljanje v vaš delovnik.

Med sestanki stojte
Vaša energija se spremeni, ko ste na nogah. In ni presenečenje, da se to zgodi prav vsem, ki so takrat deležni sestanka. Svoje sestanke spremenite v stoječe in opazujte entuziazem, ki ga bo zaznati. Prisotni se bodo premikali hitreje, bolj se bodo usmerili k ciljem in bolj bodo motivirani.

Naj vas obkroža inspiracija
Vedno, ko na spletu najdete nekaj, kar vam pritegne pozornost in vas fascinira, si to shranite. Lahko je karkoli - oglas v reviji, izgled menija v restavraciji, dobro spisan e-mail, ki vas je spravil v smeh … Bolj, kot je stvar provokativna, bolje je. Na delovnem mestu si ustvarite “inovativni zid”,  kamor boste lepili inspirativne listke, če pa delate v odprtem prostoru, si ideje shranjujte v telefon.

Poiščite si partnerja
Inovativnost se redko pojavi, ko ste zaprti in prepuščeni samemu sebi med štirimi stenami Poiščite kolega, ob katerem se počutite prijetno, in en drugega spodbujajta k inovacijam. Preizkušajta nove stvari, pa četudi je to samo izbira nove restavracije, kamor bosta šla na kosilo. Izmenjujta si inspiracijske članke, streljajta nove ideje.

Izberite manjše projekte
Velikokrat menimo, da morajo biti inovacije velike. A stvar je v majhnih korakih, ki naredijo veliko spremembo. Majhni koraki so hitri, ne zahtevajo veliko časa ter truda, ohranjajo interes vseh deležnikov in zaradi njih ter hitrih rezultatov ne izgubljate motivacije.

Spremenite svoje navade
Vsi poznamo naloge, ki jih lahko opravljamo z zaprtimi očmi. To so tiste, v katerih smo dobri.  Sestavite si seznam nalog, ki jih lahko počnete brez razmišljanja, ter pomislite, kako lahko spremenite celoten postopek. Sprememba ne bo vedno pomagala, a vas bo prisilila v to, da vedno najdete nove in nove načine, da se izognete dolgčasu in rutini na delovnem mestu.

Bodite človek akcije
Dovolj je govorjenja, začnite graditi! Svoje misli spravite v besede, besede v slike, slike v prototipe. Ko ljudje vidijo vašo idejo, jo težje pozabijo in lažje dojemajo kot primerno. Na ta način bodo tudi oni postali vključeni v njen razvoj, kar lahko vodi do uspeha.

Prepovedujte
Morda se sliši manj produktivno, a omejitve in usmeritve na nek način večajo inovativnost, saj vas prisilijo, da začnete razmišljati dinamično in kreativno. Za vajo lahko prepoveste obstoječe resurse ter komunikacijske kanale in videli boste, kako bo vaša kreativnost napredovala.

Odidite iz pisarne
Naj vam v navado pride sprehod po svežem zraku. Med sprehodom bodite pozorni na stvari, ki jih opazite. Igrajte se igro - iščite stvari, ki se začnejo na črko A, naslednji dan pa na črko B, itd. Presenečeni boste, kako se bo tudi vaše nezavedno vključilo v igro in česa vsega ste sposobni, ko se sprostite.

Napolnite se s kreativnostjo
Marsikdo zjutraj najprej pogleda na telefon. Svetujemo vam, da ne berete elektronske pošte, temveč poslušate oddaje, najljubšo pesem, motivacijske govore. Karkoli, kar vam pomaga do razvijanja domišljije.

“Kaj bi storil moj heroj?
Ko se vam zdi, da ne morete uiti problemu, se “posvetujte” s svojim herojem. Kaj bi storil on, če bi se znašel pred enako težavo?

Zgornji nasveti morda na prvi pogled izgledajo trivialni, a z upoštevanjem vseh boste videli svet na popolnoma drugačen način. In ravno to je čar inovativnosti - videti priložnosti tam, kjer jih nihče drug ne.




Izberi področje dela