10 napak, ki se jim morate izogibati pri iskanju zaposlitve po porodniški odsotnosti

26.3.2019


Četudi se vam zdi, da skok nazaj na delovno mesto po letu pavze ne bo težaven, bi ta korak znal predstavljati velik izziv. Morda boste morali razviti nove spretnosti, tekmovati z novimi prišleki v podjetju, se prilagoditi na vrsto drugih sprememb, ki so se v enem letu zgodile.Morda boste morali iskati novo zaposlitev. Kaj storiti, da bi na trgu dela postali bolj zaželeni? Predstavljamo vam deset napak, ki se jim morate izogibati, če bi radi čim prej prišli do nove zaposlitve.

Prezgodnje iskanje zaposlitve
Ne začnite iskati zaposlitve prezgodaj. Najprej poskrbite, da boste zaposljivi. Še posebej, če ste bili na pavzi več let, se najprej prijavite na pripravništva, oddelajte nekaj mesecev in si s tem nabirajte izkušnje. Pojdite na tečaje in se naučite novih spretnosti. Bodite pripravljeni.

Iskanje službe za polovični delovni čas
Služba za polovični delovni čas morda izgleda kot idealna rešitev, a ne omejujte si možnosti. S tem, ko ne boste niti spremljali drugih zaposlitev, si boste za več kot pol zmanjšali priložnosti za uspeh. Takoj boste izključili potencialna delovna mesta, ki bi vam utegnila biti zanimiva.

Pozabljate na družbena omrežja
Posodobite si LinkedIn profil takoj, ko je to mogoče. Strokovnjaki svetujejo, da celo pišete zapise in članke o službi, ki si jo želite, ter vaša razmišljanja na to temo. Ljudje jih bodo opazili in prebrali, marsikdo pa bo v vas videl potencial.

Ne vprašate drugih za pomoč
Ključ je v tem, da “izkoristite” vse kanale, ki jih lahko. Povejte prijateljem, da iščete zaposlitev - nikoli ne veste, kdaj vam bo kdo priskočil na pomoč. Četudi so trenutno zaposleni na drugem področju, lahko poznajo nekoga, ki bi vam ponudil zaposlitev.

Podcenjujete sposobnosti, ki ste jih pridobili kot starš
Spretnosti, ki ste jih pridobili kot starš, vam pri ustvarjanju kariere lahko izredno pomagajo. Ste bolj organizirani, prilagodljivi, hitro iznajdljivi, poznate fokuse in prepoznate naloge, ki niso tako močno pomembne.

Prijavljate se samo preko elektronske pošte
Konkurenca na trgu dela je izjemna in kmalu boste opazili, da pošiljanje življenjepisov preko elektronske pošte ni več dovolj. Mrežite. Tu je ključ.

Na veliki zvon obešate svojo prejšnjo plačo
Če ste bili brez zaposlitve več let in ste pred tem prejemali nizko plačo, je najbolje, da o njej ne govorite, saj boste ponovno plačani premalo. Namesto tega raje naredite raziskavo in si poglejte, koliko so plačani drugi ljudje na podobnih pozicijah. Primerna platforma, da dobite uvid v razmere na slovenskem trgu, je portal www.placa.si.

Zavračate korake nazaj
Resnica je, da na nekaterih področjih dolgotrajna odsotnost ne pomeni nič drugega, kot korak nazaj. Še posebej je to vidno v pravu ali v finančnem sektorju. Ne dovolite si, da vam ponos pokvari možnosti za zaposlitev - popolnoma normalno je, da vam bodo po tolikih letih ponudili slabše pozicionirano delo.

Podcenjevanje milenijcev
Še pred nekaj leti so bili milenijci 20-letni “mulci”, a zdaj so vaša konkurenca. Postali so kandidati za delovna mesta, na katerih bi se radi zaposlili, zato jih ne podcenjujte. Do leta 2025 bodo milenijci predstavljali 75 % delovne sile.

Ne izkoristite priložnosti za menjavo kariere
Ko ste zaposleni, nimate časa narediti koraka nazaj in se vprašati: “Ali je to tisto, kar si želim početi?” Medtem, ko ste doma, razmislite o vaši karieri in o vaših željah. Je morda čas za menjavo karierne poti?

Ekipa MojeDelo.com

PROSTA DELOVNA MESTAIzberi področje dela