10 nasvetov, kako na razgovoru izstopati

6.11.2015


Na vsak zaposlitveni razgovor pojdite z mislijo, da vam bo uspelo dobiti to delovno mesto! Raje sami sprejmite odločitev, ali zares želite delati v podjetju, kot pa da nekompatibilnost dokaže delodajalec. Medtem, ko razgovori niso vedno enostavni, obstajajo triki, ki vam bodo pomagali do boljše pozicije.

Kako izstopati na razgovoru


Na vsak zaposlitveni razgovor pojdite z mislijo, da vam bo uspelo dobiti to delovno mesto! Raje sami sprejmite odločitev, ali zares želite delati v podjetju, kot pa da nekompatibilnost dokaže delodajalec. Medtem, ko razgovori niso vedno enostavni, obstajajo triki, ki vam bodo pomagali do boljše pozicije.


Tukaj je 10 nasvetov, ki vas bodo vodili do tja.


Pozitivna energija


Ljudje se nezavedno povežemo z ljudmi, ki od sebe izžarevajo pozitivno energijo, so polni energije in optimistični glede njihove kariere. Najboljši nasvet, ki ga lahko dam, je, da bodite entuziastični! Veselite se pozicije, ki vam je ponujena, saj boste tako tudi prepričali delodajalca, da vas delo zanima in ste prava oseba za zapolnitev tega delovnega mesta in sprejem medse. 

Določite trdne cilje


Najboljša podjetja si vedno zadajo trdne cilje, h katerim načrtno stremijo, zato ne bodite nič kaj drugačni od njih. Pred razgovorom se zamislite in si zapišite, kje si želite oz. kje vidite sebe čez eno leto, tri leta in pet let. Bodite specifični in definirajte vsak korak, ki vas bo vodil do tega. Če ne vemo, kam gremo, bodo naši dosežki vse prej kot tisto, kar smo si želeli doseči. Bodite fokusirani in skoncentrirani na vaše cilje in dovolite, da vaše ambicije sliši tudi delodajalec.

Zapomnite si, kaj delodajalec potrebuje in kaj mu lahko ponudite


Najboljši način, da sami sebe prodate, je govoriti na način, ki ga želi vaš sogovornik. Vzemite si čas in razmislite, katere pozitivne spremembe lahko prinesete v podjetje, s čim se lahko pohvalite in kaj lahko pokažete. Dobro si preučite oglas za delo in iz opisa razberite, kaj delodajalec potrebuje. V primeru, da boste znali predstaviti vaš prispevek k podjetju, obstaja večja verjetnost, da bo delovno mesto vaše. Sčasoma si boste lahko na tak način priborili tudi višjo plačo. Bistvo je, da morate ponuditi delodajalcu tisto, kar želi, in vi boste prejeli ravno tisto, kar potrebujete.

Bodite dostopni in prikupni


Med razgovorom bo vaš sogovornik neprestano opazoval vaše geste in med drugim iz tega sklepal, ali ste primeren kandidat ali ne, ali se boste lahko ujeli z zaposlenimi v podjetju, kako boste plavali skupaj s kulturo in vizijo podjetja itd. Najboljši način, da delodajalca prepričate v to, da ste pravi kandidat, je, da ste dostopni in prikupni. Ne delajte se, da ste težko dostopni (sploh, če to nikakor niste), ohranite sproščeno naravo in povežite se s sogovornikom na zasebni ravni. Ne pozabite se smehljati.

Osredotočite se


Če ste 100% osredotočeni na razgovor, ne morete biti nervozni, napeti in nesamozavestni. Najboljši dialog se razvije, ko sta oba sogovornika predana pogovoru, to pa se zgodi, ko sta oba osredotočena le na razgovor in nič drugega. Vse nerešene zadeve v glavi pustite na hodniku. V primeru, da izgubite koncentracijo ali postanete nervozni, se pomirite s tem, da poslušate, kaj lahko pove sogovornik. V takih trenutkih je nesmiselno razmišljati, katere besede lahko ponudite vi sami.

Močna osebnost


Ne pozabite – na razgovor se vedno odpravite brez strahu, polni optimizma in samozavesti! Ne bojte se poraza. Namesto tega raje bodite iskreno in pristni, saj je to lahko tisto, kar drugi zahtevajo od vas.

Nikoli ne izgubite poguma v primeru težkih razgovorov


Najboljši delodajalci vas bojo spraševali težka vprašanja. Nikoli si jih ne jemljite osebno, temveč jih raje smatrajte kot motivacijo – hvaležni bodite, da imate možnost pogovarjati se z osebo, ki zares ve, kaj počne. Če je naša glava polna vedrih mislih, bomo zaradi pozitivne energije še bolj vneti in predani. Če opazite, da vam koncentracija pada, se hitro poberite. Vsak se lahko kdaj počuti nemočnega, a ko boste ugotovili, da težka vprašanja odgovarjate z osebno vnemo in samozavestno, boste korak bližje uspehu.

Prepričajte se, da bo služba vaša


Kot iskalec zaposlitve bodite sigurni, da se na vsak razgovor odpravite osredotočeni in predani. Za seboj pustite občutke, da si delovno mesto zares želite, hkrati pa sogovornike napolnite z optimizmom. Pričakujte zmago! Ko smo osredotočeni in usmerjeni v uspeh, se ta tudi zgodi!

Postavite pravo vprašanje v pravem tonu


Ko postavljate vprašanja, jih postavite, ker si res želite vedeti odgovor in ne, ker naj bi bili skeptični. Na splošno ljudje ne maramo skritih namer in delodajalci niso nič kaj drugačni. Pred razgovorom si zamislite nekaj vprašanj za delodajalca, ob katerih se boste počutili udobno in s katerimi boste pokazali svojo inteligenco.

Osredotočite se na pozitivne točke delovnega mesta


Vsako delovno mesto je sestavljeno iz pozitivnih in negativnih točk. Vaša izbira je, na katere se boste osredotočili, a preverjeno je bolje, če razmišljate na dobre stvari. Vzemite si čas, da si zapišete prednosti delovnega mesta na list papirja – vsak ima namreč rad pozitivno kritiko in lepo besedo in nikoli ne škodi, če nekaj od tega tudi izjavite na razgovoru. 

Konec koncev, na pot iskanja zaposlitve glejte kot na proces, v katerem lahko uživate in se veliko novega naučite. Ostanite pozitivni, osredotočeni, poslušajte svojo intuicijo in uspeh bo prišel sam od sebe.


Udeležite se tradiconalnega kariernega sejma, ki bo 15. Oktobra v Cankarjevem domu. Imeli boste priložnost pogovarjati se s predstavniki uspešnih podjetij, ki iščejo nove zaposlene! Morda ste ravno vi letos tisti, ki ga potrebujejo!


KARIERNI SEJEM


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela