10 nasvetov, kako premostiti ovire v komunikaciji

20.12.2017


Največja ovira, ki se pojavlja v podjetjih, je ravno komunikacija med zaposlenim in nadrejenim, saj so nadrejeni zaskrbljeni, da jih bodo podrejeni jemali kot preveč prijazne osebe in se ne bi mogel vzpostaviti takšen odnos, kot si želite.

Produktivnost na delovnem mestu

Jasna interna komunikacija je vsekakor bistvena, da podjetje teče normalno. Preprečuje zmedo in nesporazume v zvezi z nalogami in cilji. Vpliva tudi na rast občutka pripadnosti zaposlenih, kar tudi vpliva na produktivnost celotne ekipe.


Največja ovira, ki se pojavlja v podjetjih, je ravno komunikacija med zaposlenim in nadrejenim, saj so nadrejeni zaskrbljeni, da jih bodo podrejeni jemali kot preveč prijazne osebe in se ne bi mogel vzpostaviti takšen odnos, kot si želite. Če želite premostiti to oviro, si preberite nekaj nasvetov v nadaljevanju.

1. Vzdržujte redne ena-na-ena stike


S svojo ekipo se veliko družite individualno, brez distrakcij. To pomeni, da zaprete vrata pisarne, ugasnete računalnik in zmanjšate glasnost zvonjenja telefona. Bodrite zaposlene, da spregovorijo brez zadržkov tudi brez prisotnosti preostale ekipe. Opazili boste, da se bodo bolj odprli, kot pa bi se v skupini, zato se boste naučili veliko o njihovem načinu mišljenja in dojemanju zaposlitve.

2. Vzemite si čas za kratke pogovore


Težko je imeti neposlovne debate v času dela. Poskusite in ustvarite čas za kratke pogovore z zaposlenimi. Ena izmed idej je, da vodite 15-minutni sproščen pogovor pred začetkom dela, da vidite, kako se vsi počutijo. To vam omogoča, da svoje zaposlene dojemate tudi kot osebe in ne zgolj kot dele korporacije.

3. Pogovarjajte se »v živo«


Elektronska pošta je postala privzet način komunikacije med zaposlenimi, a hkrati postavlja nepričakovano oviro, saj se ne pogovarjate več na štiri oči. Elektronska pošta je hiter in primeren medij za komunikacijo, a nič ne poveže zaposlene bolj, kot pa druženje v živo.

4. Sprašujte široka vprašanja


Odprta vprašanja ponujajo možnost, da slišite, kaj lahko sogovornik pove, in ne slišite zgolj informacijo, ki jo potrebujete. Takšne vrste vprašanj so tudi vabilo drugim osebam, da spregovorijo. Ne prekinjajte misli ali ideje, saj se lahko od vsakega kaj naučite. 5. Z zaposlenimi bodite odprti Zaupanje je hitro nagrajeno. Do vaših zaposlenih bodite odprti, saj boste tako lažje uvideli, kaj se dogaja v podjetju. Zaposleni se bodo počutili bolj pripadne podjetju, prav tako pa bodo videli, da jih cenite, saj jim zaupate in vas zanima njihovo mnenje o nečem.

6. Spoznajte njihove strahove


Največjo oviro do efektivne komunikacije predstavlja strah. Vašim zaposlenim dajte vedeti, kako pomembna je njihova povratna informacija, zagotovite pa jim tudi, da napačen odgovor ne bo prinesel izgube zaupanja ali še več, disciplinskih postopkov.

7. Ustvarite procese formalne povratne informacije


Škatle, v katere lahko zaposleni vržejo listke s svojim mnenjem, so že malo zguljena metoda, a vseeno efektivna, še posebej, če ohranite anonimnost.

8. Nagradite vložen trud


Primerno nagradite vložen trud zaposlenega v nekaj. To je lahko že majhna stvar, ko se jim zahvalite za sodelovanje, lahko pa je bolj formalne narave, in sicer nagrajevanje zaposlenega z mesečno nagrado. Javno pripoznavanje zaposlene lahko opogumi, da izrazijo svoje ideje.

9. Povratne informacije jemljite resno


Četudi se ne strinjate, vse povratne informacije vzemite skrajno resno. Želite si ustvariti odprto kulturo, kjer se zaposleni počutijo sproščeno in z veseljem izražajo svoje mnenje. Najhitreje lahko odprto kulturo in sproščenost uničite s spregledanjem pomembne povratne informacije.

10. Razvijajte trenersko kulturo


Veliko je možnosti, s katerimi lahko razvijate trenersko kulturo, ki proizvaja kolaborativen pristop k reševanju problemov. Takšna kultura daje zaposlenim misliti, da delajo z vami in ne za vas.

Objavite prosto delovno mesto na našem spletnem zaposlitvenem portalu in preglejte življenjepise, ki so glede na izbrane kriterije najbolj kompatibilni.VPIŠI OGLAS


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela