10 nasvetov za iskanje zaposlitve preko Facebooka in LinkedIna

4.5.2016


Časi so pač takšni, da se je za novo službo treba oprijeti vsake razpoložljive bilke. Zato je tudi vaš profil na družabnih omrežjih sedaj še toliko bolj pomemben. V morju prijav na vsako oglaševano delovno mesto, boste težko prišli že na razgovor, kaj šele dobili službo. Prav zato je treba narediti korak več, da boste izstopali pred konkurenco. In prav socialni mediji lahko pri tem pomagajo.

Časi so pač takšni, da se je za novo službo treba oprijeti vsake razpoložljive bilke. Zato je tudi vaš profil na družabnih omrežjih sedaj še toliko bolj pomemben. V morju prijav na vsako oglaševano delovno mesto, boste težko prišli že na razgovor, kaj šele dobili službo. Prav zato je treba narediti korak več, da boste izstopali pred konkurenco. In prav družabna omrežja lahko pri tem pomagajo.


Kako do zaposlitve preko socialnih omrežij

1. Zasebnost na Facebooku


Nastavite svoj profil na najvišjo stopnjo zasebnosti. To lahko storite le za čas, ko ste v fazi iskanja zaposlitve. Verjetno se nočete razgaliti pred celotnim svetom, še posebej ne pred potencialnim delodajalcem.

2. Uradna stran na Facebooku


Uporabljajte svoj Facebook profil v zasebne namene, kar je tudi njegov osnovni namen. Istočasno pa si lahko kreirate svojo novo predstavitev, ki bo primerna za ‘strokovno’ javnost. S tem ne mislim, da imate dva različna profila na svoje ime. Kreirajte svojo predstavitev v smislu predstavitve javnih/znanih oseb ali blagovne znamke. Na njej predstavite stvari o sebi, za katere verjamete, da lahko pripomorejo k uspešnemu iskanju zaposlitve. In kar je najboljše, vaša stran se bo dokaj hitro pojavila na prvi strani iskalnikov, saj je Facebook pri njih dobro zapisan.

3. Blog na Facebooku


Poleg tega, da predstavite informacije o sebi, napišite še kaj uporabnega za bralca. Zavihek ‘notes’ lahko uporabite kot nekakšen polprofesionalni blog, kjer predstavite svoje izkušnje, poglede in predvidevanja o sektorju, kjer iščete zaposlitev. Seveda dodajte tudi foto material ali ostalo dokumentacijo, ki predstavlja vaše zadnje dosežke na tem področju.

4. Promovirajte svojo spletno stran na Facebooku


Da ne bo stran sama sebi namen, jo dobro spromovirajte. Povabite prijatelje naj stran ‘lajkajo’. Seveda boste morali objavljati koristne informacije, sicer vam bodo slej ko prej nehali slediti. Delajte po istem sistemu, kot bi skrbeli za blagovno znamko, za katero si želite, da bi jo Facebook-ovi uporabniki vzeli za svojo.

5. Oglašujte na Facebooku


Mogoče se vam zdi to precej nenavadno, vendar vse več ljudi to počne. Za nekaj evrov (mogoče celo centov) boste vidni zelo širokemu delu občinstva. Facebook za svoje oglaševalce zelo dobro skrbi, tako so vam na voljo izjemno dobri filtri, da boste svojo ciljno publiko zadeli ‘v nulo’. Za občutek: zadnja precej targetirana kampanja na Facebook-u je stala natanko 3,09 €, kar pomeni 38 klikov na 22.068 prikazov oglasa (0.172% uspešnost). Že zaradi števila prikazov se vam splača oglaševati. Tudi če ne bo klikov, boste dobro vidni vaši ciljni skupini.

6. Že imate svoj profil/življenjepis na LinkedIn-u?


Po vsej verjetnosti je življenjepis zastaran in izgleda bolj klavrno. Torej je čas, da nekaj ukrenete in potencialnim delodajalcem ponudite odgovor na njihovo kadrovsko vprašanje. LinkedIn je res odlična priložnost, da dokažete svojo poslovno uspešnost.

7. Kaj o vas pove naslov na LinkedIn-u?


Ali vaš naslov predstavi to kar dejansko počnete ali imate napisano le ‘Vodja pri podjetju ABC’? Na voljo imate 120 znakov, tako da ste lahko bolj kreativni. Napišite kaj več, nekaj kar bo izstopalo in dejansko predstavilo vaše kvalitete. Tako boste pri potencialnem delodajalcu takoj vzbudili zanimanje. Poskusite raje kaj takega: »Ekipa je pod mojim vodstvom na trg lansirala revolucionaren izdelek...«

8. Izkoristite povezave na LinkedIn-u, ki so vam na voljo


Pri svoji predstavitvi imate na voljo 3 povezave na različne spletne strani. Namesto, da se držite standardov (my website) izberite opcijo Other in ustvarite povezavo nazaj na vašo stran na Facebook-u ali predstavite svoj (poslovni) blog. Vaš zdajšnji (ali bivši) delodajalec je pomemben, ampak trenutno poskušate prodati sebe in ne njega ali njegovih izdelkov.

9. Pojavite se na seznamu... prostih delovnih mest? (LinkedIn)


Vsak lahko objavi prosto delovno mesto v skupini, katere član je. Toda zakaj ne bi vi naredili ravno obratno? Namesto da ponujate službo, napišite da jo iščete. Še to: poglejte, katere skupine bi lahko vsebovale vaše potencialne delodajalce in se jim pridružite.

Verjetno ne boste čez noč na spletu zgradili svoje blagovne znamke, vendar se splača potruditi. Vzemite si nekaj časa, pripravite stvari kot je treba in tudi uspeh ne bo izostal. Tudi če vas delodajalec ne najde na ta način, bo zagotovo brskal po spletu in iskal podatke o vas, ko se boste prijavili na kakšno zanimivo službo. Se bo ujel v past, ki ste mu jo nastavili?

Ne mislite, da ste prišli na konec, ko boste enkrat zadovoljni z doseženim na spletu. Vaša osebna blagovna znamka je živ organizem, ki potrebuje nego, zato jo konstantno dopolnjujte.


Avtor: Martin Pelicon za MojeDelo.com


Izberi področje dela