10 vprašanj, ki jih lahko zastavite na razgovoru

25.1.2022


Dobili ste povabilo na razgovor. Ne glede na to, ali ste izkušen strokovnjak ali pa ste šele pred kratkim diplomirali, so lahko razgovori za delo naravnost zastrašujoča preizkušnja, ki mnogim povzroča tremo.

Seveda je osrednji namen razgovora seznanjanje vašega morebitnega delodajalca z vašimi izkušnjami, veščinami, predvsem pa s tem, kako primerni ste za delovno mesto, ki je razpisano, ter podjetje, v katerem želite delati. Toda zavedajte se, da je razgovor dvosmerni proces.


Vprašanja, ki ste si jih pripravili in jih nameravate zastaviti svojemu bodočemu delodajalcu, ne kažejo le vašega navdušenja nad delovnim mestom, ampak lahko prispevajo tudi k boljšemu razumevanju kulture delovnega mesta podjetja. Če ste na razgovoru radovedni, se lahko s postavljanjem intuitivnih in ustreznih vprašanj prepričate, ali sta tako delovno mesto kot podjetje prava za vas. Spraševanje pa je lahko tudi odličen način, da pogovor preusmerite k temi, o kateri še niste razpravljali, si pa želite – izkoristite to sebi v prid. Pokažite, da ste podjetje, v katerem bi se želeli zaposliti, dobro preučili in ste izjemno motivirani za uspeh na tem delovnem mestu.


V nadaljevanju navajamo nekaj vprašanj, ki jih je smotrno zastaviti. Seveda vam ni treba uporabiti vseh na enem samem razgovoru; normalno je, da si želite biti temeljiti, toda raje presodite in se osredotočite samo na tista vprašanja, ki so najpomembnejša za vas, delovno mesto, ki si ga želite zasesti, ter spraševalca. Pri tem bodite pozorni, da zastavite vsaj tri vprašanja.


Kaj torej vprašati?

1) Kako to, da je to delovno mesto prosto?

Odgovor na to vprašanje vam lahko marsikaj razkrije – nekaj, česar sogovornik morda niti ni nameraval deliti z vami. Precejšnja razlika je, ali je vaš predhodnik delovno mesto zapustil po kratkem času in zamenjal podjetje ali pa je delovno mesto prosto zato, ker je vaš predhodnik napredoval. V prvem primeru je lahko to znak za alarm, v drugem pa, da v tem podjetju obstaja možnost za osebni razvoj in napredek.

2) S katerimi izzivi so se na tem delovnem mestu srečevali moji predhodniki; kateri je bil največji?

S tem vprašanjem si lahko zagotovite bolj realističen vpogled v ekipo in kulturo podjetja. Če vam izpraševalec pojasni, kako so v podjetju doživljali neuspeh, se želi prepričati, da se kaj takšnega ne bi ponovilo. Če obstajajo sistemske ovire, zaradi katerih ni mogoče dobro opraviti dela, vam to pokaže, kako uspešni boste na tem delovnem mestu. Pozorno poslušajte, kaj vodja zaposlovanja pričakuje od vas, saj si lahko po njegovem opisu ustvarite jasnejšo sliko, kako bo potekalo vaše delo.

3) Kako lahko v prvih 90 dneh najučinkoviteje doprinesem k vašemu podjetju?

Običajno so opisi delovnega mesta zgoščeni in nekoliko nejasni. Ko povprašate o svojem takojšnjem doprinosu, svojemu bodočemu šefu sporočate, da že ta hip razmišljate kot zaposleni, ki mu je mar in želi delati dobro. Po odgovoru na to vprašanje bo namreč tudi hitro jasno, ali imate z vodjo zaposlovanja enaka pričakovanja glede dela.

4) Kateri so po vašem mnenju glavni trendi, ki bodo v naslednjem letu ali dveh vplivali na podjetje?

Če pogovor speljete na širše delovanje podjetja, vam to daje priložnost, da naredite vtis z informacijami, ki ste jih o podjetju zbrali med svojim raziskovanjem in pripravljanjem na razgovor, hkrati pa nakazuje, da ste motivirani za zaposlitev. Odgovor vam bo prav tako pomagal razumeti, kako lahko prihodnost podjetja vpliva na vašo poklicno prihodnost.

5) Zaradi česar je posameznik uspešen v tem podjetju; obstaja morda praksa, ki se je je priporočljivo držati od prvega dne naprej?

Vsako podjetje ima svoj način dela. Ko povprašate o vedenju uspešnih zaposlenih, spraševalca spodbudite, da z vami deli nekaj spoznanj in uvidov. V opisu dela ne piše, da od zaposlenega pričakujejo tudi nadure. A s postavljanjem tega vprašanja boste morda prišli do razkritja tega dejstva. Tovrstni drobci informacij vam bodo pomagali ugotoviti, ali ste združljivi s tem podjetjem in razpisanim delovnim mestom oziroma kaj morate storiti, da boste uspešni že od samega začetka.

6) Kaj ste se naučili oziroma kako ste se spremenili, odkar delate tukaj?

Odgovor na to vprašanje lahko res veliko razkrije, a ga postavite le, če se vam zdi glede na situacijo in sogovornika primerno.
Če kot odgovor dobite pozitivne zgodbe, je to odličen pokazatelj zdravega delovnega mesta, ki spodbuja rast in podpira svoje zaposlene. Če vidite, da je vaš sogovornik zadržan ali pa vam ponudi diplomatski odgovor, je to že lahko signal, da odnosi v podjetju niso ravno rožnati.

7) Katere veščine so nujne za moj uspeh na tem delovnem mestu?

Vprašanje je v bistvu odlična priložnost, da pokažete, kako izjemni ste. Tako kot vprašanje o izzivih za pretekle zaposlene se tudi to vprašanje osredotoča na pozitivne lastnosti. Ko vam spraševalec odgovori, se navežite na te lastnosti in opišite okoliščine, v katerih so vam na preteklih delovnih mestih prinesle uspeh.

Če še niste popolnoma prepričani, na katerih področjih ste najuspešnejši, opravite psihometrično testiranje.

8) Katero težavo lahko na tem delovnem mestu odpravim najhitreje?

Vsak, s katerim se pogovarjate, bo cenil vašo željo po pomoči. Bodite pozorni na to, kar slišite. In če se pridružite podjetju, pokažite, da spremljate, poslušate in se spomnite povedanega. S tem si zagotovite nekaj malega političnega kapitala, ki se vam lahko na dolgi rok obrestuje.

9) Kakšne so vaše povratne informacije o meni kot kandidatu za to delovno mesto?

Na ta način razširite pogovor in izveste, kaj si sogovorec v resnici misli o vas kot kandidatu. Hkrati to kaže na vašo pripravljenost, da sprejmete povratne informacije, kar nadalje nakazuje, da se želite učiti in izboljšati. To je odličen pokazatelj vaše vztrajnosti in visoke stopnje samozavedanja – dve lastnosti, ki sta močno zaželeni pri vsakem šefu.

10) Kakšna plača oziroma razpon plače je predviden za to delovno mesto?

Če opis delovnega mesta ni vseboval tega podatka ali ga izpraševalec ni omenil, je povsem na mestu, da se pozanimate tudi o plači. Se vam sliši malce drzno? Mnogi bi rekli, da je, a zakaj bi zapravljali svoj čas in čas drugih, če že sedaj veste, da niste pripravljeni sprejeti službe, ki ni dovolj plačana.
Dostojanstveno in prijazno se prepričajte, kakšen plačni razpon je predviden za to delovno mesto in ali ta ustreza vašim pričakovanjem.


Če ne veste, kakšno plačo pričakovati za določen položaj, preverite na naslovu Plača.si.


Če ste se nekoč ob koncu razgovora zdrznili, kadar ste zaslišali: »Imate morda še kakšno vprašanje?«, ste lahko sedaj mirni. S preudarnim pristopom in vprašanji, ki vam lahko razkrijejo tudi kaj prikritega, pogovor usmerjajte v teme, ki so vam blizu in jih suvereno obvladate. Bolj ko boste suvereni, bolj očitno bo postalo, da ste izmed vseh prijavljenih prav vi najprimernejši kandidat za to delovno mesto. Vaš cilj je namreč izvedeti čim več o delovnem mestu, ekipi in njihovih pričakovanjih ter si hkrati izboriti priložnost, da jim dokažete, da ste prav vi najboljša izbira za to delovno mesto.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Z govorico telesa sporočate več, kot si mislite – tudi na razgovoru
2. Skrivno orožje na zaposlitvenem razgovoru: Raziščite podjetje
3. 8 trikov, ki jih morate poznati, da ustvarite dober prvi vtis

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela