3 znaki, da je to, kar delate, izguba časa

6.8.2018


Vsi se kdaj zalotimo, da med delovnim časom izgubljamo čas. A če že to počnemo, bi bilo super, če bi počeli vsaj nekaj, kar nas veseli, vemo pa, da temu ni vedno tako. Včasih izgubljamo čas z delovnimi nalogami, ki nas niti ne veselijo, niti ne prinašajo rezultatov.

Bodite pozorni na spodnje tri znake, ki vam dajo jasno vedeti, da delovne naloge, ki jih opravljate, predstavljajo izgubo časa tako za vas, kot za podjetje, v katerem ste zaposleni.


1. Ne morete takoj povedati, čemu naloga služi

Najbrž ste se že srečali s starim babičinim receptom, ki ste mu brez pomisleka sledili do zadnje pike, ne da bi vedeli, čemu služijo določeni postopki v njem. Po nekaj poskusih ste ugotovili, da bi lahko marsikaj storili drugače, saj je babica v starih časih imela pomanjkljiva sredstva, s katerimi bi si lahko olajšala in pospešila postopek.


Ali se sprašujete, ali naloga, ki jo opravljate, ne služi ničemer? Si belite glavo s tem, kaj bodo prinesli njeni rezultati? No, najverjetneje počnete nekaj, kar predstavlja tako podjetju, kot vam, izgubo časa. Opravljate nekaj zgolj zaradi tega, da je opravljeno, kar definitivno ne spada med produktivno preživljanje časa.


2. Naloge ne morete povezati s cilji podjetja

V idealnem svetu bi morala vsaka naloga voditi direktno do cilja podjetja. To ne pomeni, da bi moralo vsako dejanje biti zlata vredno oz., da si ob tem zaslužite aplavz, temveč zgolj to, da lahko opravilo povežete z znanimi cilji podjetja, za katerega opravljate svoje delo.


Kot primer lahko vzamemo urejanje baze podatkov, ki se vam na prvo žogo zdi brez smisla. Ampak to bo podjetju dalo posodobljeno bazo strank, kar vodi do optimizacije ciljev in delovnih procesov. To pomeni izboljšano delovanje celotne organizacije. Vidite? Vaše delo služi višjemu cilju.


Je povezavo med nalogo in cilji podjetja popolnoma težko najti? Morda pa zares počnete nekaj, kar nima pomena.


3. Delate za nekoga, ki se ne zna zahvaliti

Smešen primer bi lahko bil, da enkrat tedensko samoiniciativno svojemu nadrejenemu zložite papirje v kotu mize po abecedi. Nadrejeni nikoli ne pohvali te lepe geste, niti se vam nikoli ne zahvali. A vi preprosto veste, da ceni vaš trud, brez da bi vas sploh prosil za to.


Čez nekaj časa ugotovite, da nadrejeni sploh nikoli ne pogleda kupa listov, ki ste ga zlagali po abecedi, saj se z njimi, ko enkrat opravi z njimi, nikoli več ne ukvarja. Skratka – vaše zlaganje po vrstnem redu ni imelo smislo in vam je zgolj kradlo čas.


Velikokrat počnete opravila za nekoga, ki nikoli ne opazi tega? Ta oseba morda ni tako nehvaležna, kot se vam je na začetku zdelo, temveč te naloge sploh ne potrebuje. Sploh pa ... Če nikoli nihče ne opazi vašega dela, je več kot očitno brezsmiselno.


A zapomnite si – zgornje tri točke veljajo samo v primeru, če vam nadrejeni ne izrecno preda te naloge. V nasprotnem primeru morate požreti ponos in početi tisto, kar vam je bilo naloženo.


V primeru, da se samoiniciativno ubadate z delom, ki bi lahko spadalo v zgoraj omenjene točke, pa je čas, da razmislite, ali je to sploh vredno.PROSTA DELOVNA MESTAIzberi področje dela