3 znaki, da vas delodajalec izkorišča

11.12.2018


Zaposleni v nekaterih podjetjih imajo srečo, da delajo v okolju, kjer se jih spoštuje in ceni. Drugi doživljajo popolnoma drugačno zgodbo, kar se kaže v nezadovoljstvu s samim seboj in s svojo produktivnostjo.

Ste en tistih, ki v službi trpite, saj menite, da vas nadrejeni izkorišča? Preberite si spodnje znake, s katerimi boste preverili, da je to res.

1. Obseg vaših delovnih nalog se neprestano veča, a plača ostaja enaka.

Več časa, ki ga preživite v enem podjetju, več izkušenj boste prejeli iz tega področja. Ravno zaradi tega je tudi normalno, da se vaše delovne naloge neprestano širijo in dobivajo vedno večji pomen. A v določenem trenutku je logično, da vložen čas kompenzirate z višjo plačo, saj morate v delo vložiti vedno več truda. Prav tako se odgovornosti, ki jih držite na svojih plečih, vedno resnejše in zavedate se, da je čas za povišico. Si je ne morete priboriti, četudi predstavite svojemu nadrejenemu vse primerne argumente, zakaj si jo zaslužite? To je močen znak, da vas delodajalec izkorišča.

2. Delo ponoči in za vikende je postalo samoumevno.

Vsi smo se že kdaj znašli v situaciji, ko smo morali preprosto delati pozno v noč, saj so nas lovili še kako pomembni roki. Tudi nadure nabiramo, in to je nekaj povsem normalnega. A če delo ponoči in med vikendi, ko bi vam morali pripadati prosti dnevi, postane stalnica, se zaustavite. Vaše podjetje od vas pričakuje preveč in rado se zgodi, da vas ne cenijo tako, kot bi vas morali glede na ves vložen trud, ki ga namenite podjetju.

3. Neprestano dokončujete in zaključujete delo drugih.

Prav v vsakem podjetju se kdaj pa kdaj zgodi, da morate prevzeti delo sodelavcev in sprejeti njihov del odgovornosti, ki prihaja z začasnimi delovnimi nalogami. V kolikor ugotovite, da se to neprestano dogaja, vašemu nadrejenemu pa za to ni mar, situacija ni poštena. Ob dvojnem delu uničujete samega sebe, vaši kolegi pa uživajo v plači, ki ste si jo v bistvu zaslužili vi sami.

Kako uiti iz tega kroga?

Če vaše podjetje velja za organizacijo z dobro delovno etiko, je čas, da se omenjenih treh situacij rešite. Začnete lahko z iskrenim pogovorom z vašim nadrejenim, kjer mu boste predstavili svoje dvome. To lahko vodi do zmanjšanja delovnih nalog, bolje definiranega dela, realnega primerjanja z drugimi in vzpostavljanja urnika, ki vas ne bo prikoval na stol.

Naučite se reči »ne«, ko vidite, da vas drugi izkoriščajo. Naslednjič, ko vas bodo vprašali za pomoč, jim brez zadržkov ponudite pomoč. Po končani nalogi pa jim dajte jasno vedeti, da v prihodnjih situacijah pričakujete, da bodo oni enako storili za vas. To ozavestite tudi vašemu nadrejenemu, ki mora biti seznanjen z dogajanjem v podjetju.

Morda je čas, da začnete prejemati takšno plačo, kot si jo zaslužite. Če ves čas vlagate 20 % več od ostalih na enakem položaju v podjetju, ne pričakujte, da se vam bodo prihodki zvišali za prav toliko. Začnete lahko s 5 % povišico, ki vam bo dala nov zagon in občutek, da ste nekaj vredni.

Ne glede na to, kakšno taktiko uberete, nikoli ne smete biti zgolj tiho in le gledati nastale situacije. Storite nekaj dobrega za vas. Zdravje je na prvem mestu in najbrž si ne želite, da bi že v najlepših letih trpeli za izgorelostjo.Kakšni so odnosti v slovenskih podjetjih? Izrazite svoje mnenje in nam pomagajte izbrati najuglednejše delodajalce leta.Izberi področje dela