4 razlogi, zakaj je smiselno iskati službo poleti

18.10.2019


Poletni meseci so polni druženj in prijetnih večerov s prijatelji. Osebno življenje teče kot po maslu – kaj pa profesionalno? Najverjetneje zaradi poletne energije pozabite na karierne skrbi, a ravno zdaj je čas, da se spoprimete z njimi.

1. Poleti je konkurenca manjša 

Samo pomislite: če vsi razmišljamo, da je poletje neproduktivno za iskanje nove zaposlitve, je na trgu avtomatsko manj konkurence. Bodite izjema – medtem, ko drugi uživajo na plaži in ne razmišljajo o službi, izstopite iz množice in začnite pošiljati življenjepise na podjetja, ki so vam zanimiva.

Sodeč po nekaterih raziskavah je december tisti mesec, ko se kadrovanje novih zaposlenih zaustavi oz. upočasni, junij pa je v primerjavi z njim neprimerljivo bolj optimističen.

Ne zaspite – posodobite svoj življenjepis in spremno pismo. Medtem, ko drugi načrtujejo svoj dopust, vi načrtujte naslednji korak do nove zaposlitve.


2. Kadroviki so manj zaposleni

Res je, da se boste srečali s kar nekaj povratnimi sporočili z odsotnostjo določenih zaposlenih iz pisarn
(tudi oni imajo pravico do dopusta), a znotraj delovnika so vsi manj zaposleni, kot običajno. Prosti čas
jim daje več možnosti, da se posvetijo prošnjam in jih kvalitetnejše pregledajo. Vaše prijave imajo tako več možnosti, da so pregledane in obravnavane kvalitetno.

3. Lažje boste razložili odsotnost 

Ob vabilu na razgovor je vedno prisotno navdušenje, ustavi pa se pri vprašanju: »Kako bom v službi razložil svojo odsotnost?« Poleti so takšna vprašanja manj pogosta, saj je v tem času popolnoma logično, da se na delovnem mestu ne pojavimo (seveda ob predhodnem dogovoru z nadrejenim). Brez težav boste sredi tedna odsotni, prav tako pa boste vedeli, da vas ob povratku ne bo čakala tona dela, ki se je nabrala medtem, ko vas ni bilo. 

4. Mreženje je lažje 

V obdobju, ko je delovnih nalog manj, imajo tudi vaši kontakti, ki ste jih pridobili tekom let mreženja, več časa, da se z vami srečajo in prediskutirajo možnosti vaše nove zaposlitve. Še več – ljudje, še posebej v avgustu, ko vse poteka izredno počasi, celo komaj čakajo, da pobegnejo iz pisarne. Primite telefon v roke in začnite klicati ljudi, za katere menite, da vam bodo pomagali najti novo zaposlitev. Ob srečanju boste imeli več časa, da podrobno obdelate želje in potrebe posameznika ter podjetja. Če ste še vedno mnenja, da je poletje najslabši letni čas za iskanje zaposlitve, razmislite še enkrat. Novi talenti se iščejo neprestano, zato ne čakajte in zagrabite priložnost.


Izberi področje dela