5 kariernih poti v svetu trgovine

30.11.2016


Mogoče se vam zdi, da delo v trgovini obsega le prodajo, a se motite. Raziskave trgovskih zbornic iz tujine so pokazale, da obsega delo prodajalcev 56 % vseh zaposlitev v trgovini, druga dela pa zajemajo komercialiste, delo v marketingu, oblikovalce, administratorje, itd. To navsezadnje pomeni, da obstaja veliko možnosti, po katerih se lahko razvijate, ko se boste kot prodajalec izkazali na svojem delovnem mestu.

Mogoče se vam zdi, da delo v trgovini obsega le prodajo, a se motite. Raziskave trgovskih zbornic iz tujine so pokazale, da obsega delo prodajalcev 56 % vseh zaposlitev v trgovini, druga dela pa zajemajo komercialiste, delo v marketingu, oblikovalce, administratorje, itd. To navsezadnje pomeni, da obstaja veliko možnosti, po katerih se lahko razvijate, ko se boste kot prodajalec izkazali na svojem delovnem mestu.

Pri delu v trgovini se izrazi veliko sposobnosti, ki se lahko prenesejo na marsikatera druga delovna mesta, najsi bo to pri napredovanju na istem področju ali na popolnoma novem. Ključ je v tem, da izkoristimo izobraževalno in karierno noto, ki nam jo delo v trgovini ponuja ter se razvijamo na različnih področjih.

Podjetje, ki se ukvarja s trgovino, ima veliko stopničk na lestvici, zato je možnosti za napredovanje nešteto. V primeru, da ste začeli kot prodajalec, niti ni nujno, da boste tam tudi končali – stremite višje in s trudom se boste na koncu tam tudi znašli.

Vodja trgovine

Vodja trgovine je odgovoren za trgovino v celoti in njen izgled. Od prodajalca lahko napredujete do vodje oddelkov, kasneje pa do vodje trgovine, ki obsega veliko več odgovornosti. Od tu se lahko povzpnete po lestvici navzgor in postanete odgovorni za trgovine po celotni regiji, kar lahko pomeni skrb za več deset trgovin.

Za to delovno mesto je potrebno pokazati vodstveno žilico, hkrati pa morate biti vešči tudi iz poslovne plati, s katero uspešno vodite večjo skupino ljudi.

Vizualni merchandising

Oseba, ki skrbi za vizualni merchandising, je preprosto zadolžena za to, da trgovina izgleda dobro. Merchandising lahko uniči ali povzpne blagovno znamko na konkurenčnem trgu. Ljudje, ki so zaposleni na tem področju, dobro preučijo produkte in se odločijo, kje morajo stati, da bi zadovoljili potrebam kupca in ga prepričali v nakup.

Vsak produkt je postavljen na določeno mesto z namenom in če je ta namen dosežen z nakupom, je cilj dosežen.

V primeru, da vam je kreativnost, vizualnost in psihologija človeka blizu, ste pravi za omenjeno delovno mesto.

Komercialisti

Komercialisti sprejemajo odločitve, kateri produkti in v kolikšni količini se bodo pojavljali v trgovinah. Od ponudnika kupijo izdelek in ga pripeljejo v trgovine glede na potrebe, ki jih ima vsako mesto oz. regija. Tako je v krajih, ki mejijo z Italijo, bolj smiselno, da se prodaja npr. več »kafetjer«, kot drugod.

Komercialist mora dobro poznati blagovno znamko podjetja in popolnoma razumeti pot, ki jo naredi posamezen produkt od začetka pa do polic.

Dobavitelji

Dobavitelj je izredno širok pojem, ki vključuje tako voznike, zaposlene v logistiki, v skladišču, itd. Osebe, ki bi si želele napredovati v tej smeri, navadno začnejo svojo kariero v skladišču ali v dostavi, nato pa se povzpnejo po lestvici navzgor.

Dobavitelj mora imeti visoko razvite vodstvene sposobnosti, prav tako pa tudi znanje financ in poslovno žilico. Hkrati mora v malem prstu obvladati vse zakone posamezne države, saj se lahko hitro zgodi, da nevede krši zakon in hitro pade v nepotrebne težave.

Varovanje

Kraje v trgovini so pri nas še vedno razmeroma redke v primerjavi s tujimi državami. Ne govorimo le o individualnih krajah, temveč o organiziranih skupinah. Trgovine se tako zatekajo ponudnikom primernih varnostnih sistemov, da bi si zagotovile večje varovanje in manj izgube. Gre za ljudi, ki v uniformi ali v civilnih oblačilih krožijo po trgovini in skrbijo, da produkti ne bi neplačani »odšli« iz trgovine.

V splošnem za takšno delovno mesto najemajo mlajše moške, ki že s svojo zunanjostjo izražajo strah, ki preventivno psihološko vpliva na morebitne kradljivce.

V svetu trgovine torej obstaja malo morje poti, kamor se lahko zatečete, ko si želite napredovati. Naštetih pet je le nekaj od vseh možnih, ki se odpirajo tudi na slovenskem trgu. Ključ je v samoiniciativnosti, delavnosti, zagnanosti, optimizmu in sodelovanju, ki vas lahko ponese po karierni lestvici navzgor.


Vas zanima, katero od naštetih delovnih mest prinaša največ dobička? Primerjajte plače na portalu www.placa.si 

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela