5 mitov življenjepisa razkritih

3.10.2017


Zaposlitveni postopki so se v zadnjem desetletju spremenili in razvili. Kljub temu, da se je in se še bodo spreminjali, pa med kandidati za službo ostaja nekaj mitov, v katere verjamejo. Tu smo, da jih podremo.

Podrimo mite o pisanju življenjepisa

Zaposlitveni postopki so se v zadnjem desetletju spremenili in razvili. Kljub temu, da se je in se še bodo spreminjali, pa med kandidati za službo ostaja nekaj mitov, v katere verjamejo. Tu smo, da jih podremo.Mit št. 1: VSE JE V ŠTEVILU STRANI


Pravilo ene strani je najverjetneje najpogostejši mit, ki velja med iskalci zaposlitve. Kandidati, še posebej starejši, uporabljajo mikroskopsko velikost pisave, izpuščajo pomembne informacije, uporabljajo skoraj ničto širino robov in še mnogo drugih nepravilnih praks. Vse le zato, da bi zadovoljili omenjenemu pravilu. To je bilo pomembno, ko ste bili še študent z malo ali nič izkušnjami, a zakaj vztrajati pri isti praksi zdaj, ko ste že izkušen delavec, ki se lahko pohvali s svojo preteklostjo?

Na drugi strani imamo kandidate, ki mislijo ravno obratno. Ki mislijo, da je potrebno imeti 4- ali 5-stranski življenjepis, saj to govori o kandidatu, da je izkušen in da si zasluži boljše delovno mesto. Kako že? Ali vam bo kdo ponudil 5000€ plače le zato, ker imate dolg življenjepis?

Kar šteje, je vsebina. Kvaliteta izkušenj vpliva na dolžino življenjepisa. Če ste do zdaj imeli le eno zaposlitev, ne poskušajte iz tega narediti 5-stranskega življenjepisa. Če imate več izkušenj, ne zmanjšajte pisave na 8, da bi vse šlo na eno stran.

Mit št. 2: IZMISLI SI IZOBRAZBO, SAJ NIHČE NE BO VEDEL


Najhujša napaka, ki jo lahko kandidat naredi v življenjepisu, je ta, da se laže. Slej ko prej bo delodajalec izvedel resnico in takrat si niti ne predstavljate, kako nezavidljiva situacija bo to.

Živimo v svetu, ki mu vladajo socialni mediji. Le z enim klikom lahko kadroviki pridobijo želene informacije in ugotovijo, ali imate res izkušnje, ki ste jih zapisali. To, da ohranjate dobro ime, je mogoče celo bolj pomembno od drugih stvari.

Mit št. 3: VAŠ ŽIVLJENJEPIS MORA IMETI ZAPISAN VAŠ CILJ


Trg dela je zasičen z življenjepisi, ki se začnejo z »Iščem službo, kjer bom lahko povezal izkušnje s svojo izobrazbo, hkrati pa bom veliko prispeval podjetju in obratno.« Če je to vaš cilj, potem ga raje ne napišite. Vsaka vrstica v vašem življenjepisu je pomembna, zato jih ne zapravljajte z besedami, ki se jih lahko najde na vsakem življenjepisu, ki krožijo po spletu. Vse, kar zapišete v dokumentu, vas mora predstaviti kot najboljšega kandidata za omenjeno delovno mesto.

Namesto standardnega cilja lahko zapišete: DIPLOMIRANI STROJNI INŽENIR: Delal sem v petih najvplivnejših podjetjih na tem področju. Prispeval sem k rasti podjetij s pomočjo svojih inovativnih idej in motiviranostjo.

Mit št. 4: PRIPOROČILA NAJ BODO ZAPISANA NA ŽIVLJENJEPISU


Seveda je potrebno reference zapisati na posebni strani, ne v jedru življenjepisa. To vsekakor naredi življenjepis bolj berljiv, urejen in organiziran.

Mit št. 5: ENAK ŽIVLJENJEPIS LAHKO UPORABIM ZA VEČ DELOVNIH MEST


To je recept za katastrofo. Če se vaš trenutni življenjepis koncentrira predvsem na raziskave, ga ne uporabite, če želite iskati zaposlitev v marketingu. Že res je, da imate raznolike izkušnje, ki vas delajo bolj zanimivega, a v tem primeru imejte pripravljenih več življenjepisov za vsako različno področje razpisanega delovnega mesta.

Zapomnite si, da ko je govora o življenjepisu, nikoli ne velja le ena rešitev. Zato miti ostanejo miti in ne resničnost. Namesto tega uporabite druge taktike, ki vas bodo pripeljale do ugledne zaposlitve.
Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela