5 načinov, da prepričate s telesno govorico

29.8.2022


Veste, kako najbolje prepričati na razgovoru za službo, pa tudi na poslovnem srečanju, sestanku ali v vsakdanu? Ne, ne govorimo o tem, da ste spretni z besedami, temveč o govorici telesa. V tokratnem zapisu vam predstavljamo nekaj nasvetov in preprostih trikov, kako ustvariti nepozaben prvi vtis in tudi neverbalno obvladati situacijo.

Mnogokrat, ko govorimo o komunikaciji, govorimo samo o izrečenih ali napisanih besedah. Je pa komunikacija veliko več od besed. Pravzaprav je verbalni del komunikacije manjši del sporočila, ki ga prejme sogovornik. Veliko več informacij nam sogovornik sporoča preko neverbalne komunikacije, ki pa se je ne zavedamo vedno v celoti.

Rek »Imate le eno priložnost, da naredite dober prvi vtis« velja v mnogih situacijah, in po mnenju strokovnjakov se prvi vtis ustvari že v prvih sedmih sekundah pogovora. V tem malem časovnem obdobju si ljudje na podlagi vedenja, videza in ravnanja ustvarijo nezaveden vtis o vas; vključno s tem, ali vam zaupajo, ali menijo, da ste dovolj kompetentni, prijazni itd.

Največji del neverbalne komunikacije pripada govorici telesa, ki zajema: 

 • gibanje, gestikulacije in držo telesa,
 • medosebno razdaljo,
 • videz,
 • očesni stik,
 • dotik (npr. rokovanje).

Zelo pomembno vlogo pri komunikaciji ima tudi intonacija glasu, ki jo uporabimo za predajo besednega sporočila. Kakšna je barva glasu, je naš govor umirjen ali pospešen, govorimo tiho ali smo povzdignili glas, je pomembno.

Večina neverbalne komunikacije izvira iz našega čustvenega stanja in počutja, a lahko delujemo zelo samozavestno tudi, ko smo precej živčni. Najboljše pa je, da poskrbimo, da smo na razgovor tudi dovolj pripravljeni, takrat bomo zares bolj sproščeni in bo pozitivna neverbalna komunikacija popolnoma naravna.

V vsakem primeru pa ne bo odveč, če boste upoštevali naslednje nasvete:

Nasmehnite se

Z nasmehom izražate dostopnost in prijaznost. Izraz na vašem obrazu je zelo pomemben, ko gre za prvi vtis. Ko imate na ustih nasmeh, se namreč drugi ob vas počutijo prijetneje. In tako nalezljivo, kot je zehanje v skupini ljudi, je nalezljiv tudi nasmeh. Zrcaljenje je v takšnih situacijah še kako pomembno, daje občutek povezanosti in nakazuje na to, da imamo nekaj skupnega.

V nasprotnem primeru, če bodo vaše ustnice stisnjene, to lahko kaže na nenaklonjenost, grizenje ustnic pa daje vtis zaskrbljenosti ali tesnobe.

Pravilno se rokujte

Ljudje pogosto sogovornike ocenjujejo po stisku roke, zato poskrbite, da bo ta pokazal vašo samozavest in prijetno osebnost. Pravilen stisk roke, ki naj ne bo premočan ali premedel, lahko vadite s prijatelji ali družinskimi člani. Prav tako ponudite roko naravnost (dlani ne obračajte navzgor ali navzdol) in ob tem vzdržujte očesni stik.

Ohranjajte očesni stik

Očesni stik kaže spoštovanje do osebe, s katero se pogovarjate, hkrati pa sporoča, da ste zainteresirani. Kaže tudi na vašo samozavest, zato lahko izogibanje očesnemu stiku ob prvem srečanju nakazuje na vašo negotovost, nezaupljivost in sramežljivost. Pazite tudi, da v osebo ne strmite ves čas.

Aktivno poslušajte

Pogosto se zgodi, da ljudje ob prvem srečanju sogovornika poslušajo le pasivno, zato ker so pretirano osredotočeni na to, kaj bodo kasneje povedali sami. Aktivno poslušanje drugi osebi pove, da jo cenite in spoštujete. Da sogovornika poslušate, najlaže pokažete tako, da mu zastavite vprašanje, povezano s tem, kar je ravnokar povedal, ali se v nadaljevanju navežete na njegove besede.

Samozavest izražajte z držo in kretnjami

Vzravnana drža in mirne roke vas lahko popeljejo zelo daleč. Ni odveč, če boste pozorni na to, kako se vaše telo odziva, ko ste živčni – imate nemirne noge? Stiskate prste? Raje kdaj pa kdaj roko postavite pod brado, saj to kaže na osredotočenost na osebo, s katero govorite. Roke lahko tudi prekrižate, a le v kombinaciji z nasmehom in pozitivizmom na obrazu, saj tako izražajo samozavest in zbranost. V nasprotnem primeru lahko kaj hitro delujete zaprti.


Ne pozabite na osnovni bonton

Še tako samozavestna drža vam ne bo pomagala prav nič, če boste na razgovor zamudili, prišli neprimerno oblečeni in se vedli nespoštljivo.

Vsakomur se lahko zgodi, da na razgovor zamudi, in v tem primeru je na mestu opravičilo, za druge zadeve pa ni izgovorov. Na srečanje se je treba pripraviti.


VIDEO RAZGOVOR

Nič zato, če ne morete osebno do podjetja. Tudi pri video razgovoru upoštevajte zgornje nasvete in ne pozabite na vlogo spletnega bontona:

 1. Sklicu se priključite pravočasno in poskrbite, da tehnologija deluje brezhibno.
 2. Sedite vzravnano, ob pozdravu se toplo nasmehnite.
 3. Izberite poslovna oblačila. Tako se boste tudi bolj profesionalno počutili, kar vam bo dalo dodatno motivacijo in samozavest za razgovor.
 4. Lase primerno uredite, tudi to je znak spoštovanja do sogovornika.
 5. Naličite se nevtralno in razpisanemu delovnemu mestu primerno.
 6. Ne pozabite, da četudi klic poteka iz vašega doma, celoten razgovor ostanite profesionalni tako kot v pogovoru kot v drži in mimiki.

Najpomembnejše pa je, da se na srečanje pripravite v največji možni meri. Čeprav lahko umetno nadzorujemo svojo govorico telesa in ustvarjamo vtis, ki si ga želimo ustvariti, bodo takšni triki delovali le do neke mere, če se resnično ne počutimo samozavestno. To se zgodi zato, ker ljudje ne moremo povsem nadzorovati vseh signalov, ki jih pošiljamo navzven, in izkušeni kadrovniki bodo prej ko slej zaznali, da vaše besede niso podkrepljene z neverbalno komunikacijo ali pa ji celo nasprotujejo. Zato poskrbite, da podjetje kar se da dobro preučite in pokažete iskreno zanimanje za delovno mesto.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Prvi razgovor: kako prepričati?
2. Kako se »prodati« v 60 sekundah
3. Poznate pravila vseh 5 kodeksov primernega oblačenja?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela