5 napak v življenjepisu, ki vas bodo stale razgovora

26.10.2022


Življenjepis je najpogosteje vaš prvi stik s potencialnim delodajalcem, zato je pomembno, da z njim prebijete led in se izkažete v najboljši luči. Je vaša vstopnica na razgovor, a le kadar kadroviki v prejeti prošnji ne najdejo napak in vas ne izločijo, še preden življenjepis preberejo do konca.

V tokratnem zapisu smo povzeli ključne napake, ki se jim je treba izogniti.

1. Tipkarske napake

Četudi vaš življenjepis potuje skozi samodejno črkovanje v programu, ta nikoli ne more najti vseh napak, tudi če namesto pot napišete por ali nekaj podobnega. Vzemite si nekaj minut in ga natančno preglejte, nato pa ga ponudite prijatelju, ki bo kot tretja oseba prej videl morebitne tipkarske napake kot sami.

Bodite natančni in dosledni z ločili, zlasti pri naštevanju v alinejah – morda vam to ni pomembno, a če v lastnostih omenjate, da ste natančni, si ne smete dovoliti, da eno alinejo začnete z malo začetnico in končate z vejico, drugo pa začnete z veliko in končate s piko ... Celotni dokument naj bo enoten.


2. Površnost

Površnost se največkrat pojavi pri datumih in letnicah zaposlitev. Videti bo nesmiselno, če eno redno zaposlitev zaključite pozneje od začetka nove zaposlitve. Na to bo delodajalec izredno pozoren. Prav tako bodite pozorni, da se bodo zaposlitve pojavljale v kronološkem zaporedju, zlasti ob zapisu dokumenta v obliki kronološkega življenjepisa. Omenjene napake so osnovne, a kadar bo moral kadrovik izbrati med vami in nekom, ki je datume navedel dosledno, boste verjetno ob delo.

3. Nejasnost

Naslednja zelo pogosta napaka je, če ste v življenjepisu preveč nejasni ali zapisujete izraze v kraticah oziroma žargonu, ki ste ga uporabljali pri prejšnji zaposlitvi. Svojo predstavitev zapišite na način, da bo kadroviku, ki morda izrazov ne pozna dobro, razumljivo.

V opisu delovnih nalog poskusite biti natančnejši – če ste vodili ekipo zaposlenih, napišite število članov v ekipi in oddelek. Bodite specifični, poudarite svoje dosežke s številkami, odstotki in kratkimi primeri.


4. Preveč informacij

Nihče se ne bo posvetil vašemu življenjepisu, če boste na dveh straneh zapisali ogromno informacij v velikosti pisave 8. Ne pozabite, da delodajalci porabijo razmeroma malo časa na posameznega kandidata, zato je ključno, da so najpomembnejše informacije nemudoma vidne. Ohranite preprostost in osredotočenost na izkušnje ter posebne uspehe, ki bodo pritegnili bralca. Če je nujno, določene besede poudarite, podčrtajte, saj bodo tako izrazitejše.

Strokovnjaki prav tako svetujejo, da iz dokumentov izpustite delovne izkušnje ter zaposlitve, ki se ne povezujejo z razpisanim delovnim mestom. Imeli boste priložnost, da jih na kratko omenite na razgovoru. V življenjepisu se raje osredotočite na ključne, relevantne podatke.


Odvečne besede, ki jih morate čim prej odstraniti

»Dober ekipni delavec.«

Kako boste zapisano dokazali? Takšno lastnost je bolje napisati v obliki številk, in sicer v številu sodelavcev, s katerimi ste sodelovali ali vodili. V primeru slednjega je bolje kot 'dober vodja' napisati: »Uspešno sem vodil skupino desetih zaposlenih.«

»Ciljno usmerjen.«

Vsi kandidati lahko napišejo to lastnost, pa naj bo to resnica ali laž. Seveda je bolje zapisati sposobnost, a najboljše je, če to argumentirate, npr.: »Delal sem pri projektu vpeljave novih sistemskih rešitev, s katerimi smo povečali hitrost produkcijske linije za 20 %.« Naj argumentacija vključuje tudi zveze, kot so strateško mišljenje, reševanje nesporazumov itd.

»Izkušen pri delu s spletom (programi Microsoft, računalnik itd.).«

To je v današnjem času že samoumevno, zato vam ta del brez nobenega smisla jemlje prostor v življenjepisu.  Če se želite pohvaliti s specifičnimi programi, ki so pomembni pri delu, na katero se prijavljate, to izrecno zapišite.

»Odgovoren, deloven …«

Seznam pridevnikov, ki vas opisujejo pri delu, je lahko neskončen. Potrudite se, da v življenjepis vključite le tiste besede, ki so ustrezne za delovno mesto, na katero se prijavljate.


5. Niste to, kar ste

Življenjepis se v poplavi informacij in želji po izkazovanju hitro sprevrže v nekaj, kar vas ne opisuje. Tako se bo vaša prava osebnost hitro skrila za klišejskimi izrazi, ki bodo dolgočasili bralca, zaradi česar pa ne boste imeli priložnosti, da bi vas spoznali. Dodajte življenjepisu kanček 'duše' s slogom pisanja ali z obliko, ki bo pokazala vašo pravo osebnost in bo izstopala iz množice.


Brezplačni VIDEO nasveti MojeDelo.com


Korak za korakom vas popeljemo skozi sestavo CV-ja, pomagamo s predlogami, svetujemo tudi pri pripravi spremnega pisma in vas vodimo skozi klasična vprašanja na razgovorih – pokazali vam bomo tako dobre kot slabe primere odgovorov in interakcij s kadrovikom oziroma bodočim delodajalcem.

VEČNasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Uporabite vrzeli v življenjepisu sebi v prid
2. Kako napisati kratek, a učinkovit CV?
3. Kako napisati svoj prvi CV?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela