6 čustev, ki jih boste doživljali ob menjavi službe

26.3.2019


Menjava službe ali celo karierne poti ima vsekakor sladko-grenak priokus. Po eni strani ste veseli, ker vas čakajo novi izzivi, po drugi strani pa vas preveva strah pred neznanim. Morda se celo srečujete z občutki krivde in žalostjo.Kakorkoli že, ni nujno, da je menjava službe čustveni vrtiljak, le vedeti morate, kaj vas čaka. Karierno napredovanje je namreč naravno, a spremembe niso vedno enostavne. Če vas odpustijo, so tu vsekakor prisotna negativna čustva, a če odhajate v dobrih odnosih, vas bo žalostilo dejstvo, da zapuščate dobro ekipo za seboj.

Preberite si šest čustev, s katerimi se ljudje največkrat srečujejo, ko menjajo delovno mesto.

Prvo negativno čustvo – depresija in žalost
Menjavo službe nekateri doživljajo kot ločitev ali razhod s partnerjem, zato ni nič čudnega, če sta po končni odločitvi prisotni depresija in žalost. Takšna začetna čustva so popolnoma normalna v tem obdobju, zato si ne belite glave preveč s tem. Namesto tega sprejmite depresijo in žalost kot del procesa ter se prepričajte v to, da počnete dobro stvar.

Drugo negativno čustvo – krivda
Karierno napredovanje v drugo podjetje lahko prinaša občutke krivde, saj se počutite, kot da zapuščate vse in vsakogar za seboj (delovne naloge, delodajalca, sodelavce, stranke...) samo zato, ker ste videli možnost v drugem podjetju. Morda se počutite tudi kot največji sebičnež na svetu, a poskušajte si ne škoditi in razmišljati o tem. Takšna čustva vam bodo prej naredila krivico, kot pa prinesla uspeh, zato poskrbite, da se jih čim prej znebite.

Tretje negativno čustvo – strah in tesnoba
Spremembe niso vedno enostavne, a kjer se zaprejo ena vrata, se odprejo druga. Zavedajte se, da bo strah vedno prisoten v neznanem okolju, zato naredite vse, da bo novo poglavje v vašem življenju nepozabno. Če dvomite vase in v svoje odločitve, boste deležni še več stresa in tesnobe, kar vam nikakor ne bo pomagalo pri napredovanju. Tokrat je čas, da se pomaknete naprej, ustvarjate nove spomine, dosegate nove uspehe. Ne glejte nazaj in ne poskušajte napovedati prihodnosti, saj je ta nestalna in nikoli ne veste, kam vas vodijo poti.

Prvo pozitivno čustvo – sprejemanje
Ko bo vsega zgornjega mimo, se boste soočili s sprejemanjem vaše odločitve. Zavedali se boste, da je to dobro za vas, saj menjava službe vodi v napredovanje v vaši karieri. Zamenjava delovnega mesta ne bo pomenila več samo obračanje hrbta nekdanjemu delodajalcu, temveč boste nanjo gledali kot na dobrodošlo spremembo. Zavedali se boste, da ste pustili pečat v svojem nekdanjem podjetju, a čas je, da greste naprej.

Drugo pozitivno čustvo – olajšanje
Olajšanje je eno boljših čustev, ki jih boste v procesu menjave službe doživeli. Čas je, da začnete sestavljati bojni načrt, saj ste se znebili negativnih čustev in se odločili, da boste razmišljali drugače. Ne doživljate več krivde in žalosti, zato zlahka najdete prostor za pozitivna čustva, ki vas bodo vodila v uspeh.

Tretje pozitivno čustvo – motivacija in odločnost
Z olajšanjem se bo naredil prostor tudi za motivacijo in odločnost, in to je šele super občutek! Čas je, da doživite navdušenje, čas je, da se zavedate, da je ravno zdaj pravi čas za menjavo službe in nove izzive. Bolj kot kadarkoli prej ste motivirani, da sledite svojim sanjam in v njih zasijete. Delali ste trdno in zato se nahajte tukaj, kjer ste. Nič vas ne bo ustavilo. 

Vedno je dobro biti prepričan v svojo odločitev preden se dokončno odločite. Predlagamo, da sledite našim namigom in ste tako vedno korak pred konkurenco.


Izberi področje dela