6 napačnih govoric telesa, ki pokvarijo vtis

4.4.2018


Ste zbirali prave besede med celotno predstavitvijo nove ideje? Ste se dobro izkazali na štiri oči s svojim nadrejenim? Če govorica telesa ni bila skladna z izrečenim, vaše sporočilo ne bo doseglo namena, ki ga želite.

Govorica telesa je veliko več, kot le trden in samozavesten stisk roke. Na minuto izrečete le omejeno število besed, a hkrati vaše telo v istem času izkazuje 1000 drugih sporočil, ki jih morate uskladiti med seboj. Veliko ljudi daje premalo poudarka na neverbalno komunikacijo, saj se preveč osredotoča na verbalni del sporočanja, a se ne zavedajo, da eno ne more brez drugega.


1. Preveč ali premalo očesnega stika

Brez očesnega stika boste sogovorniku dali vedeti, da to, kar govorite, ni pomembno. Četudi bi oseba nasproti vas želela komentirati slišano, tega ne bo storila, saj jo bo odvrnil vaš »neresen« pristop.

Zavedati se morate, da očesni stik ni boljši v vsakem primeru. Nepremično zrenje v sogovornika lahko povzroči tudi nasproten, neroden učinek. Ravno zaradi tega strokovnjaki svetujejo, da se spogledujte s svojim sogovornikom v od 60 % do 70 % časa.


2. Preveč gibanja rok

Nekateri ljudje preprosto preveč mahajo z rokami, kar je v naravi predvsem Italijanom. Navsezadnje je takšno miganje veliko bolj zanimivo od prekrižanih rok, ki celotno govoričenje naredi izredno dolgočasno.

Ubrati morate zlato sredino in se zavedati, da pretiravanje s premikanjem rok prinese nasproten učinek. Kaj torej storiti z njimi? Držite jih med rameni in boki, saj to ustvarja mogočen in avtentičen občutek.3. Verbalna in neverbalna komunikacija se ne skladata

Predstavljajte si, kako bi reagirali, če bi bili na predstavitvi, kjer bi govorec ob stavku »Na dan z vprašanji!« prekrižal roke. V večini primerov takšen retorik ni deležen vprašanj, saj občinstvo njegove roke povezuje z dejstvom, da si ne želi slišati nikakršnih komentarjev.

Ljudje bolj zaupajo neverbalni govorici kot besedam, zato ne držite prekrižanih rok, če se želite nekomu približati. Te namreč ne delujejo ljubeznivo in prijateljsko.


4. Manjka vam zavedanja o prostoru

Osebe, ki govorijo le streljaj stran od vašega obraza, želijo izkazati svojo moč, saj vedo, da se ob tem vi počutite nelagodno. Zavedati se morate, da nihče ne mara, da mu nekdo sega v njegov zasebni prostor, razen, če to izrecno želi.

Ko naslednjič pokličete sodelavca na interni sestanek v vašo pisarno, ga posedite nasproti. Na ta način vaju bo delila miza in neprijetnih občutkov ne bo.


5. Ramena ali stopala proti izhodu

Bi radi izvedeli prave namene vašega sogovornika? Poglejte njegova ramena in stopala. Ključni indikator, da oseba želi ven iz prostora, je način, na katerega obrne omenjena dela telesa.

V kolikor si želite pokazati, da ste še vedno zainteresirani za pogovor, celotno telo preusmerite vanj.


6. Skrivanje za zasloni

Kaj storite, ko kdo vstopi v vašo pisarno? Brez pogleda pozdravite in še naprej buljite v ekran, ali mu namenite nekaj sekund pozornosti? Kaj storite, ko pridete predčasno na sestanek? Ste osredotočeni na telefon ali se pogovarjate z ostalimi?

Pokažite sogovorniku, da vam nekaj pomeni in se mu posvetite v celoti. Elektronska pošta bo že počakala, zato lahko pokrijete svoj prenosni računalnik in se prepustite sodelavcu.


Na razgovor nikoli ne pojdite brez odgovora na to vprašanje


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela