6 vprašanj za dogovarjanja o povišici

11.12.2018


Marsikomu je dogovarjanje o plači ali povišici sramotno oz. neprijetno. Naj vas potolažimo - res niste edini s takšnim razmišljanjem. Po raziskavah tujega zaposlitvenega portala se moški pogosteje pogajajo od žensk.

Zavedajte ste, da je dogovarjanje za plačo popolnoma normalen proces na vaši karierni poti in v zaposlitvenem procesu. Če boste imeli pripravljena prava vprašanja, se lahko vsaj malenkost izognete tesnobi, ki je prisotna ob takšnih resnih pogovorih z delodajalcem.

Preberite si najpomembnejša vprašanja, ki jih morate postaviti, ko se s svojim nadrejenim dogovarjate o povišici oz. plači.

Vprašanje 1: Je ponudba dokončna?

Pozorni bodite na to vprašanje, saj vam bo odgovor nanj predstavljal ali odskočno desko pri pogajanju, ali vam bo pomagal pri odločitvi, ali bi res delali to delo za takšno plačo. Ponudbo primerjajte s povprečnim prihodkom ljudi v Sloveniji, ki so zaposleni na podobnem delovnem mestu.

Vprašanje 2: Se ob redni plači prejema tudi bonuse?

Delodajalcu pustite, da na mizo postavi vse karte, da boste vedeli, s čim se pogajate. Dodatni bonusi lahko pridejo v obliki dodatnega zavarovanja, izobraževanj, usposabljanj, neomejenega dopusta, službenega avtomobila … Spoznajte ugodnosti in pomanjkljivosti. Če je govora o stimulaciji, se pozanimajte, kako realno jih je prejemati, še posebej, če je osnovna plača izredno nizka.

Vprašanje 3: Kako ste prišli do te številke?

To vprašanje lahko nadomesti prvo, saj boste z njim izvedeli, ali je ponudba dokončna ali ne. Poizvedite, ali gre o standardni ponudbi za vašo pozicijo, ali je bila ponudba izračunana na podlagi vaših izkušenj, akademskega ozadja …

Vprašanje 4: Kako gledate na povišice v prihodnosti?

Ne glede na to, ali je vaša plača dokončna ali predmet pogajanj, je pomembno, koliko je podjetje odprto za povišice in napredovanja v prihodnosti. Kako dolgo so ljudje po navadi zaposleni na vaši poziciji, preden se začnejo pogajati za boljše mesečne prihodke? Če je informacija pozitivna, to lahko skrije nezadovoljstvo ob prvotni ponudbi, saj se boste začeli zavedati, da bo čez pol leta, približno, že bolje.

Vprašanje 5: Na kakšen način merite uspešnost zaposlenih?

Ko je govora povišicah, je to eno izmed najpomembnejših vprašanj, saj vam bo dalo poglobljen vpogled tudi v to, kaj podjetje pri svojih zaposlenih jemlje kot uspeh. In če se zaposlite v tem organizaciji, boste točno vedeli, na kaj morate biti pozorni in na kaj morate pritisniti naslednjič, ko se boste dogovarjali za povišanje plače.

Vprašanje 6: Lahko dobim ponudbo v pisni obliki?

Če so pogajanja uspešna, je izredno pomembno, da imate dogovor zapisan na papirju. Poskrbite, da boste imeli pred seboj dokument, ki nakazuje na celotno vašo finančno situacijo v tem podjetju, vključno z bonusi in drugimi potrebnimi informacijami.

Bi se radi pogajali za povišico, a ne veste, kakšna je situacija na vašem delovnem mestu po Sloveniji? Ne spreglejte portala placa.si, kjer lahko ugotovite točno to.


PRIMERJAJTE SVOJO PLAČO


Izberi področje dela