7 korakov priprave na zaposlitveni razgovor

11.12.2017


Zaposlitveni razgovor je velika preizkušnja. Vaš življenjepis in spremno pismo sta bila ravno dovolj zanimiva in informativna, da vas je kadrovik povabil na razgovor. Sedaj morate dokazati, da ste res primerni in sposobni opravljati delo..

Intervju s sabo potegne mnogo več, kot preprost pogovor s kadrovikom, od njega je odvisen vaš način življenja. Iskalec zaposlitve pogosto verjame, da je kadrovik večvredna stranka na zaposlitvenem razgovoru – on odloča o njegovi prihodnosti, drži njegovo usodo v svojih rokah, ima moč, da nekoga zaposli, je sodnik iskalčeve vrednosti.

Mislite, da bo iskalec, ki tako razmišlja, sposoben samozavestno predstaviti svojo ponudbo in kadrovika prepričati? Težko. Verjetno boste pred kadrovikom prestrašeni, živčni, negotovi, skratka neprepričljiv kandidat. Namesto, da si delate utvare o vsemogočnem kadroviku, ki odloča o vaši usodi, si ga predstavljajte kot osebo, ki ima problem – zapolniti mora delovno mesto, da bo lahko podjetje nemoteno delovalo. Predstavljajte si sebe kot rešitelja problema kadrovika. Dejstvo, da iščete zaposlitev, ni nekaj, česar bi se morali sramovati.

Delodajalci / kadroviki vas želijo prek osebnega srečanja bolje spoznati in oceniti. V kratkem času (10-60 minut) želijo čim bolje dopolniti informacije, ki ste jih posredovali v pismeni prijavi in osebni predstavitvi. Delodajalec skuša v tem času ugotoviti vaš način razmišljanja, komuniciranja, vaše prednosti in slabosti.

Kandidati imate med razgovorom priložnost podrobne predstavitve razlogov, zakaj se čutite primernega za razpisano pozicijo. Od vas se pričakuje, da se na razgovor temeljito pripravite. Ponujamo vam sedem korakov, ki vas bodo polno oborožili za vse, kar vas čaka.


Preberite si nasvete za lažji potek razgovora

1. Spoznajte bodočega delodajalca:

Kaj dela vaš potencialni delodajalec, kakšna je njegova pozicija na trgu, kakšen njegov finančni položaj? Kakšna so njegova pričakovanja glede veščin, izobrazbe in predhodnih izkušenj, kaj jim lahko ponudite? Informacije o vašem potencialnem delodajalcu lahko dobite iz številnih virov – znancev, medijev in publikacij, podatkovnih baz …

2. Dokažite, da ste strokovnjak na svojem področju:

Kaj zahteva razpisano delovno mesto (glejte objavljen zaposlitveni oglas)? Če npr. delo zahteva poznavanje zakonodaje iz določenega področja, potem lahko pričakujete kakšno vprašanje na to temo. Če je zahtevano dobro obvladanje tujega jezika, boste to morda morali dokazati pred kadrovikom.

3. Pripravite odgovore:

Večina delodajalcev postavi kandidatom nekaj splošnih klasičnih vprašanj, ki se od razgovora do razgovora ponavljajo v bolj ali manj isti obliki. To so predvsem vprašanja o vaših delovnih izkušnjah, osebnosti, načrtih in ambicijah.

4. Pripravite vprašanja:

Vaša priložnost. Postavljajte vprašanja, ki poudarjajo vaše poznavanje področja razpisanega dela, vaš interes za delovno mesto. Poskušajte pridobiti dodatne informacije, s katerimi lahko ponovno presodite, ali vam delovno mesto ustreza.

5. Izgledajte dobro:

Bodite oblečeni razpisanemu delu primerno. Če se prijavljate na delovno mesto direktorja, potem morate izgledati kot direktor. Če za hosteso, potem bodite oblečeni tako, kot se od hostese pričakuje. Vaša vizualna podoba se mora skladati z vizualno podobo izbranega delovnega mesta. Bodite urejeni, ne pretiravajte z estravagantnimi modnimi dodatki.

6. Ne bodite živčni:

Normalno je, da ste živčni pred razgovorom. Toda živčnost vam ne bo pomagala. Imate omejen čas, v katerem morate narediti vse, da prepričate kadrovika. Zapomnite si, vi ste tisti, ki rešuje kadrovikov problem, ni kadrovik tisti, ki rešuje vaš problem.

7. Obvladajte prostor:

Nastop je na razgovoru ključen. Samozavesten vstop v prostor, urejenost, profesionalen odnos ter stisk rok - vse to vpliva na ustvarjanje dobrega prvega vtisa. Ne pozabite, nikoli ne morete popraviti prvega vtisa, zato naj bo ta najboljši!


Na razgovoru morate pokazati zainteresiranost za razpisano delovno mesto, a bodite previdni, da ne izpadete obupani. Preberite si, kako poiskati zlato sredino.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela