7 nasvetov za boljše spremno pismo

8.7.2016


Ne obstaja druga možnost, da bi lahko naredili dober prvi vtis. Razpisi za prosta delovna mesta po navadi funkcionirajo tako, da delodajalci od vas pričakujejo prijavo v elektronski obliki, le redki so tisti, ki zahtevajo prošnjo, poslano po navadni pošti. Zato je ravno spremno pismo tisto, ki ga delodajalec najprej prebere in si z njegovo pomočjo ustvari vtis o vas.

Ne obstaja druga možnost, da bi lahko naredili dober prvi vtis. Razpisi za prosta delovna mesta po navadi funkcionirajo tako, da delodajalci od vas pričakujejo prijavo v elektronski obliki, le redki so tisti, ki zahtevajo prošnjo, poslano po navadni pošti. Zato je ravno spremno pismo tisto, ki ga delodajalec najprej prebere in si z njegovo pomočjo ustvari vtis o vas.
Obstajata dva načina, kako lahko spremno pismo posredujete do delodajalca – zapišete ga v jedro elektronskega sporočila ali ga pripnete kot priponko poleg življenjepisa, ki je v vsakem primeru nujen pri vsaki prijavi. Kako naj izgleda spremno pismo, ki bo dal še večji pomen vašemu življenjepisu?

1. Ne pozabite na zadevo

Prerasli smo čase, ko se je v spremna pisma ali uradne dopise zapisovalo »Zadeva: spremno pismo« - tokrat na tem mestu stoji naziv delovnega mesta, na katerega se prijavljate, in dodaten pridevnik, ki vas opisuje. Primer: Dvojezični prodajni agent.

2. Sledite standardnemu protokolu

Sledite standardnim vzorcem, kako naj vsako uradno pismo poteka. Ne pozabite na pozdrav, ki naj vključuje tudi priimek osebe, ki mu prijavo pošiljate. Oseba ni vedno znana, ampak v primeru, ko je zapisana, jo obvezno zapišite, saj spremno pismo tako izpade bolj osebno. Na koncu se vedno poslovite in bodite vljudni. Delajte odstavke in, seveda, prostore med njimi, spodaj se podpišite in dodajte vašo telefonsko številko in vse kontaktne podatke, za katere se vam zdi smiselno, da bi jih delodajalec moral spoznati že s prvim stikom.

3. Bodite kratki in dinamični

Zavedajte se, da so managerji in kadroviki zasedeni in nimajo veliko časa, da bi obdelali vse prijave. V 140 znakih ga morate očarati in pustiti nanj vtis. Že prvi odstavek naj bo prodajno naravnan, saj navsezadnje prodajate ravno sebe. Ne dolgovezite in pišite kratke odstavke, ki so vsekakor bolj pregledni in berljivi. V drugem odstavku na kratko predstavite vaše delovne izkušnje in znanja, ki jih imate.

4. Ohranite preprostost

Ne izmišljujte si posebnih pisav in velikosti, s čimer bi bili opazni. To v tem primeru ne deluje. Predstavljajte si, da delodajalec prebere prijavo na razpis v pisavi Comic Sans – kaj si bo mislil o vas? Nočete, da vas ima za odraslega, ki je na nivoju osnovnošolca. Ne delajte smeškov in prihranite divje barve.

5. Bodite specifični

V spremnem pismu zapišite tisto, kar od vas pričakuje delodajalec. Dobro si preberite razpis in razmislite, ali ste naredili kljukico pri vseh lastnostnih. Ne pozabite na iskrenost in na podkrepitve s primeru, saj boste s praktičnostjo delodajalcu pokazali, da pišete resnico.

6. Igrajte po njihovih pravilih

Preglejte si spletno stran podjetja in razmislite, ali bi sovpadali v njihovo delovno klimo. Če menite, da ste pravi zanje, to zapišite tudi v spremno pismo. V primeru, da opazite, da so zaposleni v podjetju mladi in igrivi, bodite dinamični in zanimivi tudi vi. Če se vam zdi, da vstopate v uglajeno resno podjetje, se tako obnašajte tudi vi. Ko v prijavi izrecno piše, da življenjepisa in spremnega pisma ne dajajte v priponko, ampak v jedro, to tudi upoštevajte. Nekatera podjetja imajo nastavitve takšne, da vsa sporočila s priponko romajo v mapi »vsiljena pošta«, saj se tako izognejo virusom.

7. Preverite še enkrat – in še enkrat

Ko zapišete celotno spremno pismo, ga preberite še enkrat in preverite, če ste naredili kakšno slovnično napako, ki je »neodpustljiva«. Verjamemo, da se nam ob nenehnem popravljanju in obračanju vrstnega reda besed rado zgodijo. Če imate prijatelja, ki vam je trenutno na voljo, mu besedilo pošljite, saj bo kot objektivna oseba lažje videla napake in presodila primernost pisma.


Vas zanimajo še drugi uporabni nasveti do sanjske zaposlitve? Preberite si zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga napisali naši strokovnjaki iz tega področja.


PREBERITE SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela