9 lastnosti uspešnih podjetnikov, ki jih morate razviti

8.1.2019


Podjetniški duh je fraza, ki jo boste velikokrat srečali v razpisih za prosta delovna mesta. Pri vas se to morda ne bo pokazalo v stilu Marka Zuckerberga ali Steve Jobsa, a to še ne pomeni, da ne morete postati uspešen podjetnik.

Odlični delavci in uspešni podjetniki imajo več skupnih lastnosti. Ne glede na to, kdo vam nakazuje mesečno plačo, morate delati tako kvalitetno, kot bi delali zase. Razvijte spodnjih devet lastnosti uspešnih podjetnikov in si pomagajte izstopiti iz množice enakih.

Motivacija
Lastniki podjetij, ki so znana po trdem delu, so motivirani in si želijo uspeti. Sprejmite njihov način mišljenja in svojo motivacijo pokažite svojemu nadrejenemu. Pomembno je, da z entuziazmom prihajate v službo in tega širite na vse ostale. Pozitivno razmišljanje bo kmalu obrodilo sadove.

Kreativnost
Ne glede na to, v kateri industriji ste zaposleni, morate razmišljati izven ustaljenih okvirjev. Nadrejeni si želijo, da ne le opravljate svojih nalog, temveč tudi izražate nove ideje. Pomembno je, da ste kreativni in se vedno trudite najti drugačne načine, s katerimi bi rešili dani problem.

Vztrajnost
Vztrajnost je lastnost vsakega dobrega pogajalca, saj mu bo ravno zaradi nje uspelo pri dogovarjanju za povišico, napredovanje ali pri podeljevanju delovnih nalog.

Vizija
Uspešni podjetniki vedno vidijo širšo sliko, in ta sposobnost vas bo naredila posebnega. Vizija je del strateškega načrtovanja. Ali lahko vidite, v katero smer zavija podjetje? Bi lahko omenili izzive, s katerimi se sooča? Lahko svoje vsakodnevne delovne naloge povežete z vizijo podjetja?

Vsestranskost
Sposobni se morate biti prilagajati hitrim spremembam na delovnem mestu. Morda so vas zaposlili zato, da bi pokazali določene spretnosti, a pripravljeni morate biti preskočiti na druge, če to od vas zahtevajo.

Želite si biti eden tistih, na katerega se vaš nadrejeni obrne, ko potrebuje uslugo. Včasih je potrebno narediti tudi kakšno delovno nalogo, ki je izven alinej, zapisanih v pogodbi.

Tveganje
Vsak podjetnik si želi, da njegovo podjetje raste, in da pride do tega, se od njega zahteva določeno mero tveganja. Nikoli naj vas ne bo strah tvegati - morda si želite ubrati nov način pridobivanja strank ali pa na trg poslati nov izdelek. Poskusite in videli boste, kako uspešna zgodba se bo pisala zaradi vas.

Fleksibilnost
Bodite pripravljeni na spremembe in na reševanje problemov, ko se ti pojavijo. Dober timski delavec je tisti, ki priskoči na pomoč tudi takrat, ko ga ne pokličejo, in tudi takrat, ko ni ravno prepričan, ali bo njegova prisotnost sploh kaj pomenila. Bodite odprti za mnenja drugih.

Odločnost
Se znate obrniti pod pritiskom? Dober podjetnik nima časa za odlašanje - reagirati mora takrat, ko se to od njega pričakuje. Tako kot dober podjetnik, morate tudi vi vedeti, kaj so vaše prioritetne in pomembne naloge ter jih temu primerno tudi v pravem kronološkem zaporedju rešiti.

Sodelovanje
Dobri podjetniki niso le dobri vodje, temveč tudi odlični sodelavci, saj znajo biti izredno dobri pri timskem delu.

Imeti sposobnosti dobrega podjetnika med drugim vodi tudi v dobro vzdušje na delovnem mestu, ki ga bodo cenili tudi vaši sodelavci.Izberi področje dela