9 načinov, da motivirate sebe in druge

11.12.2018


Ali prav vsak dan z velikim navdihom pridete v službo in komaj čakate začetek dela in nove delovne naloge? Čestitke, ste eden redkih, ki še nikoli ni imel slabega dne. Za vse ostale pa so tu jutra, ko se preprosto vidimo samo v postelji, pokriti z deko in s kavo v roki.

Preberite si spodnje načine, s katerimi lahko ob takšnih dnevih motivirate sebe za delo in poskrbite, da bodo tudi drugi lažje preživeli delovni dan.

1. Pomislite na vpliv, ki ga imate.

Včasih je zagon za dodatno motivacijo že dejstvo, da vaše delo prinaša korist tako sodelavcem, kot podjetju. Če menite, da izpolnjujete druga življenja, pa četudi tujcu, boste delovni dan preživeli na lažji način. Vsak na nek način s svojim delom spreminja svet in to naj vam bo gonilo, da zjutraj vstanete, se preobleče in se z veseljem odpeljete v službo.

2. Na vašo službo glejte širše.

Tudi v sanjski službi se boste spopadali s frustracijami in z občasnimi nalogami, ki niso ravno zavidljive. V takšnih trenutkih se opomnite, da je trajalo nekaj časa, da ste prišli na takšen položaj, kjer se nahajate. Z ambicijami, ki jih imate, boste preživeli še marsikatero neprijetno situacijo, zato ne obupajte. Na neželene delovne naloge glejte kot na ovire, ki jih morate preskočiti, če želite zlesti visoko.

3. Zahtevne naloge si razdelite na več majhnih.

Noben pisatelj knjig se ni nikoli usedel za mizo in mislil, da bo v eni uri napisal trilogijo, ki bo postala največja svetovna uspešnica doslej. Za začetek napišejo en odstavek, ki se nadaljuje v stran, poglavja … Omenjen način vas lahko privede daleč. Če svoj projekt razdelite na manjše dele, ki jih še obvladate, boste prej končali z njim.

4. Postavite si roke, četudi izmišljene.

Vam izredno pomaga zavedanje, da imate za eno delovno nalogo izredno malo časa? Ste del tima in je vsak odvisen od dela drugega člana ekipe? Postavite si zdrav motivacijski pritisk – v tem primeru so to roki. S tem boste inspirirali sebe in svoje sodelavce, da zagrizete v delo in kvalitetno opravite svoje delo.

5. Stopite izven svoje cone udobja.

Včasih je vzrok za pomanjkanje motivacije misel, da stagnirate. Novi izzivi so tu zato, da se motivirate, s tem pa boste v delovno vnemo spravili tudi svoje kolege, ki komaj čakajo glas razuma, ki jih bo potisnil naprej. Na ta način rastete. Ko vas preplavi občutek, da nečemu ne boste kos, se potrudite. To je odločilen trenutek in znak, da bo konec brez dvoma dober. Zrasli boste in se marsikaj novega naučili.

6. Bodite pripravljeni na spremembe.

Ne glede na to, kaj počnete za preživetje, si želite, da bi bilo delo opravljeno v roku in kvalitetno. Po končanem projektu pa imate čas, da razmislite, kako bi prihodnjič podobno nalogo opravili bolje. Spremembe lahko pridejo iz ust nadrejenega ali mentorja, spet drugič vam jih bodo predlagali sodelavci, ki imajo popolnoma drugačno osnovo kot prvi. Včasih je potrebno sodelovati z ljudmi, s katerimi se počutite nelagodno oz. nesigurno. To je bistveno, če želite, da se naučite nekaj novega, a nimate dovolj motivacije za to. Če se počutite popolnoma varno na delovnem mestu, je to morda znak, da ne počnete ničesar novega in ostajate v svoji coni udobja.

7. Prisilite se v dobro voljo.

Včasih je potrebno le to, da se preprosto delate, da ste dobre volje. In ko to počnete dovolj časa, bo dobra volja prišla sama od sebe. Ko sprejmete pozitiven pogled na svet in v nalogah vidite izziv, ne več težav, lahko s tem motivirate tudi ostale.

8. Nagradite sebe in svoje sodelavce.

Že vnaprej si postavite nagrado, ki bo vas in sodelavce vodila do cilja. Nagrada je lahko čokolada, izlet, kozarec vina po službi, novi čevlji … Izberite tisto, kar vas motivira. Če vidite, da se vaš sodelavec muči pri opravljanju ene naloge, mu prinesite malenkost, kot je kava ali kosilo.

9. Zahvalite se.

Beseda »hvala« ima moč. Vedno izkažite zahvalo, če vam je kdo priskočil na pomoč in vas rešil iz zagate. Bodite hvaležni in ne bojte se pohvaliti svojih kolegov. V kolikor vidite, da je svojo nalogo opravil z odliko, mu to tudi povejte.


A vendar ne pomaga vedno, da ste vi tisti, ki ženete ekipo naprej. Ste v prostoru s sodelavci, ki vam jemljejo energijo?


Izberi področje dela