Aktivni in pasivni pristop. Kako do prostih delovnih mest?

21.12.2015

Povej naprej

Delovna mesta so v zasebnem in javnem sektorju. Pri vseh velja enako, za prosto delovno mesto morate izvedeti, kontaktirati pravo osebo in se primerno predstaviti. Metode iskanja delovnega mesta se v osnovi delijo na pasivne in aktivne metode.

Do speha z aktivnim iskanjem dela

Delovna mesta so v zasebnem in javnem sektorju. Pri vseh velja enako, za prosto delovno mesto morate izvedeti, kontaktirati pravo osebo in se primerno predstaviti. Metode iskanja delovnega mesta se v osnovi delijo na pasivne in aktivne metode.Metode se med seboj razlikujejo po:
• vašem delu, vloženem v iskanje,
• intenzivnosti vašega komuniciranja z delodajalci,
• vaši proaktivnosti.

Pri pasivnih metodah vi čakate, da bo podjetje objavilo oglas ali da bo podjetje z vami kontaktiralo. Pri aktivnih metodah pa sami pridete do podjetja in ga prepričate, še preden začne aktivno oglaševati na trgu dela.

Aktivne oblike iskanja dela


80% prostih delovnih mest bo zapolnjenih z metodami aktivnih oblik iskanja dela. Zakaj so uspešne? Zaposlitvena potreba se v podjetju oblikuje dalj časa, nekaj mesecev. Podjetje jo bo javno oglaševalo le, če ne bo uspelo prej najti ustreznega kandidata – z javno objavo potrebe so povezani stroški in čas, potreben za selekcijo kandidata. Zaradi tega podjetje raje zaposli ustreznega kandidata danes, še posebno če to pomeni manj stroškov in časa, povezanega z iskanjem sodelavca.

Metode aktivnega iskanja dela so :
1. mreženje (ang. networking),
2. zaposlitveni-karierni sejmi,
3. usmerjeno komuniciranje s podjetji.

Aktivnost je zelena nit aktivnih oblik iskanja dela. Aktivni iskalci dela sami poiščejo podjetja, ki potrebujejo nove sodelavce, in jih prepričajo, da so ustrezni kandidati.

Pasivne oblike iskanja dela


Pri teh oblikah iskalec pričakuje, da bo delo zanj opravil nekdo drug. To so vse oblike, kjer pošljete prošnjo in pričakujete povraten odziv od ponudnikov dela.

Med te oblike sodijo:
1. Prijava na tiskane ali internetne zaposlitvene oglase.
2. Vpis v baze zaposlitvenih agencij ali headhunterjev.
3. Iskanje med deli, katera ima razpisane Zavod za zaposlovanje in zaposlitveni klubi.
4. Pošiljanje prošenj na slepo.

Čakanje - pasivnost je zelena nit pasivnih oblik iskanja dela. Ko informacija o delu pride v javnost, zanjo izveste vi in nekaj 100 (1000) drugih iskalcev dela. Zaradi večje konkurence težje zmagate v boju za prosto delovno mesto.

Te oblike vam navadno ne dajo dovolj velike pozornosti zaposlovalca – brez slednje ne boste dobili zaposlitve. Pogosto za delo tekmujete z desetinami ali stotinami drugih kandidatov, kar vašo situacijo le poslabša. Metode so sicer manj učinkovite, vendar delujejo za petino iskalcev.

Kako iskalci zaposlitve najdejo delo?


- do 5% prek prijave na internetno objavo dela,
- do 5% prek prijave na zaposlitveni oglas v tisku,
- do 5% prek Zavoda za zaposlovanje,
- do 5% prek agencije za zaposlovanje,
- do 80% networking in druge aktivne metode iskanja dela.

Uporabljajte obe metodi iskanja, premislite samo, koliko časa boste vložili v posamezno obliko iskanja. Aktivne oblike bi morale zavzeti vsaj 80% vašega časa, namenjenega iskanju zaposlitve.

Je vaš življenjepis pripravljen tako, da prepriča? Če niste prepričani v njegovo efektivnost, vam Aleš Kavčič, strokovnjak življenjepisov, kariernih ciljev in osebnostne vizije, lahko pomaga z napotki in nasveti.


NAROČI SVOJ TERMINAvtor: Ekipa Mojedelo.com
Ekipo zaposlitvenega portala MojeDelo.com tvori mlada, zagnana, motivirana, fleksibilna in profesionalna ekipa, ki dnevno svetuje delodajalcem pri objavi delovnih mest, iskalcem zaposlitve pa pomaga z nasveti in učinkovitimi strategijami za hitrejše in bolj efektivno iskanje zaposlitve.

Povej naprej

Izberi področje dela