Ali morate kupiti darilo tudi za svojega nadrejenega?

11.12.2018


Decembrsko obdarovanje je izredno prijeten dogodek, a v službi lahko takšna dejanja sprožijo nemalo neprijetnih in čudnih situacij. Še posebej, ko ne veste, ali bi svojemu nadrejenemu tudi kaj podarili, ali ne.

Naj vas spomnimo na izredno neprijetno temo - obdarovanje svojega nadrejenega. Ali mu sploh kupiti darilo? Kaj se smatra kot primerno darilo zanj? In še bolj pomemebno - kaj ni primerno?

Ameriška kadrovska agencija je pred kratkim izvedla raziskavo, v kateri je 58 % kadrovikov odgovorilo, da se jim zdi popolno sprejemljivo, da se obdaruje tudi nadrejenega.

Vsaka kultura podjetja je drugačna, zato je izredno pomembno, da jo poskusite razumeti in sami pridete do zaključka, kaj se v vaši organizaciji spodobi, in kaj se ne. Prej, kot boste spoznali, kakšni so postopki v vašem podjetju, v manj neprijetnih situacij boste vrženi. Morda pa boste ugotovili, da se v vaši organizaciji sploh nihče ne obdaruje, zato si najverjetneje ne želite biti tisti, ki to počne povsem edini. In obratno - če se vsi obdarujejo, ne boste izobčenec, ki tega ne stori.

Preberite si spodnje nasvete, s katerimi se boste izognili neprijetnim situacijam, kot je kupovanje darila za svojega nadrejenega.


Ne porabite preveč denarja za takšna darila
Svetujejo, da se za darila za nadrejene porabi največ 15 €. To se ne bo dojemalo kot luksuzno darilo, prav tako pa ne bodo tega jemali kot darilo, ki ste ga kupili mimogrede. Na ta način boste pokazali, da ste se na svojega nadrejenega spomnili, in to veliko šteje.

Razmislite, kaj ima vaš nadrejeni rad izven delovnega časa
Darila, ki so personalizirana oz. kupljena posebej za osebo, za katero veste njene interese, so prava terna. Ali vaš nadrejeni obožuje Star Wars? Kupite mu miniaturno figurico. Ali je oboževalec kakšnega športnega kluba? Poskusite s kapo s šilcem.

Bodite pozorni na vse tisto, kar se smatra kot neprimerno
Vsako darilo, ki napeljuje na karkšnokoli seksualno, politično ali versko nekorektnost, je neprimerno. Prav tako se postavite v oči kadrovske službe in premislite, ali bi tudi oni darilo, ki si ga želite kupiti, dojemali kot primerno. Bodite pozorni na posameznikov izgled in urejevalne navade, saj je lahko vsaka, še tako majhna šala, dojemana kot posmehovanje.

Prilagodite svoja pričakovanja
Konec koncev bodo vedno rekli, da je namen tisti, ki šteje, zato nikoli ne pričakujte, da boste dobili popolno darilo za svojega šefa. Lahko mu kupite steklenico dragega viskija in čez nekaj mesecev ga boste videli, kako isto steklenico podarja poslovnemu partnerju, ki je bil ravno pri vas na sestanku.

Četudi je takšno ravnanje težko opazovati, si ne jemljite k srcu. Od nadrejenega ne morete pričakovati, da bo pred vami nosil majico, ki ste mu jo kupili, ali kos nakita, ki bi krasil njegov vrat. Ravno zaradi tega darila, kot so oblačila, parfumi in nakit, niso najbolj hvaležna.


Varna darila za vašega šefa
Zdaj, ko vam je bolj jasno, česa se morate izogibati, si preberite še naše nasvete, kaj je smiselno kupiti:
  • HRANA: Sladkarije in druga hrana, ki jo lahko vaš nadrejeni deli s svojo družino, prijatelji in otroki, je vedno dobra ideja. 
  • SKUPINSKA DARILA: Če ne veste, kaj bi mu kupili, vprašajte sodelavce in skupaj izberite nekaj večjega, s čimer bo vsekakor zadovoljen. Na ta način boste prihranili nekaj denarja in živcev, saj vam ne bo treba več nakupovati sam. 
  • DONACIJA V NJEGOVEM IMENU: Če je vaš nadrejeni aktiven na tem področju, mu bo donacija v njegovem imenu popolno darilo. 
  • DOMAČA VOŠČILNICA: Če nič drugega ne pade na pamet, bo doma narejena voščilnica, v kateri se mu boste zahvalili za prijetno leto, padla na zadovoljna tla. 


Izberi področje dela