Ali v službi izstopate?

8.4.2020


Za poslovni uspeh je treba pritegniti pozitivno pozornost. Kje je meja in kako jo določiti? Na kakšen način poskrbeti, da boste v delovnem okolju opazni.

Predstavljate si, da ste na rdeči preprogi – nepozabni, briljantni, in opazni! Pokazati morate svojo najboljšo plat in se predstavitvi v vsem svojem blišču. Zavedajte se, da s tem, ko ste najboljša verzija sebe, vlagate v svojo prihodnost. V službi ni nič drugače.

Pobuda, odnosi in proaktivnost 
Prevzemajte pobudo, krepite odnose in bodite proaktivni - ta trojček je odličen recept za izstopanje iz množice, pridobivanje novih kolegov in podpore vodstva. S tem si boste okrepili delovno mrežo in na svojo stran pridobili ljudi, ki vam bodo zaupali in verjeli v vas - vse skupaj pa je pravi recept za to, da boste zasijali na službenem parketu.

Nič vam naj ne bo pretežko
V današnjem poslovnem svetu, kjer je tekmovalnost nekaj povsem običajnega, mnogi tvegajo, da bodo izgubili svoj glas, svojo strokovnost. Spodbujanje kariere zahteva ustvarjalnost, navdušenje in samozavest. Ukvarjajte se z nalogami, ki vam dajejo širino in vas izpostavljajo. Vsak projekt jemljite kot priložnost, da se izkažete in pokažete v najboljši luči.

Zaupajte vase!
Če verjamete vase, bodo tudi drugi verjeli v vas in vašo visokozmogljivo miselnost. Na ta način ne morete biti dolgočasni. Če se boste le zlili z okolico, boste takšni, kot  vsi ostali, z ničemer ne boste izstopali, nihče vas ne bo opazil. 

Moralne vrednote na prvem mestu
Izpostavite svoje konkurenčne prednosti, da vas bodo vaši nadrejeni takoj prepoznali po njih. Bodite prepričljivi in odkriti. Pokažite svojo vrednost, vendar ne bodite agresivni in nastopaški, naj bo vaše strokovno znanje nesporno s posodobljenimi nabori spretnosti, da boste lahko prekašali konkurenco. Zanesljivost je ključna, če želite ostati v središču pozornosti. Vedno naredite kar ste obljubili, v nasprotnem primeru boste sicer res izstopali, a žal ne na pozitiven  način.

Lastnosti na katere raje pozabite
Nezanesljivost in neodgovornost vas na poslovni poti ne bosta pripeljala daleč. Noben razlog, da česa niste opravili, da se nečesa niste udeležili, vam v poslovnem svetu ne bo koristil. Nezanesljivost je v podjetju nesprejemljiva in spodkopava strokovni ugled. Nihče ne napreduje, če se izkaže za egocentričnega, nespoštljivega in neučinkovitega.

Karizma , karizma, karizma 
Vsak hitro opazi karizmatičnega človeka. Če karizma ni nekaj, s čimer bi opisali sebe, se lahko naučite oddajati pozitivne signale. Najbolj prepričljivi in karizmatični boste, če boste sproščeni in globoko v sebi verjeli v svoje besede. Samo takrat bo vaše telo sledilo vašim besedam in nasprotno. 

Ne pozabite na govorico telesa
Z govorico telesa podzavestno zbujamo čustva, kot sta všečnost oziroma odpor, spodbudimo zanimanje ali ne, motiviramo. Drža, kretnje, gibi, izrazi na obrazu vplivajo tako na sogovornikova kot tudi na vaša čustva, saj pošiljajo sporočila vašim možganom. Z nasmehom na obrazu lahko spodbudite občutke sreče, čeprav se morda ne počutite tako. Zato se poskušajte vedno osredotočiti na sporočilo, ki bi ga radi podali s svojim videzom in kretnjami. 

Bodite najboljša verzija sebe in zažarite! 


Izberi področje dela