Barometer: Trendi trga dela v prvi polovici 2023

3.7.2023


Ponudba delovnih mest na spletnem portalu MojeDelo.com še naprej presega povpraševanje. V prvi polovici leta 2023 je bilo objavljenih 28.671 zaposlitvenih oglasov, kar je primerljivo s preteklim letom. Če se sprašujete, ali je vaš poklic med najbolj iskanimi, nadaljujte z branjem vpogleda v trenutno situacijo na trgu dela.

Ponudba delovnih mest še vedno močno presega povpraševanje

V prvi polovici letošnjega leta je bilo na MojeDelo.com objavljenih 28.671 zaposlitvenih oglasov, kar je primerljivo s številom objav v prvi polovici lanskega leta in predstavlja kar 35 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2021. Trend zadnjih let se nadaljuje navkljub turbulentnemu dogajanju na gospodarskem področju. Število prostih delovnih mest na MojeDelo.com ostaja izjemno visoko, omenjeni zaposlitveni portal pa med iskalci zaposlitve uživa visoko mero zaupanja, kar je potrdila zadnja raziskava podjetja Valicon.

Potreba po voznikih in kuharjih narasla za polovico

Prodajalci so pri delodajalcih še vedno najbolj iskan profil, kažejo naši podatki prve polovice letošnjega leta. Med 1. 1. in 30. 6. 2023 je bilo objavljenih 3306 oglasov za prodajalce, kar je za polovico več kot v enakem obdobju 2021 in tri odstotke več kot lani. Oglasi za delovno mesto prodajalca so imeli letos tudi največ ogledov in prijav − bilo je 9533 prijav, torej trikrat več od števila oglasov. Veliko je tudi povpraševanja po proizvodnih delavcih − od leta 2021 je število oglasov naraslo za približno 20 odstotkov.

Med najbolj iskanimi profili, po katerih je letos še več povpraševanja kot v 2021, so skladiščnik (40-odstotna porast števila oglasov), komercialist (20 odstotkov več), informatik (33 odstotkov), kuhar (55 odstotkov), voznik kamiona, tovornjaka, osebnega avtomobila (50 odstotkov).

Kot zanimivost izpostavljamo še nekaj nevsakdanjih delovnih mest, ki so se letos pojavila med oglasi: nočni perutninar v vzreji matičnih jat, ščetkar, analitik dela in časa, pripravljavec sušija, sodelavec za preprečevanje pranja denarja in senior razvijalec virtualne resničnosti.Kandidate zanima delo v administraciji, skladišču in komerciali

Med delovnimi mesti, ki so po številu prijav na zaposlitvene oglase privabila velik interes iskalcev zaposlitve, izstopa delovno mesto administratorja. V zadnjih šestih mesecih se je na to delovno mesto prijavilo kar dvakrat toliko kandidatov (3466), kot je bilo razpisanih delovnih mest (1905). Izstopata tudi profila skladiščnik, kjer je bilo 2,5-krat več prijav kot oglasov, in komercialist s skoraj štirikratnikom prijav glede na število oglasov. Med iskalci zaposlitve je veliko zanimanje tudi za delo svetovalca v prodaji, prodajnega predstavnika, knjigovodje/računovodje in nabavnika.

Delovna mesta, za katera je bilo v prvi polovici letošnjega leta manj zanimanja pri iskalcih zaposlitve, pa so specialist za davke, samostojni svetovalec in tržnik bančnih storitev, krovec, raziskovalec v znanosti, osnovnošolski učitelj, športni trener, srednješolski profesor, tesar, dimnikar in odvetnik.

Delodajalci v oglasih izpostavljajo hibridno delo, dopust in regres

Med ukrepi, ki so jih uvedli delodajalci, da bi pritegnili nove in obdržali obstoječe kadre, so možnost dela od doma, dodatna izobraževanja, sodobna oprema in na splošno večji posluh za potrebe in želje delavcev, kar se odraža tudi v zaposlitvenih oglasih.

V svetovni raziskavi What Job Seekers Wish Employers Knew (2023), ki smo jo v Sloveniji izvedli pri MojeDelo.com, je kar 62 odstotkov sodelujočih izpostavilo, da si želi hibridnega modela dela, kar je skoraj 10 odstotkov višje od svetovnega povprečja. Takšen model dela se je iz IT-ja razširil tudi v druge panoge, kjer za opravljanje dela ni nujen vsakodneven stik 'v živo' s sodelavci ali strankami. Največji delež oglasov na MojeDelo.com, ki ponujajo hibridno delo ali delo od doma, je tako v segmentu računalništvo in programiranje (19,1 odstotka vseh oglasov v 2023, v 2021 pa le 4,5 odstotka). Sledi zavarovalništvo 15,2 odstotka, matematika, fizika in naravoslovje z 10,9 odstotka ter marketing in PR, kjer 9,1 odstotka oglasov ponuja to možnost.

Podatki na MojeDelo.com tudi kažejo, da letos delodajalci nekoliko pogosteje omenjajo ključni besedi »regres« in »dopust« kot lani ali predlani. Regres se tako pojavlja v 8,9 odstotka zaposlitvenih oglasov prve polovice 2023, dopust v 1,7 odstotka zaposlitvenih oglasov.

Obrnite trenutno situacijo na trgu dela sebi v prid! Med številnimi prostimi delovnimi mesti v prodaji, turizmu, administraciji, IT-ju in logistiki najdite vam najbolj ustreznega in se na delovno mesto prijavite še danes!


Ne spreglejte: BREZPLAČNO PSIHOMETRIČNO TESTIRANJE
S psihometričnim testiranjem v juliju BREZPLAČNO preverite, kaj vas resnično motivira in poiščete zaposlitev, ki vas bo izpopolnjevala.


REŠITE BREZPLAČNI TEST
Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Letni dopust 2023 – kakšne so vaše pravice?
2. Dela prosti dnevi v letu 2023
3. Trendi trga dela in najbolj iskani profili v 2022

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela