Besede, ki jih morate v življenjepisu čim prej argumentirati

8.12.2017


Verjetno se vam življenjepis z vsemi tistimi dodatnimi besedami, ki se slišijo lepo, a ne povejo nič, zdi popolnoma sprejemljiv, a ravno to so tiste napake, ki jih delodajalci ob prebiranju opazijo in, ki jih odvrnejo od vas. Verjemite – življenjepis se ravno tako lepo bere (oz. še lepše) brez balasta, kot z njim, zato si preberite, katere besede do odvečne in katere morate čim prej odstraniti iz svoje predstavitve.1. »Kontakti referenc na prošnjo.«

To pomeni, da referenc nimate. Je to res? Zakaj jih ne bi raje že v življenjepisu vključili in pustili, da govorijo zase? Pustite, da vaš bodoči potencialni delodajalec pokliče vaše nekdanje šefe in se pozanima, kakšni zaposleni ste bili.

2. »Dober timski delavec.«

Ali »sposobnost dela v timu«. Kako boste zapisano dokazali? Takšno lastnost je bolje napisati v obliki številk, in sicer v številu sodelavcev, s katerimi ste sodelovali. Ste vodili skupino ljudi? Bolje, kot v življenjepis zapisati »dober vodja«, se sliši »uspešno sem vodil skupino desetih zaposlenih«.

3. »Ciljno usmerjen.«

Vsi kandidati so sposobni napisati to lastnost, pa najsi bo to resnica ali laž. Seveda je bolje za vse, če je govora o resnični sposobnosti, a najboljše je, če to argumentirate, npr.: »Delal sem na X projektu, opravil sem Y.« Naj argumentacija vključuje tudi zveze, kot so strateško mišljenje, reševanje konfliktov itd.

4. »Izkušen pri delu z internetom (Microsoft programi, računalnikom itd.).«

Zbrišite. Resno. To je v današnjem času že tako samoumevno, da vam, če je zapisano, brez nobenega smisla jemlje prostor v življenjepisu. V primeru, da se želite pohvaliti s specifičnimi programi, ki so pomembni za delo, na katerega se prijavljate, to izrecno zapišite.

5. »Odgovoren, deloven …«

Seznam pridevnikov, ki vas opisujejo pri delu, je lahko neskončen, zato se potrudite, da v življenjepis napišete res le tiste besede, ki so primerne za delovno mesto, na katerega se prijavljate.

6. »Iščem delo v …«

Takšne in podobne stavke izpustite iz življenjepisa in jih raje zapišite v spremno pismo. Če delodajalec pride do vašega opisa izkušenj, je že jasno, da ga je spremno pismo prepričalo in da definitivno iščete službo na tem področju – v nasprotnem primeru se niti prijavljali ne bi, kajne?

7. »Odlične pisne sposobnosti.«

Dobro blago se samo hvali, pravijo, zato vaše znanje besed in obračanja z njimi raje pokažite v spremnem pismu.

8. »Življenjepis, curriculum vitae.«

Mimo so časi, ko ste na začetku vsakega dokumenta zapisali »Zadeva: življenjepis«, zato raje izpustite takšne besede, ki so več kot kako očitne in vam odžirajo dragocen prostor v vašem opisu.

9. »Izpit B kategorije.«

Razen, če to v razpisu za delovno mesto ni izrecno zapisano, ta informacija ni pomembna in ni relevantna. Če živite v mestu z dobrim javnim prevozom, je izpit B kategorije skorajda nepomemben, saj lahko povsod pridete z vlakom ali avtobusom.

10. »Naslov: Stari trg 10, 1000 Ljubljana«

Ni potrebno, da v življenjepisu navajate celoten in podroben naslov prebivališča. Dovolj je, da zapišete le kraj, v katerem bivate, da bo delodajalec imel vsaj približno predstavo, kakšne stroške bo imel z vami.

Slabe navade najdemo tako v življenjepisih, kot na razgovorih. Preberite si, katere so tiste negativne navade, ki vas lahko stanejo službe.

POSODOBI SVOJ ŽIVLJENJEPIS V 2 MINUTAH!


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela