Bi radi izstopali na delovnem mestu? Spoznajte nekaj učinkovitih prijemov

21.5.2024


V zadnjih časih se zdi, da se nekateri zaposleni držijo svojih predpisanih delovnih nalog kot pijanec plota – vestno skrbijo, da svoje delovne obeznosti sicer opravijo korektno, česa več pa niso pripravljeni storiti. Drugi spet jemljejo svoje delo zelo resno in temu primerno trdo delajo, posledično pa zato v službi naravnost blestijo. Slednji so običajno v manjšini, saj je malo posameznikov, ki si resnično želijo in prizadevajo prispevati. Če ste ambiciozni in si znotraj svoje organizacije želite priložnosti za napredovanje, potem boste morali postati del te, zadnje skupine.

Kako opozoriti nase na delovnem mestu?

Če svoje delo opravljate zanesljivo in dobro, se bo znotraj podjetja to hitro razvedelo. Hitro se vas bo prijel sloves, da ste zanesljivi in kakovostno opravljate svoje delo. Če boste za nameček izkazali zanimanje za celoten ustroj podjetja in njegovo delovanje ter izžarevali še pristno skrb za sodelavce, to ne bo ostalo neopaženo. Ko napoči čas za napredovanje, vodilni ljudje v podjetju iščejo vodjo, vodja pa je nekdo, ki je običajno popolnoma vključen v podjetje. Ne iščejo osebe, ki zna samo natančno in dobro delati, temveč iščejo naslednjega vodjo, ki mu je mar za posel in celotno organizacijo.

In kaj naj bi takšna oseba počela še poleg svoje službe? Mnogi ljudje se ne zavedajo, da je odgovornost tudi na njih samih; čeprav so bili najeti za opravljanje točno določenega dela, so vseeno del podjetja, zato naj se (po)trudijo narediti in prispevati vse, kar je potrebno, da bo to podjetje uspešno. Zadeva je precej enostavna – če želite delodajalcu dokazati svojo vrednost, morate nenehno iskati načine, kako podjetju pomagati prihraniti ali zaslužiti denar. Za lažjo navigacijo, kako to storiti, je spodaj opisanih nekaj učinkovitih načinov, kako pritegniti pozornost šefov in jim dokazati, da ste iz pravega testa za napredovanje oz. vodilno pozicijo v službi.

1. Bodite radodarni s predlogi in idejami

Začnite pri svojem delu. Če imate idejo ali dve o tem, kako bi lahko svoje delo optimizirali in ga naredili še učinkovitejšega, jo predstavite. Tudi če se vaš vodja prvič ne bo strinjal, nadaljujte s tem početjem ob vsaki priložnosti. Sčasoma bo ena od vaših idej padla na plodna tla in dobila podporo. Včasih imajo drobne ideje največji učinek.

2. Na sestankih aktivno sodelujte, namesto da samo tiho sedite

Vsi smo že izkusili sestanke, na katerih eni govorijo, drugi pa so tiho. Prispevajte, če le lahko, in prispevajte na visoki ravni. Šefi na takšnih sestankih hitro opazijo sodelujoče s svežimi in kakovostnimi idejami. Če si zares želite napredovati v karieri, potem morate najprej biti opaženi – voditelji na sestankih nikoli niso tiho. 

3. Naredite več, kot od vas terja vaše delo

Za lažjo predstavo: recimo, da delate v službi za pomoč strankam in nekdo potrebuje pomoč. Če želite izstopati, prestavite v višjo prestavo in nadgradite ponudbo »standardne pomoči«. Namesto da stranki naročite, naj pokliče nekam, kjer ji bodo lahko pomagali, storite to namesto nje! Stranke bodo z veseljem pohvalile odlično storitev. Zelo pomembno je, da ko višje vodstvo podjetja sliši od stranke pohvalo, da ta pohvala leti na vas. Vseeno je, kakšno delo opravljate, preseganje standardnih delovnih nalog vam bo pomagalo pri karierni rasti in napredovanju.

4. Svojim sodelavcem vselej priskočite na pomoč

Postanite oseba, na katero se vaši sodelavci lahko zanesejo in računajo, da jim bo pomagala – tako boste prišli daleč! Pomislite, kaj bi se zgodilo, če bi se vaše podjetje v bližnji prihodnosti znašlo v škripcih in bi posledično napovedalo morebitna odpuščanja. Če ste oseba, h kateri se vsi zatekajo po nasvete in pomoč, ter dosledno dodajate vrednost podjetju, je veliko manj verjetno, da boste odpuščeni prej kot nekdo, ki samo tiho sedi v kotu in korektno opravlja svoje delo, vendar ni pojmovan kot nepogrešljiv člen kolektiva. Če ste strokovnjak na svojem področju in vselej pripravljeni ponuditi pomoč drugim, boste zagotovo izstopali kot odličen delavec – tak, ki ga večina podjetij ne bi želela izgubiti.

5. Bodite samoiniciativni

Skušajte predvideti morebitne težave, ki se lahko pojavijo znotraj podjetja, in pripravite predloge za njihovo odpravo. Ne čakajte, da se stvari zgodijo, bodite »proaktivni«. Vsak od nas se je že kdaj znašel v situaciji, ko bi lahko naredil več, če bi le želel. Ko se boste znašli v takšnih okoliščinah, pripravite načrt in ga delite z nadrejenim. 

6. Zares postanite del organizacije

Če ima vaša organizacija odlično kulturo na delovnem mestu, vam bo še lažje postati del podjetja in dobiti občutek pripadnosti. Če imate v sklopu delovnega mesta tudi možnost sodelovanja v različnih zasebnih aktivnostih (npr.: rekreacija, obisk dogodkov itn.), se pridružite sodelavcem in pojdite z njimi kam tudi v prostem času. 

7. Postorite, kar lahko, četudi vam nihče tega ni naročil

Če vidite, da je treba nekaj narediti, pa tega nihče drug noče, to storite sami. Tudi če je to pospravljanje po malici ali priprava sejne sobe pred sestankom. Presenečeni boste, kako malo ljudi to opazi in počne. Filozofija je tu v resnici zelo preprosta: ljudje, ki vidijo, kaj je treba postoriti in pri tem pomagajo, izstopajo.

8. Če lahko, prevzemite vlogo vodje

Nekdo pač mora biti vodja. Zakaj to ne bi bili prav vi? Tudi če še niste vodja, lahko še vedno prispevate svoje ideje in predloge. Spodbijajte stvari, ki nimajo smisla. Če znate to početi spoštljivo, vas bodo hitro opazili. Upoštevajte, da z molkom ne boste izstopali – kvečjemu vas bodo zaradi tega spregledali. Pokažite svoje močne plati in talente ter postanite vodja.

Vsakič, ko ste v službi, lahko iščete nove načine za izboljšanje podjetja. Postanite sestavni del ekipe, ki želi svoje podjetje popeljati na višjo raven. Če pokažete, da vaši interesi sežejo onkraj vas samih, vaše službe in vašega dohodka, boste v očeh vodilnih hitro začeli izstopati ter si v prihodnosti v tem podjetju morda izborili katerega od vodilnih položajev.


Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. 
Kako spisati življenjepis, ki bo odražal vaše vrednote?
2. Kako ustvariti trajnostno poklicno pot?
3. Čustvena inteligenca na delovnem mestu in kako jo izboljšati

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela