Brez česa se na razgovoru ne smete posloviti

9.11.2018


Čestitamo! Povabili so vas na razgovor za službo in kot kaže, ste se izkazali kot še nikoli do zdaj. A počakajte! Najverjetneje ste nekaj pozabili … Ne odidite, brez da bi napravili spodnje zmagoslavne poteze.

Vadili ste že trden stisk roke, kratko udarno predstavitev, skrbno ste načrtovali obleke, ki jih boste na razgovoru nosili … Kaj še preostane? Zapomnite si - včasih ni le prvi vtis tisti najpomembnejši, temveč je zadnji prav tako enako usoden. Sledite spodnjim nasvetom in poskrbite, da se boste od sogovornikov na razgovoru poslovili v zmagovitem slogu.

Postavite vprašanja o službi in podjetju
Na razgovoru vam sogovorniki velikokrat dajo priložnost, da jih vprašate tisto, kar vas zanima, zato je tu priložnost za vas, da zasijete. Doma si vprašanja pripravite, saj se zna zgoditi, da se boste zaradi treme zmedli in pozabili, kaj je tisto, kar vas zanima. Zanimiva vprašanja zapisujemo spodaj:

- Zakaj je odprt razpis za to delovno mesto?
- Kaj pričakujete, da bom dosegel v prvih 90-ih dneh?
- Ali ponujate dodatna izobraževanja in usposabljanja?
- Kaj vam je najbolj všeč pri delu v tem podjetju?
- Kako se izvajajo ocenjevanja zaposlenih?

Pokažite interes nad delovnim mestom
Preden se zaženete skozi vrata, si vzemite minuto, da poudarite, kako močno si želite razpisan položaj. Pokažite vdanost in predanost, ki sta ena od ključnih lastnosti za dosego cilja. Ne pozabite omeniti, da imate občutek, da bi dobro sovpadali v celotno klimo podjetja, saj to delodajalci izredno cenijo. Po ameriških raziskavah sodeč je kar 64 % kadrovikov priznalo, da so pri sestavljanju sestavljanke s karakterji zaposlenih že zgrešili z izbiro. Izrazite veselje, da komaj čakate, da postanete del podjetja.

Povzemite, zakaj ste prav vi primerni za razpisano delovno mesto
Da bi lahko zaključili v zmagovalnem tonu, ne pozabite povzeti svojih kvalitet. Navsezadnje niste edina oseba, ki se poteguje za to delovno mesto, zato je potrebno biti bolj tekmovalen in se znati prodati. Katere so vaše ključne spretnosti in izkušnje, ki bi jih radi izpostavili? Ne pozabite, da se morajo navezovati na razpisano delovno mesto in na odgovornosti, ki jih to od vas zahteva.

Povprašajte o naslednjih korakih
To se verjetno zdi kot samoumevno vprašanje, a veliko kandidatov nanj pozabi. Iz prostora odidite s poznavanjem naslednjih korakov, vključno s časovnico. Dovolite, da vam pojasnijo, kako lahko stopite z njimi v kontakt z namenom preverjanja celotnega zaposlitvenega procesa.

Pošljite zahvalno sporočilo
Da bi izstopili iz množice, je pomembno, da sijete tudi po razgovoru. Po intervjuju si dovolite poslati e-mail, preko katerega se boste zahvalili za priložnost, čas in prijeten pogovor. V njem še enkrat omenite, da si želite postati del ekipe in zakaj menite, da ste pravi kandidat.

Vas zanima, katera 4 vprašanja morate preprosto postaviti na razgovoru?


Preberite:Izberi področje dela