Česa ne obleči na zaposlitveni razgovor

11.12.2017


To, da obleka naredi človeka, že vsi vemo, na našem portalu pa smo že pisali o tem, kaj naj kandidat obleče na razgovor, da bo izpadel hkrati poslovno, moderno in svojstveno. Na razgovoru smo nervozni in zavedamo se, da nas lahko vsaka najmanjša napaka stane službe. Če je ta napaka slaba obleka, je škoda naših potencialov, zato je pomembno, da razmislimo tudi o tem, preden se odpravimo na pogovor z bodočim delodajalcem.
Stare obleke, ki več ne pristojijo

V primeru, da vaše obleke iz prejšnjega zaposlitvenega razgovora niste oblekli že zelo dolgo, jo poskusite vsaj dan pred dogodkom, da vidite, kako vam pristoji. Morda vam sploh ni več tako ulita, kot je bila nazadnje, posledično se v njej ne boste počutili tako udobno, kar se bo kazalo tudi na vašem obnašanju med razgovorom. Neprestano popravljanje krila ali vihanje rokavov na srajci je lahko moteče tudi za delodajalca, s tem pa si ne želite ustvariti dodatnih minusov.

Preveč sproščene obleke

Četudi ste vabljeni na zaposlitveni razgovor za delo v proizvodnji, to še ne pomeni, da lahko na sestanek pridete v supergah in strganih kavbojkah. Tema dvema kosoma se izogibajte, prav tako pa iz rok izpustite kratke hlače, preproste kratke majice, kape, japonke ali kakršnekoli kose oblačil, ki imajo na sebi velik napis blagovne znamke. Ne nosite živih oblek, preveč popisanih majic ali kravate s smešnimi vzorci. Nova služba – nova moda, a vseeno v mejah normale.

Karkoli motečega

Tanka je linija med izstopanjem in nošenjem nečesa, kar je zelo moteče. Na razgovoru se raje odločite za umirjene tone, nikakor ne nosite fluorescentnih kosov, saj ste navsezadnje vi bistvo intervjuja, ne pa vaše obleke. Če imate svoj stil, ga pokažite v mejah normale, hkrati pa se zavedajte, da boste imeli priložnost pokazati pravega sebe takrat, ko vas v službo že sprejmejo. Ženske naj ne nosijo preveč izzivalnih kosov oblačil, ne debelih podplatov, šminka naj bo nevtralna in ne preveč vpadljiva.

Pretiran nakit

Zaposlitveni razgovor ni pravo mesto, da pokažete, kaj vse od nakita premorete in kako znate kombinirati različne kose med seboj. Izogibajte se visečih in sijočih kosov nakita, saj lahko dekoncentrirajo sogovornika. Strokovnjaki celo svetujejo, da se pred intervjujem izogibate parfumom in kolonjske vode, četudi se boste zaradi tega počutili »nagega« ali neizpopolnjenega. Zavedati se morate, da so nekateri ljudje skrajno alergični na umetne vonjave in ne želite si, da postanejo posledično alergični tudi na vas.

Nekaj povsem drugega od tega, kar je pisalo v vabilu

Nekatera podjetja imajo prakso, da v vabilu na razgovor kandidatom predlagajo, kako naj se oblečejo. Če ne razumete nasveta, raje še enkrat vprašajte, saj je bolje večkrat vprašati in se prepričati, kot pa da se na razgovoru pojavite v popolnoma drugih oblekah, kot je bilo naročeno. Res je, da boste s tem izstopali od drugih kandidatov, vendar to ne bo kvalitetno izstopanje, temveč negativno in neposlušno eliminiranje od ostalih.

In sedaj … očitno

Izogibajte se oblekam, na katerih se hitro vidijo madeži od potenja, ne oblecite majice, ki smrdi po cigaretnem dimu in dobro preverite, če nimate na sebi obleke, na kateri so opazne mačje ali pasje dlake. Nikoli ne oblecite enakih kosov, kot bi jih oblekli v petek zvečer, ko se greste zabavat s prijatelji. Ženske, ki imate rade nalakirane nohte, poskrbite, da barva ne bo vpadljiva, moški pa pazite pri izbiri nogavic, ki se vsekakor morajo ujemati s hlačami in čevlji.

V primeru, da ste še vedno v dvomih, vam svetujemo, da se na prvem razgovoru vedno uredite bolj, kot bi se morali. S preveliko urejenostjo ne boste nikoli zgrešili, medtem, ko lahko z ležernostjo in sproščenim videzom pokvarite še tako dober življenjepis.


Za še več nasvetov, ki vas bodo pripeljali do službe, si preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga napisali strokovnjaki našega portala.


PREBERITE SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela