Diploma iz prava, izkušnje iz administracije - kako napisati prvi CV in spremno pismo?

30.8.2023


Pri pripravi CV-ja in spremnega pisma je pomembno slediti osnovnim korakom, ki bodo zagotovili profesionalen in prepričljiv vtis. Začnite z osebnimi podatki in cilji, poudarite svojo izobrazbo, veščine in izkušnje ter prilagodite vsebino glede na delovno mesto, ki ga želite. Spremno pismo naj bo prilagojeno posameznemu delodajalcu, v njem pa izrazite svoje zanimanje, predstavite svoje najmočnejše lastnosti ter pokažite, zakaj ste ravno vi prava izbira za podjetje.

Diploma iz prava je lahko prvi korak k karieri v pravosodju, vendar to ni edina pot, ki jo lahko uberete, saj vam takšna diploma ponuja številne možnosti.

Če želite svojo kariero graditi na področju prava, so z vašo diplomo neposredno povezana delovna mesta, kot so odvetnik, tožilec, sodnik, pravni izvršitelj, varuh intelektualne lastnine, stečajni upravitelj ali nenazadnje profesor na pravni fakulteti.


Obstajajo pa tudi delovna mesta, ki so zgolj posredno povezana s pravom, a je pri njih diploma iz prava zelo koristna. To so na primer: administrator v javnih službah, državni uradnik, mediator, borzni posrednik, detektiv oziroma preiskovalec, kadrovnik, patentni zastopnik itd.

Delodajalci, ki iščejo pravnika oziroma sprejemajo prošnje diplomantov prava, običajno ne omejujejo področja diplome. Zato se tudi vi pri iskanju službe ne omejujte, če niste diplomirali točno iz določenega področja, na katerega se nanaša oglas.

Nabiranje prvih izkušenj

Seveda lahko začnete tudi z nabiranjem delovnih izkušenj, pri čemer je najboljša izbira prostovoljno delo prek različnih organizacij ali delo v odvetniških pisarnah. Te nemalokrat iščejo pomoč v pisarni in omogočajo študentsko delo v svoji administraciji. Drugo možnost lahko najdete kar "pred svojim nosom" in to v univerzitetni pravni pisarni ali pa v študentskih pravnih klinikah. Na nekaterih pravnih fakultetah je sodelovanje v pravnih klinikah celo obvezno, kot recimo v okviru izbirnega predmeta Pravne veščine v praksi - pravna klinika. Obstajajo pravne klinike raznolikih področij, recimo Pravna klinika za begunce in tujce ali pa Mednarodnopravna okoljska klinika, ki omogočajo vpogled v pravne prakse in delovanje prava.

Tisti, ki jih bolj privlači mednarodno pravo, se lahko že v času študija priključijo Ženevskemu klubu pravnikov, ki je neke vrste most med pridobljenim akademskim znanjem in prakso. V nekaterih odvetniških pisarnah omogočajo celo opazovanje pri delu.

Kako napisati CV in pripraviti spremno pismo?

Potem ko pridobite nekaj izkušenj in s tem suverenosti, je čas za iskanje zaposlitve. Prvi korak je dober življenjepis in spremno pismo. Ker bo vaše delo v veliki meri temeljilo na sposobnosti komuniciranja in prepričevanja, se boste morali izkazati že z življenjepisom. Diplomanti pravnih fakultet in izkušeni pravniki pogosto stavijo prav na življenjepis, da poudarijo svoje znanje in veščine ter si zagotovijo zaposlitev. Če želite delovno mesto v odvetniški pisarni ali zasebni praksi, je pomembno, da se zavedate, kako lahko vaš življenjepis vpliva na izbor službe. Nenazadnje obstaja velika razlika med običajnim in zares impresivnim življenjepisom.

Tukaj je šest korakov, kako do impresivnega življenjepisa:

1. Povejte, kdo ste

Prvi korak pri ustvarjanju življenjepisa je seveda razdelek z glavo, kjer se predstavite in poveste, kako stopiti v stik z vami. Ne pozabite na vaš poklicni naziv, ki se lahko bodisi nanaša na najvišji delovni položaj, ki ste ga imeli doslej, bodisi na ime položaja, ki ga trenutno zasedate. Za nedavne diplomante z manj izkušnjami se lahko nanaša tudi na njihovo najvišjo akreditacijo ali ime delovnega mesta, na katerega se prijavljajo. V primeru elektronske prijave omogočite možnost klika oziroma neposredno povezavo z e-naslovom, da olajšate morebiten stik.

2. Ustvarite osebni profil

Ena boljših značilnosti življenjepisa je, da vključuje del z vašim osebnim profilom. Ta del se včasih imenuje tudi strokovna izjava in služi kot kratek uvod ali povzetek vaših kvalifikacij in veščin. Včasih lahko vključuje tudi pregled osebnih kariernih ciljev ali želja. Napisan mora biti v obliki odstavka in pod informacijami v glavi.

3. Predstavite relevantne izkušnje

Svoje delovne izkušnje zapišite neposredno pod svoj poklicni povzetek ali razdelek z osebnim profilom. Navedite svoje zadnje delovno mesto in eno ali dve drugi ustrezni delovni izkušnji, ki ste ju imeli. Ne pozabite navesti naziva delovnega mesta, imena delodajalca in datumov zaposlitve.

Izkušnje naj bodo zapisane v obratnem kronološkem vrstnem redu, vsaka postavka pa naj vsebuje tudi opis vaših glavnih odgovornosti ali dosežkov. Ta oblika pomaga izboljšati berljivost celotnega dokumenta.

4. Navedite svojo izobrazbo in certifikate

Razdelek z vašo izobrazbo in certifikati naj neposredno sledi seznamu delovnih izkušenj. Ta razdelek mora vsebovati seznam vseh diplom, licenc ali certifikatov, ki ste jih pridobili. Tudi te je treba napisati v obratnem kronološkem vrstnem redu, da lahko bralec zlahka vidi vašo najvišjo stopnjo izobrazbe.

5. Podrobno opišite svoje spretnosti in sposobnosti

V drugem delu življenjepisa navedete svoje tehnične spretnosti, mehke veščine in svoje največje poklicne dosežke. V tem razdelku lahko z premišljenimi izrazi ali besednimi zvezami poskrbite za estetsko privlačnost vaše prijave. Ne pozabite omeniti za delo pravnika pomembnih veščin, če ste jih le osvojili, kot so: analiza podatkov, predanost raziskovanju, poznavanje zgodovine, zakonov in sodnih primerov, organizacijske sposobnosti, zavezanost etiki, doslednost, natančnost in podobno.

6. Dodajte "svojo" ključno vsebino

Nenazadnje je za privlačen življenjepis pomembno, da vanj vključite vsebino, po kateri boste izstopali. Tukaj lahko omenite edinstvene osebne ali poklicne izkušnje, prostovoljno delo, sodelovanje s sodniki ali odvetniki, raziskovalne projekte, nagrade ali akademske objave. S tem dodatnim razdelkom bo vaš življenjepis bralcu ostal v spominu in vas lahko povzdigne nad preostale kandidate.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Iščete svojo (prvo) službo? Preverite nasvete, kako biti uspešni
2. Skrivno orožje na zaposlitvenem razgovoru: Raziščite podjetje
3. Zastavite si svoje karierne cilje

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela