Dobrodošla, delovna sezona!

26.5.2016


Dodobra smo zakorakali v turistično sezono, ki tako v Sloveniji kot v tujini odpira veliko število delovnih mest. Delo v turizmu je priljubljeno ne le med mladimi, temveč tudi med starejšimi, ki so mladi po duši in jih aktivno ter razgibano delo veseli. In medtem, ko ostali počivamo in uživamo na počitnicah, turistični delavci oddelajo vrhunec svojega delovnega leta.

Dodobra smo zakorakali v turistično sezono, ki tako v Sloveniji kot v tujini odpira veliko število delovnih mest. Delo v turizmu je priljubljeno ne le med mladimi, temveč tudi med starejšimi, ki so mladi po duši in jih aktivno ter razgibano delo veseli. In medtem, ko ostali počivamo in uživamo na počitnicah, turistični delavci oddelajo vrhunec svojega delovnega leta.


S turistično sezono pride tudi raznoliko turistično delo

Iz statistike, ki jo beleži Svetovna turistična organizacija, je razvidno, da se vse od druge svetovne vojne dalje beleži konstantna rast turistične panoge. Evropa je kar nekaj desetletij zasedala prvo mesto po obisku turistov, sredi osemdesetih let sta se ji pridružili obe Ameriki, ob koncu prejšnjega tisočletja pa smo opazili porast obiska Azije in pacifiških držav.

Turizem ponuja veliko število delovnih mest

Poznamo države, ki preprosto živijo od turizma – to so predvsem države Bližnjega vzhoda, Severna Afrika, jugovzhod Azije in države, ki se ponašajo s plažami na Indijskem oceanu. Tudi vedno več Slovencev se odloča, da bo poskusilo svojo srečo z delom v tujini, veliko pa jih tam tudi ostane in si ustvarijo družino/posel/nadaljnje življenje.

Tudi Slovenija ponuja pester turistični repertoar tujcem, ki se odločijo za obisk naše male dežele, in ravno ta raznolikost je »kriva«, da se tekom celega leta odvijajo turistična dela tako na smučiščih, v hribih, na obali ali v mestih z naravnimi ter kulturnimi znamenitostmi.

Delo v turizmu – kuhar

Naloga kuharjev je priprava jedilnikov za redne in izredne obroke, priprava živil za nadaljnjo uporabo, skrb za čistočo delovnega okolja, vzdrževanje higiene in urejenosti kuhinje. Glavni kuhar tako pripravlja, načrtuje in organizira tako lastno kot delo drugega pomožnega osebja. Odgovoren je za pripravo kvalitetne hrane in biti mora sposoben dela v timu, saj je komunikacija na delovnem mestu izredno pomembna.

Delo v turizmu – natakar

Natakar mora znati vsaj enega ali več tujih jezikov, saj je vsakodnevna komunikacija s turisti ena izmed glavnih dejavnosti njegovega dela. Sprejema goste, jih poseda, se drži bontona in spretno ter taktno komunicira. Pripravlja in streže pijačo, opravka pa ima tudi z denarjem.


Delo v turizmu – receptor

Tako kot natakar, ima tudi receptor vsakodnevni stik s strankami, sprejema, registrira in usmerja goste, podaja osnovne informacije, skrbi za prejeto pošto, sprejema telefonske klice, se drži poslovnega bontona, skrbi za urejeno delovno okolje in tako kot natakar mora biti tudi on vešč vsaj enega tujega jezika (zaželeno je znanje več jezikov) in timskega dela.

Delo v turi zmu – manager v hotelu

Manager je odgovoren za poslovanje in koordiniranje posameznih enot hotela, skrbi za sistem kakovosti in nadzira vse enote v hotelu, odgovoren je za poslovanje in uspešnost hotela, sodeluje z naročniki, dobavitelji in strankami, sodeluje pri razvoju promocijskih in prodajnih aktivnostih, sodeluje s kadrovsko in pravno službo hotela, vešč mora biti več tujih jezikov.

Delo v turizmu – turistični vodnik

Turistični vodnik licenco za opravljanje poklica pridobi na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer je seznanjen s potrebnimi strokovnimi znanji, ki jih delovno mesto zahteva. Turistični vodnik pripravlja in načrtuje potovanja, vodi turiste in skrbi za njihovo udobje, posreduje informacije na turistom razumljiv način, je njihov spremljevalec v muzejih, razstavah, na ekskurzijah, sejmih, strokovnih ogledih… Izvaja določbe programa glede prehrane in nastanitve potnikov, prodaja turistične aranžmaje in tudi on mora biti vešč komunikacije v tujem jeziku.

Delo v turizmu – turistični animator

Turistični animator skrbi za zabavo gostov oz. turistov, pripravlja dnevno in nočno animacijo (po navadi si jo pripravi na začetku sezone in svoje delo opravlja na podlagi načrta, ki ga lahko skladno z izkušnjami, željami gostov in vremenom spremeni). Njegova naloga je prilagajanje na želje gostov, hotelirjev, turističnih agencij in reševanje pripomb s strani različnih akterjev. Velikokrat opravlja tudi predstavniška dela v agencijah.

Delo v turizmu – svetovalec v turistični agenciji

Svetovalec informira goste o turistični ponudbi, hkrati pa sodeluje pri organizaciji potovanj, pripravlja oglasno gradivo in analizira turistične storitve. Temeljne naloge so informiranje in prodaja turističnih storitev, komunikacija z gosti v več tujih jezikih, organizacija potovanj, prevozov, spremljanje turistov, priprava dokumentacije za odhode.

Delo v turizmu – maser

Maser lahko svoje delo opravlja v masažnih in kozmetičnih salonih, v rehabilitacijskih centrih, zdraviliščih in v športnih ter fitnes klubih. Posedovati mora znanja iz anatomije, zdravstvene vzgoje, kontaktne kulture ter znanja iz varnosti pri delu. Svoje delo opravlja v skladu s higieno in pravili za izvajanje masaže. Maser zaradi intimne narave dela potrebuje dobre komunikacijske spretnosti, hkrati pa je zaželeno, da je uvideven, vljuden, toleranten in, da sprejema značajsko in starostno različne osebe.


V naslednjih tednih bomo predstavili vsakega izmed omenjenih poklicev in zapisali, kako naj izgleda življenjepis vsakega posameznika.

Kje boste pa vi preživeli svoj dopust? Se boste prepustili razvajati sezonskim delavcem ali bodo počitnice potekale na bolj aktiven način? Preberite si, kako lahko poceni in aktivno preživite letošnjo dopust.Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela