Drži - tudi ljudje, ki obožujejo svojo službo, imajo krizo v nedeljo zvečer

9.11.2018


Imate radi svojo službo in ste srečni, ker delate tisto, kar vas veseli in izpopolnjuje. A vseeno pridejo nedelje, ko vas zvečer stisne pri srcu zaradi misli, da se morate jutri spet prikazati na delovnem mestu. Nič strašnega, dogaja se skoraj vsem.

Po mnenju mnogih je popolnoma normalno, da tudi vi doživljate nedeljske stiske, ko se spomnite na jutrišnjo službo, četudi obožujete to, kar počnete. Ključ je v tem, da ne veste, kaj vas čaka. Ponedeljek je presenečenje za vse nas. Ne glede na to, kako radi imate svojo službo, nikoli ne veste, kako se bo ponedeljek odvil. Od nadrejenega boste morda dobili negativno povratno informacijo. Morda boste zagrešili veliko napako. Morda boste kavo polili po svojih najljubših hlačah. Morda boste zamudili na sestanek.

Vse skupaj se konec koncev velikokrat zaključi tudi pozitivno, seveda, a zgodi se lahko marsikaj. In ta občutek ni prijeten.

Zakaj čutite tesnobo?

Velika večina nas v nedeljo zvečer še ni pripravljena na nove podvige in včasih sta dva prosta dneva preprosto premalo, da bi se spočili.

Služba marsikomu predstavlja eno od največji stresnih situacij, in ta nenehen stres, ki prerase v anskioznost, hitro postane bolečina. Od sebe pričakujete veliko in obstaja možnost, da ne boste uspeli dokončati vsega, kar ste si zadali. Kako bo to vplivalo na celoten delovni proces?

Razlog, zakaj se ob nedeljah zvečer tako počutite, tiči tudi v tem, da veliko raje preživljate svoj prosti čas z družino in vam ljubljenimi osebami, kot pa s sodelavci. Takšno primerjanje je podobno primerjanju jabolk in hrušk – nesmiselno. Oboje vam namreč prinaša zadovoljstvo in užitek, a govora je o popolnoma drugačnih občutkih. Domišljavo in iluzorično je sklepati, da vam bo služba prinašala točno takšna občutenja, kot vam jih prinaša čas s tesnimi ljudmi.

Kako si lahko pomagate?

Ne počutite se krivo, če boste ob nedeljah občutili praznino in tesnobo. Anskioznost vas še ne naredi osebe, ki ne ve, kaj bi rada počela v življenju in še ni našla svoje idealne kariere. To le pomeni, da ste človek iz mesa in krvi.

Izkoristite vikende na točno takšen način, kot jih potrebujete. Če bi se radi sproščali, naredite vse, da to tudi dosežete. Ne silite se na pijače s prijatelji, če ste utrujeni in je edino, kar vidite, večer poln filmov in kokic.

Nedeljsko tesnobo lahko ublažite tudi z dobro petkovo pripravo. V petek popoldne si pripravite vse potrebno, da bi v ponedeljek zjutraj čim hitreje prišli na stare tire. To lahko pomeni, da si boste zapisali seznam opravil, ki jih morate dokončati (dobro je poznati vsaj opravila, ki vas nujno čakajo v ponedeljek zjutraj), ali si sestavili smiseln urnik, ki bo vključeval tudi kvalitetno malico in druženje s sodelavci.

Ne boste se mogli popolnoma znebiti teh neprijetnih občutkov, a z majhnimi koraki se naredi velike poti. Naj bodo ponedeljki čim lažji in tekoči!


Se vam zdi, da je težava v tem, da svoje službe sploh ne marate? Morda je čas, da si poiščete novo zaposlitev.


PROSTA DELOVNA MESTAIzberi področje dela