Dve vprašanji, s katerima izveste, kdo je pravi kandidat za vaše podjetje

21.2.2018

Povej naprej

V kolikor razumete potrebe vašega podjetja, sta dovolj le dve vprašanji, s katerima lahko pridete do informacije, ali je kandidat za delo pravi ali je potrebno iskati globje. Če ne poznate prvih, sploh ni pomembno, kakšna vprašanja postavite, saj bo takrat vse odvisno od sreče.

Delodajalci se v poplavi različnih kandidatov z raznovrstnimi izkušnjami ter kompetencami lahko izgubite, v kolikor ne postavljate pravih vprašanj, pa še težje najdete tistega, ki bo pravi kos sestavljanke za organizacijo. Vnaprej si pripravite vprašanja zanje in veste, katere informacije boste z njimi dobili, a rado se zgodi, da kljub vprašanjem, ki se vežejo na izkušnje, še vedno ne dobite tistih podatkov, ki bi si jih želeli pridobiti od njih.

Rešitev je v vprašanjih, ki so usmerjena v rešitev težave, s katero se sooča podjetje. Pozabite na seznam spretnosti in kompetenc, ki jih mora imeti vsak kandidat, osredotočite se na konkretne delovne naloge in od njega zahtevajte, da jih izpolni. Začnite z: »V podjetju se spopadamo s tem. Kako bi rešili ta problem?« Na licu mesta in pred vašimi očmi vam bo sogovornik moral povedati, kako bi rešil problem in na kakšen način bi funkcioniral v dani situaciji, če bi ta bila resnična.
Drugo vprašanje, ki je, tako kot zgornje, izredno pomembno, je opis ključnih kariernih uspehov kandidata, vezanih na zgornjo težavo. V 15 minutah boste prejeli informacije o njegovih rezultatih, kompetencah, spretnostih, kulturi, procesu ...

Zgoraj omenjena vprašanja od kandidata zahtevajo odraz kritičnega mišljenja in izkazovanje načina soočanja s težavami. Odlični sogovorniki bodo že v prvih nekaj minutah uvideli potrebe organizacije in znali najti pravo rešitev zanjo. Hitro dojamejo, kaj je tisto, kar podjetje zahteva, in kaj je tisto, kar se smatra kot dobro opravljeno delo. Kateri način bo uporabil? S čim si bo pomagal? Hitro prepoznajo težavo, rešitev in korake, kako do nje priti.

Po dobljenem odgovoru je pomembno, da se ne osredotočate več na standarden proces razgovora, temveč pogovor zapeljete v posloven dialog, ki bo izgledal kot debata med dvema partnerjema, ki želita problemu priti do dna.

Tudi takšen način razgovora zahteva svojo prakso, a ko boste enkrat strokovnjaki tudi na tem področju, boste zlahka v vsakem kandidatu poiskali štiri lastnosti kritičnega mišljenja.


Štiri dimenzije kritičnega mišljenja in reševanja težav

1. GLOBINA

Definirajte, ali je razmišljanje kompleksno in napredno. Najboljši kandidati pokažejo dobro razumevanje vzrokov in efektov na težavo ter znajo opredeliti rešitve. Splošne ideje in nepovezane misli so znak za površinski način razmišljanja.

2. FOKUS

Na katere vrste rešitev je kandidat osredotočen? Na tehnične, taktične ali strateške? Kandidati s čistim tehničnim fokusom vidijo proces in konceptualne podrobnosti. Drugi svoje misli usmerijo na rezultate. Tretji poznajo tudi nenamerne posledice vsakega dejanja.

3. DEL TIMA ALI INDIVIDUALIST

V kolikor v rešitvi kandidata najdejo svoje mesto tudi ostali člani ekipe, to pomeni, da je timski delavec. V nasprotnem primeru je močnejši, če je sam.

4. FUNKCIONALNA ALI MULTIFUNKCIONALNA PERSPEKTIVA

Najboljši kandidati razumejo posledice svoje ravnanja na drugih zaposlenih in ostale vidike. Poslušajte, kaj vam imajo za povedati, in pridobite globok vpogled v njihov način razmišljanja.


Na zaposlitvenem portalu lahko objavite oglas za prosto delovno mesto in si v bazi kandidatov najdete tistega, ki bo najbolje sovpadal z vašim podjetjem.


VPIŠI OGLAS


Anja Damjanović za MojeDelo.com

Povej naprej

Izberi področje dela