Enostavni triki do boljšega življenjepisa

6.11.2015


Vsi že na pamet vemo, da je dober življenjepis ključen pri premagovanju konkurence. Ne zadoščajo le kvalifikacije in sposobnosti, temveč je pomembno tudi, kako predstavimo informacije in na kakšen način je organizirana vaša oblika življenjepisa. Bolj jasen in bolj strjen je, boljši je. Optimizacija življenjepisa z namenom izboljšanja kohezivnosti je pomemben korak, če želite, da bo delodajalec prebral vašo zgodbo in vas smatral kot primernega za razpisan položaj.

Optimizirajte vaš življenjepis

Vsi že na pamet vemo, da je dober življenjepis ključen pri premagovanju konkurence. Ne zadoščajo le kvalifikacije in sposobnosti, temveč je pomembno tudi, kako predstavimo informacije in na kakšen način je organizirana vaša oblika življenjepisa. Bolj jasen in bolj strjen je, boljši je. Optimizacija življenjepisa z namenom izboljšanja kohezivnosti je pomemben korak, če želite, da bo delodajalec prebral vašo zgodbo in vas smatral kot primernega za razpisan položaj.Kadrovski direktor, raziskovalec ali kdorkoli v podjetju, ki je zadolžen za nove kadre, je najverjetneje zelo zasedena oseba, zato ti ljudje nimajo časa brati dolgovezenja. Zapišite vaše najboljše lastnosti.

Sledi nekaj trikov, ki jih lahko uporabite že med pisanjem v Microsoft Wordu, a verjamemo, da se jih da prilagoditi tudi na druge programe.

Uporabite glavo in nogo, da bi privarčevali s prostorom.


Glavo in nogo lahko uporabite kot prostor, kjer zapišete ime in priimek ter vaše osebne podatke, vključno s telefonsko številko ter elektronskim naslovom. Še bolje pa je, če ste izvirni in poskusite s čim bolj inovativnim. Tri stolpčna oblika glave in noge ja najbolj primerna – na levo torej lahko postavite vašo telefonsko številko, ime in priimek na sredino, na desno pa elektronski naslov. A zapomnite si – pomembna je kreativnost!

Uporabite krepki stil, da bi poudarili pomembna poglavja.


Vedno, ko v življenjepisu preidete na novo poglavje, morate to ločiti na viden način. Naslovi (headings) so zelo primerni za organiziranje in kategoriziranje dokumenta, saj z njimi tudi delodajalcu pomagamo, da preide na najpomembnejše poglavje, če želi. Organizacija dokumenta z naslovi lahko uporabimo tudi sebi v prid, in sicer lahko z njimi vodimo neposredno na naše najbolj impresivne točke. Če bi želeli poudariti vse nadpovprečne dosežke v besedilu, jih obarvajte krepko ali ležeče.

Uporabite alineje, da bi uredili pomembne sposobnosti.


Uporaba alinej je odlična za organizacijo vašega življenjepisa. Alineje so primerne, če želite informacije strniti, predstaviti bistvene stvari in omogočiti delodajalcu, da se znajde in hitro ugotovi, ali ste primeren kandidat ali ne. Alineje naj bodo kratke, začnite pa z najpomembnejšo in nato nadaljujte s tistimi manj posebnimi.

Če želite eksperimentirati z izgledom alinej, vam svetujemo, da uporabite tisto, ki je najbolj enostavna. Izogibajte se barvnim alinejam in potrudite se, da posebne oblike ne bodo motile ter zasenčile bistva vašega dokumenta. Več napak v življenjepisu si preberite TUKAJ.

Vaše strokovno znanje uredite glede na potencialnost.


Strokovne veščine in znanje, ki ste ga dosegli, poskusite postaviti po urejenem vrstnem redu tako, da bo najbolj pomembna veščina na vrhu. V primeru, da vaše praktično znanje bolj impresionira od uradnih izobraževalnih dosežkov, na začetek postavite besede o delu. Takoj morate pokazati in predstaviti pomembne lastnosti. Svoj življenjepis začnite z udarnim stavkom o sebi in že takoj pokažite delodajalcem, kaj vas odlikuje.

Držite se tega pravila tudi, če so vaše prostovoljne izkušnje pomembnejše od izobrazbe, zato prostovoljstvo postavite na začetek. Z organiziranjem in postavljanjem prioritet boste bralce zlahka popeljali do točk, ki so za vas in za razpisano delovno mesto najbolj pomembne. Poskrbite, da se delodajalec ne bo utrudil, ko bo moral iskati primerne informacije o vas, ampak mu te dajte raje na dlani.

Uporabite PDF format, da bi zagotovili varnost.


Vedno, ampak res vedno shranite vaš življenjepis v PDF formatu – s tem se zavarujete, da bi kdo dokument spreminjal, kopiral itd.

Ko je govora o vrsti pisave, je pravilo enostavno – držite se enostavnih oblik in tistih, ki izgledajo profesionalno. Poskusite s standardnim Arialom ali s čim podobnim. Definitivno pa se izogibajte kičastim pisavam.

Ključno je, da vaš življenjepis na splošno delodajalcu ne predstavlja težav pri branju, ampak mu ponuja enostavne, jasne in konkretne odgovore na njegova vprašanja. Vedno se postavite v kožo osebe, ki življenjepis bere. Nikoli ne izpustite ključnih sposobnosti in uspehov, a hkrati ohranite kratkost in jedrnatost.

Preberite si zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga napisali strokovnjaki s področja kadrovanja z namenom, da bi vam pomagali hitro in učinkovito priti do prave zaposlitve.PREBERI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela