Finančna pismenost – ključni koraki za uspešno upravljanje osebnih financ

12.3.2024


Iskanje zaposlitve je običajno naporno; le malo posameznikov lahko trdi, da jim zamenjava delovnega mesta ne predstavlja stresa, saj po navadi gre za obdobje, ki od človeka zahteva tudi premišljeno upravljanje z osebnimi financami. Prav zavedanje, kako pomembni sta finančna pismenost in spretnost pri upravljanju denarja, je ključno v današnjih časih, ko se gospodarsko okolje in okoliščine spreminjajo z neverjetno hitrostjo. Ker so v času med zaposlitvama finance še toliko bolj pomembne, bomo v tem članku raziskali ključne korake, ki vam bodo pomagali pri uspešnem upravljanju z denarjem med iskanjem nove zaposlitve.

Zakaj je finančna pismenost tako pomembna?

Finančna pismenost je pomembna, saj doprinese k strateškemu razvoju na treh ključnih področjih, ki posamezniku omogočajo doseganje in ohranjanje finančnega blagostanja v času nepredvidljivih ekonomskih in družbenih sprememb: 
 • obvladovanje osebnih in družinskih financ ter zadolževanja;
 • osebno in družinsko finančno načrtovanje ter varčevanje za prihodnost;
 • poznavanje nevarnosti in preventivno ravnanje pred zlorabami in prevarami.

Ključni koraki za uspešno upravljanje osebnih financ:

 1. Nastavite si proračun
 2. Prvi korak k finančni stabilnosti je vzpostavitev proračuna. Ozrite se na svoj kupček denarja, nato pa določite, koliko lahko porabite za osnovne življenjske potrebe, prihranke in morebitne dodatne stroške.
 3. Prihranite za nujne primere
 4. Ne pozabite na denar za nujne (nepričakovane) primere oziroma izdatke. Finančna varnost je ključnega pomena, še toliko bolj med iskanjem zaposlitve. Prihranki za nujne primere vam bodo v težkih časih nudili finančno oporo.
 5. Raziskujte možnosti varčevanja in naložb
 6. Bodite pozorni na različne možnosti varčevanja in naložb. Tudi če nimate veliko sredstev, je pomembno razumeti, kako vlagati denar na način, da bo prinašal dolgoročne koristi.
 7. Izkoristite (brezplačna) finančna orodja, ki so vam na voljo
 8. Uporabite različna finančna orodja, kot so aplikacije za sledenje proračuna, kalkulatorji za izračun donosnosti in druge koristne platforme, ki vam bodo pomagale pri upravljanju osebnih financ.
 9. Ne pozabite na nenehno dodatno izobraževanje
 10. Tako kot vlagate v svojo prihodnost, vlagajte tudi v svoje znanje o finančnih temah. Berite knjige, udeležujte se spletnih tečajev ali seminarjev, sledite podkastom, ki se ukvarjajo s financami, donosi in vlaganjem, da boste bolje razumeli, kako upravljati svoj denar in doseči svoje finančne cilje. 

Dodatno gradivo za nadgrajevanje finančne pismenosti

Če želite svoje znanje o denarju in upravljanju z njim dodatno poglobiti, je spodaj naštetih nekaj virov, s katerimi lahko še izboljšate svojo finančno pismenost: 
 • Finančni podkast Money-How z Marjo Milič, dostopno na: https://biznispace.com/sl/money-how
 • Radio Val 202 je v okviru oddaje Poslovne krivulje pripravljal podkast Tečajnice, dostopno na: https://val202.rtvslo.si/iskalnik?q=te%C4%8Dajnica
 • Blog Petre Žagar, ki raziskuje področje finančne pismenosti in upravljanja z osebnimi financami – kako pravilno ravnati z denarjem, ki ga vsak mesec zaslužite, da ga bo kljub enakim prihodkom iz mesca v mesec več; dostopno na: https://petrazagar.com/blog/
 • Blog Ane Vezovišek, ki je specialistka na področju financiranja in osebnega proračuna – s svojimi strategijami in izkušnjami, izzivi ter zgodbami bralcev skuša to tematiko približati vsem; dostopno na: https://www.anavezovisek.si/
Seveda pa je na spletu na voljo še cel kup priročnikov in gradiva na temo financ, s pomočjo katerih lahko svojo finančno pismenost še nadgradite (tu so našteti samo nekateri): (Vir: https://www.financno.pismen.si/)Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kariera skozi oči spola: Kako se ženske in moški razlikujejo v poslovnem svetu
2. Digitalna preobrazba na delovnem mestu: Stopite v korak s časom in izboljšajte svoje digitalne veščine
3. 14 korakov za uspešno vključitev v novo delovno okolje

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela