Generacijske razlike na delovnem mestu

8.4.2020


Eni si želijo brezplačne hrane, kave v potokih, drugi fleksibilnega urnika, tretji pa spoštovanje delovnega časa in rokov. Ta hip se na trgu dela prepletajo štiri različne generacije - baby boom, generacija X, Y in zadnja generacija, ki počasi vstopa na trg dela, generacija Z. Vsaka generacija ima svoje potrebe in interese, tudi v službi ni nič drugače. Prvič v zgodovini se na trgu dela srečujejo štiri generacije. Zato so odnosi še toliko bolj kompleksni kot kadarkoli do sedaj.

Otroštvo baby boom generacije sta zaznamovala kolektivni optimizem in gospodarska rast. Za uspeh so bili pripravljeni trdo delati. Generacija X je zrasla ob starših, ki jim je delo pomenilo vrednoto. Generacija Y pa je zrasla v času informacijske dobe. Predstavniki generacije Z pa so se že rodili v informacijsko dobo, povezanost s spletom uvrščajo v isto kategorijo kot vodo in zrak. Za lažje razumevanje zakaj prihaja do razlik smo pod drobnogled vzeli značilnosti posamezne generacije in kakšen odnos do dela imajo pripadniki posamezne generacije. 

Baby boom generacija
Gre za rojene med letoma 1946 in 1965. Živeli so v obdobju ekonomske stabilnosti, tu za zdaj, dilem »družina ali kariera« niso poznali, saj so se zgodaj vračali domov in imeli čas zase.  Na delovnem mestu sledijo protokolom, so formalni, izogibajo se konfliktom, so timski delavci, radi dosegajo soglasja, denar in osebno priznanje pa je za njih najboljši sistem nagrajevanja. Motivira jih, da so cenjeni. 

Generacija X ali MTV-generacija
Rojeni od zgodnjih 60. let do zgodnjih 80. let. Rodili so se v socializem in odraščali v kapitalizmu. Novi ideali so zamenjali tradicionalne vzorce, tako družinske kot podjetniške. Nekateri so prvi val podjetništva izkoristili in uresničili zatrte podjetniške sanje, drugi so sistem doživljali kot še eno propadlo iluzijo in se zasidrali na varna delovna mesta. Na delovnem mestu si želijo neodvisnosti, samozavest, cenijo osebni čas, zvesti so vodjam. Njihovo vodilo je finančna neodvisnost, radi naredijo stvari po svoje. 

Generacija Y ali Milenijci 
Zaradi odraščanja s spletom in dostopom do informacij in možnosti, ki jih ima, velja za najbolj izobraženo in ozaveščeno generacijo vseh časov. Sodobna tehnologija ji je dala veliko širino in zato so njeni pripadniki tudi bolj prilagodljivi od starejših generacij. Če bo služba prostor za ustvarjanje, bodo zelo radi hodili tja. Pri delu so usmerjeni na nalogo, radi imajo možnost izbire, pričakujejo povratno informacijo, velikokrat se upirajo pravilom, cenijo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem.

Generacija Z
Najmlajši prebivalci tega planeta, ki vstopajo na trg dela so predstavniki generacije Z. Rojeni v informacijsko tehnologijo uvrščajo povezanost s spletom v isto kategorijo kot vodo in zrak. Mednje sodijo rojeni po letu 1995. Tehnologija jim je bila položena v zibelko, vsak ima svoj spletni profil, živijo v nenehnem stresu in so stalno bombardirani z novimi informacijami. Generaciji Z je pomembno, da se na delovnem mestu počutijo čim bolj domače. Ključnega pomena za zadnjo generacijo je stalno učenje in sledenje aktualnim trendom.

Nalepke, predsodki
Sedaj, ko smo vsaki izmed generacij dodelili nalepko, bi vas želeli opomniti, da je ključno, da se predsodkov znebite. Že res, da vsak posameznik pripada neki generaciji, je pa tudi res, da vsa dejstva ne veljajo za vse pripadnike določene generacije. Torej, če za baby boomerje na splošno velja, da ostajajo dlje časa lojalni enemu podjetju, še ne pomeni, da vaš sodelavec rojen v letu 1962, misli enako. In četudi za Generacijo Y velja, da obvladajo tehnologijo, ni rečeno, da bo to veljalo tudi za sodelavca, ki sedi zraven vas v pisarni.

Prepričani smo, da bo na največjem spletnem portalu MojeDelo.com, z največjim naborom prostih delovnimi mesti, vsak našel svojo sanjsko službo.Primer za razmislek
Starejše generacije bi lahko negativno gledala na mlajše generacije, ki imajo neprestano slušalke v ušesih ali pa na poti v službo na avtobusu pogleda ne odmaknejo stran od mobilnega telefona. Povsem mogoče pa je, da ravno te slušalke predvajajo klasično glasbo za pomiritev ali podcast z izobraževalno vsebino in da prebirajo strokovne članke. 

Še naš nasvet. Bodite pozorni na ljudi in ne na stereotipe. Izberi področje dela