Google, Google, povej…

18.4.2016

Povej naprej

Priznajmo si – vsi smo že kdaj »googlali« samega sebe. To, da morate pred začetkom in po koncu gesla vpisati narekovaje, da bi dobili samo zadetke, ki vključujejo tako vaše ime kot priimek, verjetno že veste. Ste bili zadovoljni z rezultati? Vas je sram in sploh niste ponosni na to, kar vidi splet? Če niste zadovoljni vi, si lahko predstavljate, kaj si šele misli bodoči delodajalec o vas…

Priznajmo si – vsi smo že kdaj »googlali« samega sebe. To, da morate pred začetkom in po koncu gesla vpisati narekovaje, da bi dobili samo zadetke, ki vključujejo tako vaše ime kot priimek, verjetno že veste. Ste bili zadovoljni z rezultati? Vas je sram in sploh niste ponosni na to, kar vidi splet? Če niste zadovoljni vi, si lahko predstavljate, kaj si šele misli bodoči delodajalec o vas…


Kaj splet o vas sporoča delodajalcu?

Prijavili ste se na razpisano delovno mesto. Življenjepis – sedi, 5! Spremno pismo – sedi, 5! Delodajalcu je bila vaša prijava na delovno mesto izredno všeč in tik preden vam preko elektronske pošte pošlje vabilo na zaposlitveni razgovor, se ustavi, premisli, in v spletni brskalnik vpiše vaše ime in priimek. Kaj najde? Odprt profil na Facebooku, kjer so vidne slike petkovega pijančevanja, dotrajan profil na LinkedInu, ki sploh ne sovpada s podatki v vašem življenjepisu, še huje – tam nekje na peti strani vseh zadetkov je pod novičko o porazu Olimpije zapisan vaš komentar v stilu: »Sudija, lopove, sterat ga je treba u 3 PM!« Khm, delodajalec se zamisli … V življenjepisu pod vašimi osebnostnimi lastnostmi ste zapisali, da ste mirna, pozitivna, potrpežljiva oseba s smislom za delo z ljudmi. Ste se mogoče zmotili? Delodajalec namreč po spletni podobi ne dobi takega občutka. In kmalu življenjepis roma v smeti…


Zlato pravilo spleta št. 1: Na spletu vedno objavite le tisto, kar lahko vidijo tudi delodajalci.


Poglejte prvih 5 do 10 strani in ugotovite, kaj splet ve o vas. Ne spreglejte niti vzdevkov, pod katerimi se skrivate na raznih omrežjih. Zlahka se namreč poveže ime in priimek z vzdevkom, če se raziskovalec malo bolj potrudi.


Zlato pravilo spleta št. 2: Spletna identiteta je pomembna – še posebej takrat, ko ne sovpada s podatki v življenjepisu.

Kako izboljšati svojo spletno identiteto?


Hitro ukažite vsem prijateljem, da iz socialnih omrežij izbrišejo in umaknejo vse pereče fotografije in izjave, ki vam kvarijo ugled ter rušijo osebno znamko. Tako je – osebna znamka je tisto, na čemer morate graditi tekom celotne kariere.

Poskrbite, da se bodo profili na socialnih omrežjih, še posebej na LinkedInu, povezovali s podatki v življenjepisu. Profile posodobite s podatki, ki jih trenutno posedujete, zapišite vašo zadnjo zaposlitev, objavite naloge, ki ste jih opravljali na prejšnjem delovnem mestu. Ne dovolite, da vas pokosi neposodobljen profil. Delodajalci veliko dajo na javno podobo podjetja in zaposlenih, zato imejte to neprestano v mislih. Na LinkedIn objavite prispevek ali članek, ki bo zunanjemu opazovalcu dal vedeti, da se resnično zanimate za vaše področje.

Razmislite, ali bi osebna spletna stran lahko pomagala pri iskanju zaposlitve. Svoja razmišljanja lahko predstavite tudi na blogih, kjer kreativno pokažete vaše mnenje, pomisleke in kritike. Blog je javna podoba vas in vaših interesov, zato razmislite tudi o tem, ali ga boste začeli pisati in si s tem povečali možnosti za uvrstitev v prvi/drugi krog razgovorov. Razmislite tudi o video vsebinah boste objavili na spletu. Služijo lahko kot nadomestek življenjepisa.


Zlato pravilo spleta št. 3: Če nisi na spletu, ne obstajaš.

Kaj, če splet o meni nič ne najde?


Ne obstajate. Kakorkoli se že smešno sliši, morate sprejeti dejstvo, da vas na spletu ni. Morda ste na to ponosni, a zavedati se morate, da delodajalci drugače gledajo na ta podatek. Mogoče bodo mnenja, da ne veste ravno najbolje, kako se stvarem streže v modernem svetu, kar pa spet meče slabo luč na vas. V primeru, da imate soimenjaka, s katerim si delite tudi priimek, zna biti tudi to rizično, saj bo delodajalec namesto vas brskal za nekom drugim, ki mu bo podal napačne informacije. Začnite z LinkedInom, Twitterjem, Facebookom, Instagramom, Pinterestom, blogom… Preizkusite stran Vizibility.com, ki vam omogoča prilagajanje zadetkov na spletu za vaše ime, sestavi pa lahko tudi unikaten URL naslov, ki vodi prav do teh podatkov – s to povezavo boste poskrbeli, da bodo ljudje, ki jih zanimate, dobili ravno tiste informacije, za katere želite, da bodo vidne.

Kako ohranjati nivo spletne identitete?


Logično je, da se na vsake kvatre »googlate« in ugotovite, kaj pokaže splet novega o vas. Obstaja pa lažji način – ste že slišali za Google Alert? Vanj preprosto vpišete želeno geslo in na elektronski naslov vam bodo javili, ko se bo vaše ime in priimek na novo pojavilo na spletu v obliki nove vsebine. Dobra pogruntavščina! Tako imate lahko pregled na svojo lastno osebno znamko in nad tem, da vaše podobe na bodo skrunili.

Za več nasvetov, kako lažje in hitreje do prave zaposlitve, si preberite priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com

Povej naprej

Izberi področje dela