Idealen potek kariernega sejma

6.11.2015

Povej naprej

Prvi vtis šteje in boljšega boste naredili, če boste skrbno izbrali oblačila za razgovor. Ni nujna klasična poslovna obleka s kravato ali kostim, razen, če ciljate na zaposlitev v banki, vsekakor pa imejte v mislih, da greste na intervju za zaposlitev, kjer trenirka in umazane hlače niso primerni kosi oblačil.

V četrtek, 15. oktobra 2015, vas bomo pričakovali na 13. kariernem sejmu v Cankarjevem domu. Nasvete, o čem razmišljati nekaj dni pred tem in kaj obsegajo priprave, boste našli v članku Zakaj na sejem in kako se nanj pripraviti. Tokrat vam ponujamo nasvete, kako preživeti popolnoma produktiven dan na kariernem sejmu tako, da boste od njega odnesli čim več znanja in, seveda, novo službo.


Kako produktivno preživeti sejem

Uredite se


Prvi vtis šteje in boljšega boste naredili, če boste skrbno izbrali oblačila za razgovor. Ni nujna klasična poslovna obleka s kravato ali kostim, razen, če ciljate na zaposlitev v banki, vsekakor pa imejte v mislih, da greste na intervju za zaposlitev, kjer trenirka in umazane hlače niso primerni kosi oblačil.

Pridite pravočasno


Imejte v mislih, da bo na sejmu veliko delodajalcev, še več pa bo kandidatov za zaposlitev. Če pridete na mesto dogajanja eno uro pred zaprtjem, ne boste uspeli priti na vrsto za razgovor pri izbranih delodajalcih, računati morate pa tudi na to, da bodo predstavniki podjetij že utrujeni od celega dneva. Svetujemo vam, da pridete raje kmalu po odprtju ali takoj po službi, da boste imeli zadosti časa za vse.

Bodite opremljeni


S seboj imejte torbo ali vsaj mapo, ne pozabite na zadostno število kopij življenjepisa in ostalih dokumentov (priporočila, potrdila o formalnem izobraževanju) ter blokec oz. rokovnik, v katerega boste pisali zapiske vsakega intervjuja. Če boste dokumente, ki jih boste odnesli s sejma, hranili v lični torbi ali mapi, bo to naredilo boljši vtis na potencialne delodajalce.

Pripravite si strategijo napada


Pripravite si vrstni red, po katerem boste obiskovali vsa želena podjetja. Kadroviku posredujte svoj življenjepis ter se pozanimajte o morebitnih naslednjih korakih v selekcijskem postopku. Pripravljeni morate biti na dolge razgovore na samem sejmu, morda takoj, morda čez nekaj ur.

Dober prvi vtis


Do kadrovika pristopite profesionalno, se nasmehnite, mu ponudite krepak stisk roke in se predstavite. Veste, katero delo zasledujete in kaj si želite delati. Zdaj je vaš cilj le to, da kadrovika prepričate v to, da ste primeren kandidat za razpisano delovno mesto. H kadrovniku pristopite sami in ne s skupino prijateljev.

Obvladajte pogovor


Kadrovika skrbno poslušajte in iz njega izbrskajte informacije, kakšne karakteristike pričakujejo od novo zaposlenega kandidata. Argumentirajte, zakaj ste vi primerna oseba za njihovo podjetje in kako vaša znanja ter veščine pokrivajo njihove potrebe. Med pogovorom bodite pozitivno naravnani, bodite pozorni na neverbalno komunikacijo, ki jo sporočate, največkrat nevede.

Udeležite se kariernih predavanj


Na sejmu boste imeli na voljo tudi pestro izbiro kariernih delavnic in predavanj, ki jih izkoristite za mreženje, pridobivanje novih zlata vrednih informacij v zvezi z aktualnimi smernicami na področju zaposlovanja. Na predavanjih o podjetništvu boste lahko pridobili nove ideje in začeli razmišljati o svojem novem uspešnem poslu. Prejeli boste informacije o tem, na kaj vse morate biti pozorni, preden se podate na samostojno pot – administracija, začetni stroški, ideje za promocijo, ciljne skupine, sodelovanje z drugimi podjetji itd. Udeležba na predavanjih vam bo pomagala pridobiti samozavest, da boste pozitivneje gledali na trg dela, saj boste slišali veliko zgodb slovenskih start-upov, ki so danes velika in uspešna podjetja, ustanovitelji pa živijo svoje sanje.

Izkoristite priložnost in pridite na svetovanje o pisanju življenjepisa, kjer boste pridobili nasvete za izboljšanje in preureditev svojega življenjepisa.

Delavnice in predavanja jemljite kot priložnost, da ugotovite, na katerih mestih ste šibki in kaj morate še izboljšati, da boste uspešno konkurirali na trgu dela.

Samozavestno in srečno! Se vidimo na sejmu!Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com

Povej naprej

Izberi področje dela